Sju dagar med familjen

Ärlighet varar längst – eller? En skarp roman om en julfirande familj.

Sju dagar med familjen tvingas läkaren Olivia till, sedan hon motvilligt valt att lämna Afrika och den svåra epidemi som utbrutit där (det är misstänkt likt ebola, men här kallas den haag).

Familjen Birch ska sitta i karantän i just sju dagar för att motverka smittspridning. Eftersom mamma Emma kommer från en fin och anrik släkt så har familjen ett gammalt gods i Norfolk, så de lämnar huset i London och reser dit. Det var längesedan Olivia kände sig som en del av familjen (och julfirandet har hon lyckats undvika i flera år), trots att hon och hennes pappa Andrew borde ha mer gemensamt än han och ytliga lillasyster Phoebe verkar ha.

Andrew har tidigare verkat som utrikeskorrespondent i alla världens oroshärdar, men tvingades sluta när andra barnet kom. Nu är han en missnöjd matskribent som hissar eller dissar restauranger och retar sig på sin redaktörs taffliga ändringar av hans (redan perfekta) texter.

 Samtidigt brottas Emma med den tunga vetskapen om att hon efter helgerna ska börja behandlas för cancer - något hon hemlighåller för att inte förstöra julen. 

Vass roman med sorg och svärta

Den här är bra - men att det ska vara en "charmig och förtrollande feelgoodroman" som en del kritiker kallar den, vet jag inte om jag håller med om. I så fall med mycket sorg och svärta. Visst, det uppstår dråpligheter efter vägen (som när Phoebes fästman George inser vem Jesse är), men det finns annat för den som vill ha riktig feelgood.

Den här romanen är vassare än så och passar verkligen att läsas av både män och kvinnor eftersom alla huvudpersonerna berättar sin historia.

Mer om jul

 1. En klurig jul

  By: Angerborn, Ingelin Review by: Hilkka Horsma

  Decembermörkret kryper närmare. Snart är julen här. Mys och läs ett kort kapitel om dagen och bygg upp en förväntansfull stämning inför högtiden!

Fler tips från Agneta

 1. Fint folk

  By: Fellowes, Julian Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Fint folk är en tidig Julian Fellowes vilket märks, men den är läsvärd ändå.

 2. Tjugo år till dig

  By: Lönnqvist, Anna Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Kan den norrländska fjällvärlden läka Linns trasiga hjärta?

 3. Imorgon är allt som vanligt

  By: Stoltz, Lina Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Lilian är livrädd för att hennes hemlighet ska avslöjas! Jag läste den här boken med tårar i ögonen. Samtidigt - det kan bli år 2014 bästa högläsningsbok för mellanstadiet!

 4. Flytten

  By: Stoltz, Lina Review by: Agneta Krohn Strömshed

  När kriget kom tvingades Sam och hans familj att fly.

 5. Inte okej!

  By: Holmström Degerman, Anna Review by: Agneta Krohn Strömshed

  En riktigt bra och tankeväckande högläsningsbok som kan ge många intressanta diskussioner om hur man ska vara mot varandra.

Show more...

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Monday, December 17, 2018