Sju dagar med familjen

Ärlighet varar längst – eller? En skarp roman om en julfirande familj.

Sju dagar med familjen tvingas läkaren Olivia till, sedan hon motvilligt valt att lämna Afrika och den svåra epidemi som utbrutit där (det är misstänkt likt ebola, men här kallas den haag).

Familjen Birch ska sitta i karantän i just sju dagar för att motverka smittspridning. Eftersom mamma Emma kommer från en fin och anrik släkt så har familjen ett gammalt gods i Norfolk, så de lämnar huset i London och reser dit. Det var längesedan Olivia kände sig som en del av familjen (och julfirandet har hon lyckats undvika i flera år), trots att hon och hennes pappa Andrew borde ha mer gemensamt än han och ytliga lillasyster Phoebe verkar ha.

Andrew har tidigare verkat som utrikeskorrespondent i alla världens oroshärdar, men tvingades sluta när andra barnet kom. Nu är han en missnöjd matskribent som hissar eller dissar restauranger och retar sig på sin redaktörs taffliga ändringar av hans (redan perfekta) texter.

 Samtidigt brottas Emma med den tunga vetskapen om att hon efter helgerna ska börja behandlas för cancer - något hon hemlighåller för att inte förstöra julen. 

Vass roman med sorg och svärta

Den här är bra - men att det ska vara en "charmig och förtrollande feelgoodroman" som en del kritiker kallar den, vet jag inte om jag håller med om. I så fall med mycket sorg och svärta. Visst, det uppstår dråpligheter efter vägen (som när Phoebes fästman George inser vem Jesse är), men det finns annat för den som vill ha riktig feelgood.

Den här romanen är vassare än så och passar verkligen att läsas av både män och kvinnor eftersom alla huvudpersonerna berättar sin historia.

Mer om jul

 1. En klurig jul

  Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Hilkka Horsma

  Decembermörkret kryper närmare. Snart är julen här. Mys och läs ett kort kapitel om dagen och bygg upp en förväntansfull stämning inför högtiden!

Fler tips från Agneta

 1. Tjugo år till dig

  Av: Lönnqvist, Anna Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Kan den norrländska fjällvärlden läka Linns trasiga hjärta?

 2. Våra älskade trädgårdsrum i norr

  Av: Carlander, Laila Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  När våren kommer vill man planera och plantera och vad passar bättre än en inspirerande trädgårdsbok speciellt för Norrbotten?

 3. Allt jag vill ha

  Av: Lundberg, Lotta Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Allt jag vill ha utspelar sig på Nordirland. Sofias pappa är en viktig länk i fredsmäkleriet men han är också en svikare och ett fyllo som glömde tala om för Sofias mamma att han var gift den där gången de träffades i Stockholm.

 4. Kalixlinjen – kalla krigets lås i norr

  Av: Ekman, Sten Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Norrbottningar och övriga intresserade av krigshistoria - läs den här boken! Om befästningarna, fasta artilleriet, de svenska planerna och det tänkta sovjetryska anfallet.

 5. Fint folk

  Av: Fellowes, Julian Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Fint folk är en tidig Julian Fellowes vilket märks, men den är läsvärd ändå.

Visa fler sidor...

Taggar:

Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed den 17 december 2018