Smiths i Gamleå

En gång i världen fanns det en liten norrländsk kuststad med en järnvägsstation och en Storgata. I utkanten av staden fanns området Udden bebyggt med små hus som låg inkilade mellan skogen och vattnet.

När invånarna på Udden var fullt upptagna med att skrapa ihop till brödfödan så rynkade de stadsbor som rörde sig på Storgatan åt det potatisland som låg vid sidan av gatan. Men det blir lätt så ifall man bor i en stad med 8 000 invånare men att man beter sig som att det var 80 000. Om det låter bekant så beror det naturligtvis på att Gamleå är Luleå under en mycket tunn förklädnad.

Matriarken

Smiths i Gamleå är en nyckelroman där läsaren får följa tre generationer av Luleåbor under 1900-talets början. Navet i familjen är matriarken Lena Smith och en stor del av boken utspelas i hennes kök där hennes barn har en tendens att samlas även efter att de är utflugna. Deras liv präglas av fattigdom och umbärande men också av en bräcklig social närhet som tycks bestå av sönderfallande molekyler som hela tiden förändras och klumpar ihop sig i nya konstellationer.

Ingen av huvudpersonerna är riktigt trevlig men ingen av dem är heller genuint otrevlig. Förutom den där förskräckliga svärdottern. En inkräktare som inte har några försonande drag alls.

Huvudperson: Luleå

Men den egentliga huvudpersonen i Smiths i Gamleå är Luleå och dess omgivningar. Och då kanske framförallt beskrivningar av skärgården med dess skogbeklädda öar fyllda med de besjälade myggsvärmar som drömmer om mjälla badgäster men istället får nöja sig med hårdhudat gammfolk vars blod är skämt av kaffe och saltfisk.

Boken är också fylld av roligt trivia som att ett ockerpris för en fiskarstuga på en skärgårdsö var 400 kronor och att det tog två timmar att ta sig med utombordare från Brändön till Gültzauudden, eller Udden som den kallas i boken.

Skandal och svallvågor

Det var kanske de exakta geografiska beskrivningar tillsammans med de inte alltför olika fiktiva namnen som fick dåtidens läsare att tro att de kunde identifiera existerande Luleåbor.

När Smiths i Gamleå publicerades 1927 ställde det till med en sådan stor skandal att svallvågorna inte helt hade lagt sig vid 1900-talets slut. Och det är kanske en anledning för dig att läsa boken. För vem vet? Kanske någon av dina släktingar förekommer i den?

Fler tips från Magnus

  1. Magnus: sci/fi och serier

    Magnus tipsar helst om fantasy, science fiction och serier/manga. Du hittar honom även i podden Bokspanarna.

Läs om Hans G Westerlund på Norrbottensförfattare >>>

Audience:

Tags:

Review by: Magnus Svartvall Wednesday, November 10, 2021