Smak av norrsken - en matresa

Det här är en bok som passar alla, verkligen alla. Den är näst intill oumbärlig. En skön mix mellan biografi, berättelse, kokbok, fotografikonst. Eller som Björn Ylipää kallar det: Storytelling by food.

Jag förväntar mig en vanlig, traditionell kokbok när jag först öppnar den hårda, svarta, inbundna pärmen. Istället möts jag av berättelser som kopplar ihop mat och dryck med olika upplevelser, framförallt från Tornedalen.

Björn Ylipää berättar om sitt liv. Från uppväxten i Pajala, som skogsarbetare och pizzabagare. Sedan vidare till Restauranghögskolan i Grythyttan och numera boende i Skåne. Anekdoterna förmedlar och förhöjer olika slags matupplevelser på ett målande och annorlunda sätt.

Ständig längtan

Uppenbart är Smak av norrsken en vacker kokbok fylld av magiska fotografier på råvaror och rätter och frestande, salivframkallande recept. Men du kan lika gärna läsa boken från pärm till pärm. Berättelserna bär av egen kraft. De är intressanta, roliga, tänkvärda nedslag i norrbottniskt vardagsliv. De är också fyllda av en ständig längtan tillbaka, till naturen, människorna, klimatet här uppe. Och så maten förstås. Våra lokala specialiteter som suovas, halstrad harr, kaffeost, doppikopp och hjortronsylt, ibland tillagade med en extra knorr.

För oss som bor i Norrbotten är det mesta välbekant och framkallar egna minnen och associationer. För andra kan det säkert skapa en önskan att själv få uppleva det exotiska Norrbotten med ljusa sommarnätter, kyla och norrsken på vintern.

Matens musik

Smak av norrsken är ytterligare ett bidrag i den växande kören av röster som vill lyfta fram och stärka människor i glesbygd. Vi har unika värden på så många sätt som är precis lika viktiga som de som storstaden kan erbjuda.

Vill du ta läsupplevelsen till en extra nivå kan du gå till Björn Ylipääs hemsida >>>  Där har han listat låtar som passar till varje avsnitt i boken.

Så hur smakar då norrsken? Enligt Björn Ylipää så smakar det björkskott och blodgrapefrukt. Ja, varför inte?

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, October 6, 2017