Såvitt jag minns

Mycket av vad vi vet om samisk kultur i äldre tider har skrivits av präster. "Lappmarksprästen" Bo Lundmark är en i den långa raden skildrare av samernas land och folk.

I gamla tider stod prästerskapet ibland för en hänsynslös "hednamission" där samerna skulle kristnas med hårdföra metoder. Man gjorde ofta våld på samernas kulturarv och äldre trosföreställningar. Jojken förbjöds på en del håll, nåjdtrummor brändes.

I dag är det dialog som gäller och i senare tider är det ofta präster som har varit talesmän och förespråkare för samisk kultur. Bo Lundmark är en i raden, en tolerant och vidsynt kyrkorepresentant och kännare av den samiska kulturen, som också har forskat om samernas förkristna religion. Hans hela författarskap utgör en mäktig dokumentation av inte bara samisk kultur utan av liv i fjällvärlden över huvud taget. Hela fjällkedjan, hela Sápmi, har varit hans verksamhetsfält.

Strejken i Malmfälten

Många är de kyrkhelger och kyrkkåtor som besökts och många är porträtten av människor han mött under sin långa prästvandring. Ibland är det kanske främst en närmare krets som är intresserad. Men här berättas till exempel också om strejken i Malmfälten 1969-70, då kyrkan samlade in kollekt till strejkkassan. Här finns minnen från kampen om Vindelälven. Högintressant är kapitlet om diktaren Anders Fjellner, "samernas Homeros", som Bo Lundmark också har skrivit en bok om.

Boken är rikt illustrerad, framför allt med författarens egna bilder. Den växer till en krönika över en lång gärning för den samiska kulturen.

Boken finns också som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

Fler tips om människoöden

 1. Fenomenet GW

  Review By: Forssberg, Lars Ragnar Review by: Kristian Priemel

  Heter du Leif Persson, lägg ett GW mellan för- och efternamn och din lycka är gjord!

 2. Ensamheten värst

  Review By: Johansson, Siri Review by: Agneta Krohn Strömshed

  När Sven Teglunds mamma Siri dör är det nära att hennes gedigna mängd virkade dukar hamnar hos Myrorna, men något får konstnären Sven Teglund att spara dem. Det visar sig också att mamman Siri Johansson skrivit dagbok under många år.

 3. Sanningen är alltid oförskämd

  Review By: Hägg, Göran Review by: Kristian Priemel

  August Strindbergs skrivande har beundrats och avskytts. Även om Strindbergs liv mest verkar ha cirklat runt att försöka hålla sig ekonomiskt flytande.

 4. Sekreterarklubben

  Review By: Bergman, Jan Review by: Kristian Priemel

  En man med fördelaktigt utseende och egen bil uppvaktar kvinnor, skickar blommor och bjuder dem på middag, är gentlemannamässigheten själv och charmar dem till förälskelse.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Jan Olofsson Monday, February 8, 2016