Skogens guld och markens grödor

Hallonsylt

Skördetiden är härlig! Vare sig det är egenodlat, köpt eller om du letar dig ut i skogen, så finns det många inspirerande böcker att frossa i. Är du på jakt efter svampreceptet som förhöjer en enkel risotto till kulinariska höjder? Eller är du den som förbereder och väntar tålmodigt, för att mitt i kallaste vintern öppna en flaska likör och känna sommarens dofter strömma mot dig? Det finns inga gränser för vad du kan hitta på. Så fram med saftmajor och burkar, för nu ska här skapas ätbar magi!

Sylta, safta och lägg in av Cecilia Björk Tengå
Förvandla säsongens frukter, bär och grönsaker till sylt och marmelad, smakrika inläggningar, läskande saft och värmande glögg.

Här bjuds det på en lång rad härliga recept för dig som gillar att sylta, safta och lägga in. Vad sägs om aroniasylt med lakrits, saltinlagda citroner till den marockanska kycklinggrytan, snabbinlagd gurka (rengjord i tvättmaskinen!) och kanderade rosenblad att garnera sommartårtan med?

Cecilia Björk Tengås inspirerande och praktiska bok är till för alla som vill fylla skafferiet med diverse läckerheter gjorda på råvaror från skog, trädgårdsland och torgstånd. Dessutom är det inte bara gott att ta vara på det naturen erbjuder, utan även bra för miljö och plånbok!


Grönare, vildare, smartare av Marlene Gustawson
Skörda och ät trädgårdens ogräs! Det är fullt av nyttigheter som gör under med din hälsa. Här får du lära dig vad som är ätbart och hur du kan laga till det. I boken går författaren igenom de allra vanligaste vilda växterna och även de trädgårdsörter som många älskar att odla. Här får man tips, råd och recept på smoothies, juicer, mellanmål och lättare måltider.

Ta till vara det naturens skafferi har att erbjuda – det är gratis, grönt, närodlat och ekologiskt!
Vare sig du har balkonglåda eller trädgård, skog eller park så finns det alltid något ätbart inom räckhåll och med den här boken i handen kommer du att hitta det.

Örtte & huskurer av Mette Bohlin och Eva Robild
Är du nyfiken på örternas läkande förmåga? Då är det här boken för dig.

Boken är född ur en kärlek till naturen, trädgården och växterna. Författarna har lång erfarenhet av att använda örter både för att hålla oss friska i vardagen och till läkning. Här delar de med sig av sin kunskap om hur du samlar in, odlar, skördar och tar hand om växterna, hur du tillreder örtte, oljor, tinkturer, mjölksyrade grönsaker och annat.

Sommar på burk av Åsa Swanberg
Boken innehåller närmare 100 recept som kan varieras med sommarens smaker och dina egna. Detta är en ny reviderad upplaga med fler recept och nytt avsnitt om fermentering.

Fermentering är en lika enkel som urgammal konserveringsmetod som tar lite tid men det är mest väntetid, eftersom själva processen sköter sig i stort sett själv. Här finns recept och tips på hur man ska gå till väga. Därtill vackra bilder, fakta, kuriosa, ett urval  självplockställen och de bästa sylta- och safta in-tipsen. En bok som verkligen inspirerar till att ta till vara naturens rikedomar.

Nyskördat: recept och metoder för att ta vara på frukt, bär, svamp och grönsaker
Vi vill njuta av egen­odlat. Allt fler vill veta varifrån råvarorna och smakerna kommer. Vi vill veta att det är på riktigt och även de som inte odlar själva vill gärna bära hem när­odlat och nyskördat från marknader och torg.

Tidningar, bloggar och böcker fylls av recept och bilder på sylt, saft, marmelad men vilka recept är egentligen bäst och vilka metoder kan man lita på?

Primörerna på våren, bären på sommaren, trädens frukter och skogens svamp på hösten. Det man inte äter direkt kan med olika metoder tas tillvara och plockas fram senare under året. Här får vi metoderna för allt från konservering och lufttorkning till ättiksinläggning och mjölksyrejäsning. Recept på marmelader, safter och geléer, likörer, muster, mos, chutneys, lemonader och curd.

Vildplockat av Niki Sjölund
Utifrån ett 50-tal vilda växter och svampar delar Niki Sjölund och Lena Flaten med sig av drygt 250 recept med smaker och råvaror från skog, fjäll och ängsmark.

Du hittar recept på allt från rönnbärskapris och inlagda fläderbär till svampkebab i pitabröd och kallrörd lingondricka. Läs också om hur du tar hand om det du har plockat genom att torka, lägga in och syra för att på så sätt bygga upp ett eget skafferi. Till varje växt finns information om bland annat växtplats och skördetid.

Författarna vill inspirera till att vi ger oss ut i naturen och hittar de ätbara växter som ofta står där mitt framför ögonen på oss. Ett no waste-tänk genomsyrar hela boken - det mesta går att ta vara på!


Våra bästa matsvampar av Lotta Ekberg Kantarell och karljohan i all ära, men i skogens skafferi finns så mycket mer! Lär dig fler bra matsvampar, var svamparna växer och hur du ökar dina möjligheter att fylla svampkorgen framöver.

I denna inspirerande och praktiska handbok lär du dig att känna igen nya svampar, får ledtrådar till var och när du kan hitta dem och dessutom en inblick i svamparnas fascinerande rike.

I boken Våra bästa matsvampar beskriver svampkonsulenten Lotta Ekberg viktiga kännetecken för drygt trettio vildväxande matsvampar. Här finns svampar som doftar skaldjur, svampar som gillar vintern och inte minst svampar som passar riktigt bra på tallriken. Du får även veta vilka förväxlingsrisker som finns med farliga arter. Så vässa svampkniven, ta fram korgen och ge dig ut i markerna. För svamp finns nästan överallt bara du vet vart du ska leta!

Ätliga växter i naturen vid den röda stugan av Per-Erik Pettersson
Gumman och gubben hittar många ätliga växter i omgivningarna kring sin röda stuga. De plockar lingon, blåbär, hallon och många andra godsaker som de gör sylt, saft och andra läckerheter av. De cyklar också till havet och plockar havtorn. Gumman och gubben vet att sådana bär är nyttiga, ett enda havtornsbär innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin!

I boken presenteras många olika ätliga växter med foton och korta, pedagogiska texter. Detta är en bok lämplig för nyfikna barn i åldrarna 3-9 år, och deras föräldrar, som vill veta mer om vad man kan hitta för gott i naturen. 

Det växer sylt och saft överallt av My Feldt
När snön har dragit sig tillbaka och vårens första nässelblad tittar fram börjar den, saft- och syltsäsongen. För du kan använda nästan vad som helst som doftar eller smakar gott (så länge det inte är giftigt), i alla fall om du följer My Feldts recept. Plocka en keps full med bär eller blommor – mer behövs inte, för vem orkar plocka flera kilo? – och koka sylt eller saft.

Här finns över 100 recept på allt du kan tänka dig att göra av det som växer i naturen under årets alla månader. Kanske hittar du en variant på din egen favorit från barndomen, eller så provar du något helt nytt – kanske till och med tallkottesylt?