Sakina Ntibanyitesha

Vi tvingades fly från vårt hem och vårt land.

Sakina Ntibanyitesha
 

Sakina Ntibanyitesha besöker Kvinnobiblioteket Björkskatan, i Luleå,  torsdag den 21 september klockan 18.00.

-Jag föddes i Burundi, men växte upp hos mormor i Rwanda. Vi hade det fattigt, men det kunde man stå ut med. Kriget som bröt ut var mycket värre. Hur kan landsmän, som var grannar plötsligt börja hata och döda varandra? Det är för mig obegripligt. Den etniska konflikten mellan hutu och tutsi tvingade oss att fly från våra hem och vårt land.

Självbiografiskt

Boken Ormbarn handlar om ett barns och ung kvinnas utsatthet i skuggan av etniska konflikter och krig. Det är den första självbiografiska boken som följs av del två Farligare än djur där vi får följa den unga mammans fortsatta liv och hennes sökande efter sin son.

Krig i paradiset är hennes första roman. Den handlar om tre starka kvinnor som möts i ett flyktingläger för att sedan splittras och hamna i olika världsdelar. Det handlar om hemlängtan och om hur det är att komma till en liten stad i norra Sverige.

Stipendiat

Hon tilldelades Klas De Vylder-stipendiet för invandrarförfattare vid Bokmässan i Göteborg 2014 med motiveringen: "för hennes skildringar om uppväxten och flykten undan kriget i Kongo, Ormbarn och Farligare än djur.".

Sakina Ntibanyitesha är född i Burundi och kom till Sverige som flykting för tolv år sedan. Hon har utbildat sig till undersköterska och började samtidigt skriva om sitt liv. Nu föreläser hon om sina upplevelser från Burundi, Rwanda och Kongo.

Läs mer om Sakina Ntibanyitesha på hennes blogg http://www.sakina.nu/

Här hittar du mer information om Kvinnobiblioteket Björkskatan.

 

Tags:

Written by: Webbredaktionen Wednesday, September 13, 2017