Science fiction

Vad kan man egentligen vara säker på idag?

Omvärlden har sätt att göra sig påmind på och våra sinnen klarar oftast bara av en sak i taget. Som tur är har många inte mist sin förmåga att spekulera och fundera över tillvaron och vad det är för värld vi lever i. Med det menar vi inte vardagen, bostaden, arbetet, fritiden. Nej, vi talar om den tillvaro som gör att vi alla kan uppleva, känna, tänka och spekulera om vår och andras plats i universum – och hur allt är uppbyggt. Ytterligare ett steg kan vara att ställa sig frågan: Vad är meningen med allt? Det kanske du får svar på här.

Med förre Bibblotipsaren Kristian Priemel som vår reseguide presenterar vi en historisk resa genom de världar som kallas science fiction.

Vetenskaplig saga – vetsaga

Den del av litteraturen som behandlar sådana teman finns inom genren science fiction. Direktöversatt är det vetenskaplig skönlitteratur. En annan översättning som kanske kommer närmare det luddiga begreppet science fiction, är en förkortning av vetenskaplig saga – vetsaga.

Lika lite som verkligheten alla gånger kan tas bokstavligen, kan genre-begreppet science fiction göra det.

Det var en gång …

Men var började alltihop? Spekulationer, teorier om ursprung och vad det innebär för människor uppstod troligen så fort vi började kommunicera med varandra. Ordet fantastik lurar i bakgrunden när det kanske fanns de som kring elden i stenåldersbyn fantiserade ihop omöjliga historier.

Men när det gäller vilken den första moderna science fiction-romanen är, brukar den kopplas ihop med industrialisering och existentiella frågor. Det innebär att vi får söka oss till ett litet sällskap som i ett hus under en regnig sommar i Schweiz år 1816, kom överens om att skriva varsin historia på ett övernaturligt tema. En av dessa personer var Mary Shelley och det var på det sättet Frankenstein kom till ; att genom elektricitet ge liv åt hopsydda döda delar.

Men vad innebär det rent moraliskt när det gäller ansvar av det liv som skapats? 

 1. Frankenstein

  Av: Shelley, Mary Wollstonecraft
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Frankenstein

  Undertitel: en pekbok om kroppen
  Av: Adams, Jennifer
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Teknikens välsignelse och förbannelse

Om tekniska underverk och människan som vidgar och i vissa fall överträder gränser, handlar några av Jules Vernes (1828-1905) böcker skrivna på 1800-talet.

Läsarna fick stifta bekantskap bland annat med den bemannade kanonkulan till månen, terroristen i ubåten samt sällskapet som tar sig till in under jordytan till jordens medelpunkt.

Därefter kom Herbert George Wells (1866-1946) romaner om rymdfärd till månen, invasion av rymdvarelser, tidsresor och osynlighet. I böckerna talas det också mening; varför och varthän.

I Sverige hette pionjären för sådana berättelser Otto Witt (1875-1923). Även han skrev om att resa till månen och till jordens inre. Han gav också ut tidskriften Hugin (1916-1920) som hängav sig åt spekulationer kring tekniska innovationer. Eftersom det var fullt världskrig 1914-1918 förmörkades dialogerna av den pågående mänskliga dårskapen. En del av hans historier finns digitalt på Projekt Runeberg.

 1. The Invisible Man

  Av: Wells, H. G
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2017
  Finns som: E-bok

Begreppet myntas

Själva genre-begreppet science fiction kom senare. Även här finns en historieskrivning och en diskussion om vem som först myntade begreppet. De flesta pekar ut amerikanen Hugo Gernsback (1884-1967) som skyldig. 1926 startade han utgivningen av magasinet Amazing Stories som innehöll science fiction-historier, även om han föredrog att säga scientifiction.

På det följde äventyrsberättelser i rymden a la Blixt Gordon eller Buck Rogers. Även dystopiska romaner såg dagens ljus; 1932 kom Aldous Huxley Du sköna nya värld, 1940 Karin Boyes Kallocain och åtta år senare, det mest kända verket av dem alla, George Orwells 1984.

Efter andra världskriget dök författare som Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C Clarke, Brian Aldiss, Clifford D Simak, Robert A Heinlein och Philip K Dick upp. Dessa och många fler hade sin hemvist i den engelskspråkiga världen. USA och Storbritannien dominerade science fiction-genren årtionden framåt med några undantag som exempelvis Stanislaw Lem från Polen och bröderna Strugatskij från Sovjet.

 1. Kallocain

  Av: Boye, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Finns som: E-bok
 2. 1984

  Av: Orwell, George
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Finns som: E-ljudbok
 3. Jag, robot

  Undertitel: novellsamling
  Av: Asimov, Isaac
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1954
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Den svenska fronten

De flesta västerländska science fictionförfattare hade blivit skolade genom att publicera sig i olika tidskrifter. Detta fick även genomslag i Sverige på 1950-talet då de svenska science fiction-tidskrifterna Häpna! (1954-1966) och Galaxy (1958-1960) gavs ut. Dessa innehöll ofta äventyrsberättelser. De utspelade sig för det mesta i framtiden, många gånger med förvånande och i några fall till och med hisnande avslut; det senare kallat för ”sense of wonder”, en känsla av förundran.

Men bland innehållet i de böcker som publicerades, fanns också civilisationskritik och en mycket stark medvetenhet om undergången. I den reella världen fanns ju två rivaliserade supermakter. Deras militära upprustning med atomvapen som grund kunde utplåna allt liv på jorden många gånger om. Ett av dessa verk där jorden blir obeboelig är Harry Martinsons (1904-1978) Aniara (1956) – även om han inte räknas till science fiction-författarnas skara.

1970-talet var också en storhetstid för science fiction utgiven i Sverige. Sam J Lundwall (1941- ) gav inte bara ut science fiction genom sitt förlag Delta, han var också författare och skrev ofta med tydlig ironisk udd. I boken från 1974, King Kong blues - en berättelse från 2018 finns en kaotisk värld beskriven, inte är så långt borta från vår egen. Han gav även ut en sammanställning av all utgiven science fiction på svenska mellan 1741-1996.

Författaren Denis Lindbohm (1927-2005)  intresserade sig för det ockulta och var lite av en mystiker. Han skrev många science fiction-romaner, ofta med en pessimistisk syn på människan och mänskligheten. Filosofen och författaren Bertil Mårtensson (1945-2018) var tidvis en mycket aktiv science fiction-fan. Hans första bok Detta är verkligheten kom 1968. Han skrev därefter flera science fiction-romaner, fantasyböcker och deckare. Även Steve Sem-Sandberg umgicks i svenska science fiction-kretsar och debuterade 1977 med science fiction-romanen Menageriet.

 1. Aniara

  Undertitel: en revy om människan i tid och rum
  Av: Martinson, Harry
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Finns som: E-bok
 2. Världar runt hörnet

  Av: Lindbohm, Dénis
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Skeppet i kambrium

  Av: Mårtensson, Bertil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1974
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. 2018 eller King Kong blues

  Undertitel: en berättelse från år 2018
  Av: Lundwall, Sam J
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1974
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Det där med genus

Science fiction var en genre med många manliga läsare. Detta bekräftas av att det var få kvinnor som skrev i den mer hårdkokta science fiction-genren, med undantaget Leigh Brackett (1915-1978). Men även här började det hända saker på 1960-talet och framåt, då bland annat namn som Ursula K LeGuin, Doris Lessing och Tanit Lee gav oss odödliga klassiker i genren.

Intressant är också att science fiction-genren ansågs sexuellt pryd på 1950-talet. Författaren Philip José Farmer (1918-2009) sägs vara den förste att 1952 ha skrivit om sex i science fiction genom sin novell The Lovers.

Under de kommande årtiondena skulle det träda fram författare som insåg att science fiction inte bara kan ha sex som innehåll, utan kan verkligen användas för att ifrågasätta normer. På det är Ursula K LeGuins (1929-2018) roman Mörkrets vänstra hand (1969) ett tidigt exempel. 

 1. Mörkrets vänstra hand

  Av: Le Guin, Ursula K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1975
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Bit inte solen

  Av: Lee, Tanith
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1977
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Planet 8

  Undertitel: representanternas lärotid
  Av: Lessing, Doris
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1982
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Och idag då?

Framtider av olika slag finns beskrivna i en hel del böcker och parallella världar med kontrafaktisk historieskrivning är allt vanligare. Kontrafaktiskt betyder att historien tog en annan väg. Till exempel att andra världskriget inte hände, men vad hände i stället?

Ett exempel är Tony Samuelssons (1961- ) Jag var en arier. Den kom 2009 och räknas egentligen inte som någon traditionell science fiction. Själva tanken att det skulle kunna finnas en annan värld där historien är helt annorlunda än här, kan definitivt rymmas inom science fiction-begreppet.

Den som vill läsa traditionell science fiction där exempelvis tidsresor och framtid är kärnan i berättelsen får vända sig till den engelska litteraturen. Här finns författare som Alistair Reynolds, Peter F Hamilton, Iain Banks, Kevin Anderson, Elizabeth Moon eller Nora K Jemisin som 3 år i rad (2016-2018) vunnit det främsta science fiction-priset man kan få: Hugo. Efter Hugo Gernsback – minns ni i början av artikeln? Priset fick hon för sina böcker i Broken Earth-serien. 

 1. Obeliskporten

  Av: Jemisin, N. K
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Jag var en arier

  Av: Samuelsson, Tony
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Finns som: E-bok

En norrbottning i främsta ledet

I Sverige finns dock en mycket produktiv nutida författare som ägnat många böcker åt science fiction och som under 2010-talet inte mindre än 3 gånger vunnit Spektakulärts pris för årets bästa svenska science fiction-roman: rockprofessorn och norrbottningen KG Johansson.

I Sverige finns också ett antal mindre förlag som ägnar sin utgivning helt åt fantastik och en del av det är renodlad science fiction. Här rider man på vågen om vampyrberättelser, fantasyhistorier och framtida dystopier samt digitala världar där ingen vet om det är verkligt eller bara en datorgenererad fantasi.

 1. De kallar oss zombier

  Av: Johansson, KG
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Ett slags frihet

  Av: Johansson, KG
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Fyra kvinnor fyra flickor

  Undertitel: åtta noveller
  Av: Johansson, KG
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Livets mening

Verkligheten av idag tycks vara kantad av undergångsvisioner av både reellt och fantastiskt slag: allt från klimatångest till skoningslösa attacker av förvridna människomassor bestående av zombies. De tycks vara allegorier för maktlöshet och den egna betydelselösheten. Mänskligheten svämmar över alla breddar och därför kommer böcker om samhällen som är allt annat än trevliga, med tecken på säker undergång. Margaret Atwoods (1939-) Tjänarinnans berättelse (1986) kan sägas vara en nutida föregångare.

Den traditionella science fiction-romanen har för det mesta haft en mer optimistisk ton: Det går att ge sig iväg ditut och finna nya och bättre platser i tillvaron där det kanske finns parallella jordklot som bara väntar på att fyllas med människor som vill börja om på nytt.

Till dess får vi väl fortsätta att fundera på ”Vad är meningen med allt det här?”

 1. Tjänarinnans berättelse

  Av: Atwood, Margaret
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Röd zon

  Av: Nordin, Magnus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Homo Primus

  Av: Paavo, Ingrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok

The Force will be with you. Always.

 1. Star wars

  Undertitel: han solo
  Av: Aaron, Jason
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Star wars

  Undertitel: guardians of the whills
  Av: Rucka, Greg
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2017
  Finns som: Bok
 3. Star wars

  Undertitel: Battlefront
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Xbox One -spel
 4. Star wars

  Undertitel: Battlefront
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: PlayStation 4 -spel
 5. Star wars

  Undertitel: the last jedi : det kompletta bildlexikonet
  Av: Hidalgo, Pablo
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Filmhistoria
  Finns som: Bok
Visa fler titlar...

Här hittar du fler av Kristians tips

 1. Sanningen är alltid oförskämd

  Av: Hägg, Göran Tipsat av: Kristian Priemel

  August Strindbergs skrivande har beundrats och avskytts. Även om Strindbergs liv mest verkar ha cirklat runt att försöka hålla sig ekonomiskt flytande.

Visa fler sidor...