Runebergsdagen

Fira dagen med dikter och bakelse.

Nationalskalden Johan Ludvig Runeberg, 1804 -1877, var en finlandssvensk författare och poet. Hans mest kända verk är Fänrik Ståhls sägner. Texten till Finlands nationalsång, Vårt land, är hämtad ifrån denna bok.

5 februari

Han var sin tids kändis och mycket omtyckt av både unga som gamla. Han blev snabbt känd för sina fina dikter och det var studenterna som började hylla honom först vid olika tillställningar. 

Runebergsdagen firades första gången när han fyllde 50 år, närmare bestämt 1858 i Jakobstad. Dagen firas än i dag i Finland med allmän flaggning, Runebergstårtor eller Runebergintorttu, som egentligen mer påminner om en bakelse. Det sägs att Runeberg åt en bakelse om dagen.

  1. Johan Ludvig Runeberg

    Av: Runeberg, Johan Ludvig
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2000
    Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  2. Fänrik Ståls sägner

    Av: Runeberg, Johan Ludvig
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
  3. Dikter

    Av: Runeberg, Johan Ludvig
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1998
    Klassifikation: Finlandssvensk skönlitteratur
    Finns som: E-bok
  4. Vänrikki Stålin tarinat

    Undertitel: Fänrik Ståls sägner
    Av: Runeberg, Johan Ludvig
    Språk:
    Finska Svenska
    Publiceringsår: 2008
    Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
    Finns som: Ljudbok

Runebergstårta

Runebergstårta

Detta behöver du:

150 g smör (eller margarin), rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel ca 50 g
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd (en del av pepparkakor)
1 tsk bakpulver eller bikarbonat
2 dl grädde

Till dekoration:

1 dl florsocker
ca ½  msk vatten
hallonsylt eller marmelad

 Gör så här:

Vispa ihop det rumsvarma matfettet med sockret. Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl. Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna. Blanda snabbt allt samman till en slät deg. Fördela degen i små pappersformar, gärna cylinderformade, alltså med rak kant. Fyll formarna bara till 2/3. Tryck med mjölig tumme en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt. Grädda i 200 gradig ugn cirka 15 minuter.
 
Klicka lite hallonsylt på tårtorna. Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm. Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten. Eller gör det genom att droppa ner krämen med hjälp av en sked. (Om du inte har pepparkaka till degen, kan du i stället tillsätta 1 tsk kanel och 1- 2 tsk nejlika i degen.)
 
OBS. En del brukar tillsätta lite bittermandelolja i degen. Andra gör en blandning av lite socker, vatten och rom och dränker kakorna med detta före den sista dekorationen.
Receptet är hämtat från tidningen Huvudstadsbladet