Sju dagar med familjen

Ärlighet varar längst – eller? En skarp roman om en julfirande familj.

Sju dagar med familjen tvingas läkaren Olivia till, sedan hon motvilligt valt att lämna Afrika och den svåra epidemi som utbrutit där (det är misstänkt likt ebola, men här kallas den haag).

Familjen Birch ska sitta i karantän i just sju dagar för att motverka smittspridning. Eftersom mamma Emma kommer från en fin och anrik släkt så har familjen ett gammalt gods i Norfolk, så de lämnar huset i London och reser dit. Det var längesedan Olivia kände sig som en del av familjen (och julfirandet har hon lyckats undvika i flera år), trots att hon och hennes pappa Andrew borde ha mer gemensamt än han och ytliga lillasyster Phoebe verkar ha.

Andrew har tidigare verkat som utrikeskorrespondent i alla världens oroshärdar, men tvingades sluta när andra barnet kom. Nu är han en missnöjd matskribent som hissar eller dissar restauranger och retar sig på sin redaktörs taffliga ändringar av hans (redan perfekta) texter.

 Samtidigt brottas Emma med den tunga vetskapen om att hon efter helgerna ska börja behandlas för cancer - något hon hemlighåller för att inte förstöra julen. 

Vass roman med sorg och svärta

Den här är bra - men att det ska vara en "charmig och förtrollande feelgoodroman" som en del kritiker kallar den, vet jag inte om jag håller med om. I så fall med mycket sorg och svärta. Visst, det uppstår dråpligheter efter vägen (som när Phoebes fästman George inser vem Jesse är), men det finns annat för den som vill ha riktig feelgood.

Den här romanen är vassare än så och passar verkligen att läsas av både män och kvinnor eftersom alla huvudpersonerna berättar sin historia.

Mer om jul

 1. En klurig jul

  By: Angerborn, Ingelin Review by: Hilkka Horsma

  Decembermörkret kryper närmare. Snart är julen här. Mys och läs ett kort kapitel om dagen och bygg upp en förväntansfull stämning inför högtiden!

Fler tips från Agneta

 1. Problemet med får och getter

  By: Cannon, Joanna Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Vilken härlig debut av psykiatrikern Joanna Cannon! Hon har skrivit en spänningsroman som inte är en deckare och som dessutom är riktigt rolig.

 2. Vända blad

  By: Jézéquel, Julie Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Vi är inte direkt bortskämda med roliga böcker – men här har du en!

 3. Bland män och får

  Review by: Agneta Krohn Strömshed

  En stillsam, stark film med fantastisk miljö. Jag har bara två ord att säga: se den!

 4. Ärr

  By: Ólafsdóttir, Audur Ava Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Trots att vår huvudperson bara varit skild i några månader så har han inte rört en kvinna på åtta år.

 5. The time of my life

  By: Ahern, Cecelia Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Lucy Silchesters hela, snart 30-åriga, liv, går ut på att undvika jobbiga saker och hon ljuger ibland så hon nästan tror sig själv. Hennes vänner tror fortfarande efter nästan tre år att det var Lucy som dumpade den perfekte Blake när det i själva verket var tvärt om. De tror också att hon slutade på sitt förra välbetalda arbete på grund av att hon inte gillade arbetsgivarens etik och moral, när hon i själva verket fick sparken.

Show more...

Tags:

Review by: Agneta Krohn Strömshed Monday, December 17, 2018