Sápmi skyar

Så länge människan har funnits har hon fascinerats av himlens fenomen, av stjärnbilder, av norrsken, av solpelare, vädersolar och halofenomen. Och hon har försökt avläsa himlabildernas budskap, tolka dem och ge dem mening. Den här vackra boken kombinerar vetenskap med himlafenomenens betydelse i samisk tradition.

Här möter Andrea Barghis fotografier konstnären Inga-Wiktoria Påwes bilder, tolkningar av samma syner i mytologisk form. Vi får den vetenskapliga förklaringen till vackra syner som solpelare, halofenomen, vädersolar, pärlemormoln och norrsken och dessutom berättelser om vilken mening de hade - och har - i samisk tankevärld. Bland de som för denna gamla kunskap vidare finns prästen, jojkaren med mera Johan Märak. Så här berättar han om solpelare, ett fenomen som kan uppträda när solen strax före sin uppgång belyser små iskristaller i luften:

"Mina kollegor på Uppsala universitet gjorde narr av mig... de kunde aldrig förstå det faktum att jag såg solpelaren som en helig symbol och att dessa himmelska fenomen hade potentialen att skada en om man visslade eller skrek åt dem.".

Samisk världsbild

Boken innehåller också en kort historik över den samiska kulturen och en samtidsbild av samiskt liv och samisk kultur. Den beskriver också hur den samiska traditionella världsbilden ser ut, bland annat med exempel från multikonstnären Áillohaš, Nils-Aslak Valkeapääs diktning.

Boken har parallelltext på svenska och engelska och är rikt illustrerad med Andrea Barghis fotografier och Inga-Wiktoria Påwes bilder. Consuelo Griggio och Thomas Kuhn är forskare i socialantropologi respektive rymdteknik.

 1. Himlabrand

  By: Backe Åstot, Moa Review by: Malene Jensen

  En helgjuten ungdomsboksdebut som gör en varm i hela kroppen.

 2. Stöld

  By: Laestadius, Ann-Helén Review by: Hilkka Horsma

  Stöld är en bok som berör och upprör, på så många plan. Ännu mer när man vet att fast det är en påhittad berättelse så bygger den på verkliga händelser och attityder i vårt samhälle.

 3. Minsta lilla liv har sin jojk

  By: Skaltje, Maj Lis Review by: Webbredaktionen

  Vad tänker du på när du hör ordet jojk? Är det Mari Boines sång och musik, Wimme Saaris hardcore-jojk?

 4. Tusen år i lappmarken

  By: Cramér, Tomas Review by: Jan Olofsson

  Tacitus berättade om dem. Egil Skallagrimsson berättade om dem. Tusen och åter tusen dokument och berättelser vittnar om dem. Ändå är samernas historia ganska okänd för de flesta och omspunnen av många myter. Här punkteras många av dessa.

 5. Middagsmörker

  By: Cederlund, Charlotte Review by: Hilkka Horsma

  Ett snyggt omslag, stämningsfull titel, en fängslande inledning i en välbekant norrbottnisk miljö – den här boken bara ville bli lånad! Och mina förväntningar infriades. En debut jag varmt rekommenderar!

 6. Slaktmånad

  By: Pettersson, Lars Review by: Gunilla Almqvist

  Ett väldigt aktuellt ämne just nu för norra Norrbotten tas upp i denna kriminalroman, gruvdriftens vara eller inte vara och hur går det i så fall med rendriften i samma område?

 7. Sápmi skyar

  Review by: Jan Olofsson

  Så länge människan har funnits har hon fascinerats av himlens fenomen, av stjärnbilder, av norrsken, av solpelare, vädersolar och halofenomen. Och hon har försökt avläsa himlabildernas budskap, tolka dem och ge dem mening. Den här vackra boken kombinerar vetenskap med himlafenomenens betydelse i samisk tradition.

 8. Såvitt jag minns

  By: Lundmark, Bo Review by: Jan Olofsson

  Mycket av vad vi vet om samisk kultur i äldre tider har skrivits av präster. "Lappmarksprästen" Bo Lundmark är en i den långa raden skildrare av samernas land och folk.

Audience:

Tags:

Review by: Jan Olofsson Friday, January 15, 2016