Sekreterarklubben

En man med fördelaktigt utseende och egen bil uppvaktar kvinnor, skickar blommor och bjuder dem på middag, är gentlemannamässigheten själv och charmar dem till förälskelse.

Men något frieri blir det aldrig.

Kvinnorna får frågan om de mot ersättning kan tänka sig att göra vissa saker. De blir inofficiella rapportörer och infiltratörer åt den avdelning inom den svenska statspolisen som motsvarar dagens säkerhetspolis – SÄPO.

Tiden är första hälften av 1940-talet och 2:a världskriget pågår för fullt. Författarens mamma var själv en av dessa informatörer. Arbetet med att dramatisera händelserna i boken utifrån de samtalsprotokoll och handlingar som undgick papperstuggen är imponerande. Och det är alltför ofta sjaskiga historier som dyker upp där förväntningarna och kraven på kvinnorna att ställa upp, även sexuellt, ställer till det ordentligt ett antal gånger.

Om ”charmören” fått som han ville skulle allt ha begravts och glömts bort. Allt som hade med den verksamheten att göra skulle förstöras när statspolisen omorganiserades efter andra världskriget. Som tur var det några som inte lydde order.

Norstedt, 2014

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Tuesday, November 10, 2015