Sanningen är alltid oförskämd

August Strindbergs skrivande har beundrats och avskytts. Även om Strindbergs liv mest verkar ha cirklat runt att försöka hålla sig ekonomiskt flytande.

Kanske någon minns den bortgångne Häggs årliga sammanfattning av svenska utgivna läromedel för skolan, där kritiken alltid var välformulerad och ibland skoningslös. Välformulerat och kunnigt är det också i den postumt utgivna boken om den omhuldade August Strindberg.

Strindberg uppfattades visserligen av stora delar av samtiden som besvärlig och kverulantisk, orsakade ilska och fejder. Han fick ändå hyllande dödsrunor i de flesta dagstidningar när han gick bort 1912. Genistämpeln låg och lurade.

Göran Hägg modellerar fram en blyg person som skydde framträdanden. Men så fort en penna hamnade i Strindbergs hand då försvann blygheten, och han lyckades reta gallfeber på såväl enskilda ledamöter i Svenska akademiens såsom personer i kungahuset.

Sanningen är alltid oförskämd finns även som talbok Daisy.

Fler tips från Kristian

  1. Mot nya världar

    By: Clarke, Arthur C Review by: Kristian Priemel

    Mänskligheten står på randen av att ge sig ut i rymden, och i bakgrunden finns hotet om total förintelse genom kärnvapenkrig.

  2. Boktjuvarna

    By: Rydell, Anders Review by: Kristian Priemel

    Att kontrollera vad folk läser är också ett sätt att kontrollera deras tankar. Att lära sig mer om sin fiende är också ett sätt att finna vägar att utplåna denne.

  3. Kulturmannen och andra texter

    By: Witt-Brattström, Ebba Review by: Kristian Priemel

    Kulturmannen gör och får allt på bekostnad av kulturkvinnans motsvarande geniala insatser. Men det finns en helbildning att få tag på genom ett flerkönat kultursamtal. Vad väljer vi?

  4. Nätterna på Mon Chéri

    By: Lindberg, Stefan Review by: Kristian Priemel

    Deep Gap, North Carolina, USA den 4 december 1993. En svensk man skjuts i bakhuvudet till döds. En före detta polisman döms för mordet till livstids fängelse + 40 ytterligare år.

  5. Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel

    By: Mosskin, Peter Review by: Kristian Priemel

    Det är egentligen bara en person som kunnat framföra Bellmans ”Solen glimmar blank och trind…” alla 21 verser och hålla intresset uppe.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Monday, June 11, 2018