Sju dagar med familjen

Ärlighet varar längst – eller? En skarp roman om en julfirande familj.

Sju dagar med familjen tvingas läkaren Olivia till, sedan hon motvilligt valt att lämna Afrika och den svåra epidemi som utbrutit där (det är misstänkt likt ebola, men här kallas den haag).

Familjen Birch ska sitta i karantän i just sju dagar för att motverka smittspridning. Eftersom mamma Emma kommer från en fin och anrik släkt så har familjen ett gammalt gods i Norfolk, så de lämnar huset i London och reser dit. Det var längesedan Olivia kände sig som en del av familjen (och julfirandet har hon lyckats undvika i flera år), trots att hon och hennes pappa Andrew borde ha mer gemensamt än han och ytliga lillasyster Phoebe verkar ha.

Andrew har tidigare verkat som utrikeskorrespondent i alla världens oroshärdar, men tvingades sluta när andra barnet kom. Nu är han en missnöjd matskribent som hissar eller dissar restauranger och retar sig på sin redaktörs taffliga ändringar av hans (redan perfekta) texter.

 Samtidigt brottas Emma med den tunga vetskapen om att hon efter helgerna ska börja behandlas för cancer - något hon hemlighåller för att inte förstöra julen. 

Vass roman med sorg och svärta

Den här är bra - men att det ska vara en "charmig och förtrollande feelgoodroman" som en del kritiker kallar den, vet jag inte om jag håller med om. I så fall med mycket sorg och svärta. Visst, det uppstår dråpligheter efter vägen (som när Phoebes fästman George inser vem Jesse är), men det finns annat för den som vill ha riktig feelgood.

Den här romanen är vassare än så och passar verkligen att läsas av både män och kvinnor eftersom alla huvudpersonerna berättar sin historia.

Mer om jul

 1. En klurig jul

  Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Hilkka Horsma

  Decembermörkret kryper närmare. Snart är julen här. Mys och läs ett kort kapitel om dagen och bygg upp en förväntansfull stämning inför högtiden!

Fler tips från Agneta

 1. Ru

  Av: Thúy, Kim Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  I den här lilla boken läser jag en text som får mig att både skratta, gråta och förfasas av världens ondska.

 2. Ensamheten värst

  Av: Johansson, Siri Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  När Sven Teglunds mamma Siri dör är det nära att hennes gedigna mängd virkade dukar hamnar hos Myrorna, men något får konstnären Sven Teglund att spara dem. Det visar sig också att mamman Siri Johansson skrivit dagbok under många år.

 3. Grattis älskling

  Av: Hulth Wallgren, David Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Tove Berner är en ung kvinna som på ytan ser ut att ha allt, men det är något som skaver.

 4. Aftonrodnad vacker natt

  Av: Jonsson, Ella Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Lydia lämnar Stockholm för att hjälpa sin mamma att storstäda huset i Svartträsk (Svartbyn). Det är tre år sedan pappan dog men längst in i vindsgarderoben hittar Lydia urnan med hans aska

Visa fler sidor...

Taggar:

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed den 17 december 2018