Samer om kulturarv

Min berättelse färgad streck

Elin-Anna Labba och Lea Simma, Tjállegoahte (Författarcentrum Sápmi):

Utan urfolks och nationella minoriteters berättelser är bilden av Sveriges kulturarv bara halv. Inom det samiska kulturarvet hör allt ihop: marker, släkt, språk, namn, jojk, berättelser och duodji. Utan det ena faller det andra. Orden muitit, att minnas och muitalus, att berätta har samma ursprung i samiskan. Jojk är minneskonst, identitetsbärare, livsråd, samhällsbyggande och motståndshandling i ett. 

Johan Turi, samernas författare, skriver i sin bok Muitalus sámiid birra / En bok om samernas liv (1910) att jojken är en konst att minnas andra människor. "Somlig minnas i hat och minnas i kärlek, och andra minnas i sorg. Och dessa sånger begagnas också om vissa trakter och om djur, om vargen och renen och vildrenen.". Alla människor behöver sin egen berättelse för att finnas till.

Här kan du läsa om samernas författare Johan Turi, länk till Norrbottensförfattare.se

Ajtté - Svenskt Fjäll- och Samemuseum:

Samiskt kulturarv är dynamiskt, variationsrikt och ständigt under diskussion. Historiska lämningar och samtida näringar liksom kulturella uttryck ingår men även livet, görandet och tanken. Genom språket, jojken och litteraturen kan vi förstå det gemensamma arvet.

Sametinget:

Med det samiska kulturarvet menas det samiska folkets kultur och historia i en geografisk kontext. Kulturarvet återspeglar en svunnen tid samtidigt som det är basen för ett tankesystem och dagens levande samiska kultur. Definitionen på kulturarv inkluderar både det materiella och det immateriella kulturarvet. Det kan vara lämningar i naturen eller ett sätt att tänka eller göra saker på.

Men kulturarv är inte bara lämningar i naturen. Det är också berättarkonst, traditionell musik, traditionell kunskap, religiösa och filosofiska system, traditioner, idéer och värden.

Vill du berätta om ditt kulturarv? 

Läs mer om samer

Sametinget
Samer.se
Sáminuorra

Till startsidan Kulturarv och nationella minoriteter

Till startsidan Min berättelse

Här hittar du alla våra sidor

 1. Lyssna på berättelser

  Här kan du lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur. Det är författare, musiker och kulturutövare som delar med sig. Det gör de på 5 språk.

 2. Inskickade berättelser

  Här kan du läsa och lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur på samiska, meänkieli, finska och svenska. Skicka gärna in din berättelse, du också.

 3. Författarporträtt

  Norrbottniska författare som skriver på nationella minoritets- och urfolksspråk

 4. Min berättelse - digital utställning

  Dela din berättelse och lyssna på författarna. Kulturarvsåret 2019 hos biblioteken i länet fokuserar på nationella minoriteter och urfolket samer.

 5. Om projektet

  Min berättelse lyfter fram Norrbottens nedskrivna och berättade litteratur på nationella minoritets- och urfolksspråk.