Se upp för krokodilen!

I morse såg jag en stor, ståtlig älg dansa över vägen framför min bil. Det är stora och vilda djur, men jämfört med djuren på savannen i Afrika känns ju älgar ganska vänliga. Kanske om man spanar riktigt noga kan man få syn på leoparder och flodhästar här i Sverige också. Det tror i alla fall Tora som den här boken handlar om.

”- Nu åker vi! Nu åker vi!, skriker Tora och rusar runt i huset som en vilding. Tora kan inte bärga sig inför äventyret som väntar på henne och pappa. De ska ut i skogen bland de vilda djuren och sova i tält."

Men det är så mycket som pappa måste göra först, prata i mobilen, knappra på datorn, handla mat. Och när de väl kommer ut i skogen så tittar pappa mest på sin GPS och märker inte ens att han håller på att trampa på en giftig orm! Vilken tråkpappa, tycker Tora.

Om pappa har dålig fantasi så är Toras fantasi härligt fri för bland granar, björkar och ängar lägger hon märke till väldigt spännande varelser. Med sin kikare får hon syn på mycket större djur än de ekorrar och fåglar som pappa ser. Tora ser en hel flock giraffer och ett lejon på jakt. Till slut har hon lärt sin pappa att upptäcka det som finns gömt i naturen och då får hon rädda honom ur en farlig knipa.

Jag blir glad och leende av den här boken, för som vuxen påminns jag om att inte låsa in mig på det som är verkligt utan släppa fantasin fri och upptäcka äventyret, livet. Barn som läser den får utlopp för sin fantasi och möjlighet att utmana sina föräldrar i vilddjursspaning på väg till förskolan.

Illustrationerna känner vi igen från många svenska bilderböcker, det är Eva Eriksson som fyller ut texten och gör fantasin verklig.

Bonnier Carlsen, 2013.

Audience:

Tags:

Review by: Hanna Lidström Tuesday, March 24, 2015