Slaktmånad

Ett väldigt aktuellt ämne just nu för norra Norrbotten tas upp i denna kriminalroman, gruvdriftens vara eller inte vara och hur går det i så fall med rendriften i samma område?

Vi får återigen följa Anna Magnusson som numer periodvis bor I Kautokeino, där hon tagit sin mammas plats i samebyn. Hon hjälper till med kalvmärkning och sarvslakt och får samtidigt insyn i vilka motsättningar det finns i gruvans skugga.

Mitt i allt detta dras hon in i en mordhistoria som tar sin början i krigets Afghanistan.

En politiker blir mördad av ett precisionsvapen som man kan anta har används i militärt syfte. Säkerhetspolisen från både Sverige och Norge kopplas in eftersom man klassar mordet som ett terroristdåd. Varken den svenska eller den norska polisen vill samarbeta så det blir revirpinkande spel dem emellan.

Det finns två misstänkta varav den ena är Annas kusin Aslak Isak och den andra hans avlägsna kompis sen kriget.
Samtidigt får Anna flera otäcka, blodiga och anonyma hot som kränker den trygghet hon byggt upp sen hon kom till Kautokeino och hon börjar fundera om det är hennes flytt tillbaka till byn eller hennes intresse för mordet som utlöst det.

Efter en ganska seg början med mycket politik och mycket om spelet mellan gruvförespråkare och motståndare, tar boken fart och blir till slut riktigt spännande. En rafflande jakt med snöskotrar och fyrhjulingar över kalfjället tar vid och renar offras utför stup och framför långtradare. Flera personer med lite övernaturliga förmågor sätter färg på handlingen som tar ett ganska oväntat slut.

Finns som ljudbok: inläsare Lars T. Johansson. Den finns även att läsa som e-bok, och DAISY/Talbok för dig med läsnedsättning.

Ordfront förlag, 2014

Lars Pettersson roman Kautokeino, en blodig kniv (2012) är den utvalda titeln i bibliotekens läsäventyr Norrbotten läser. Hösten 2015 gästar författaren biblioteken i Norrbotten. Boktipset finns här på sidan.

 

Kautokeino, en blodig kniv

By: Pettersson, Lars Review by: Kristian Priemel

Utvald bok i bibliotekens läsäventyr Norrbotten läser 2015. Författaren fick Svenska deckarakademins debutantpris 2012, och det är en välförtjänt utmärkelse. Det är ingen förenklad kriminalhistoria som utspelar sig i den norska finnmarkens nejder.

 

 

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Almqvist Monday, August 17, 2015