Solveig: romaner & spänning

Solveig tipsar mest om romaner men det kan komma en del tips på spännande läsning också.

Solveig har precis börjat tipsa, det kommer fler allt eftersom.

- En bra berättelse ska väcka känslor. Jag läser både kärlekshistorier och skräck. Det viktigaste är författarens närvaro, förmågan att skildra karaktärer och miljöer. Jag vet precis vart mitt intresse för att läsa och skriva kommer ifrån. Min favoritbok när jag var liten var ”Vem ska trösta knyttet?” av Tove Jansson. Jag älskade att bli skrämd av Mårran, och berättelsen har den där melankolin som jag fortfarande är svag för. Mina föräldrar fick läsa den gång på gång, och till slut kunde jag rabbla versen utantill. Det kan jag nog än idag.

Romaner

 1. Tritonus

  By: Westö, Kjell Review by: Solveig Nordmark

  Tritonus, djävulsintervallet, en kombination av toner som bildar dissonans i musiken. Kjell Westö har skrivit en vackert klingande roman om vänskapen mellan en dirigent med absolut gehör och en coverbandgitarrist som har svårt att hålla takten. Om när själva tillvaron känns dissonant och skavande och man gör sitt bästa för att få ro i själen.

 2. Bränn alla mina brev

  By: Schulman, Alex Review by: Solveig Nordmark

  ”Några dagar under den heta försommaren 1932 uppstår en förbjuden kärlek. Insatserna är höga, passionen är på liv och död. Den inleds med ett försiktigt samtal en sen kväll på Sigtunastiftelsen och slutar i ett mordförsök två veckor senare.”.

 3. Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter

  By: Lerin, Lars Review by: Solveig Nordmark

  Ska du hälsa på Elsa i Skräddartorp kanske du liksom Lars Lerin en finvädersdag i början av juni följer stigen genom skogen. När fåglarna sjunger och alla insekter svirrar och surrar och ”när du minst anar det glesnar skogen och ljuset börjar klippa i gransuset”. Råkar du sedan sparka till en tomburk med fransig etikett och läser: Mjau! så råder det ingen tvekan om att du är framme vid Skräddartorp.

Show more...

Spänning

 1. Rotvälta

  By: Alsterdal, Tove Review by: Solveig Nordmark

  ”Nu har det hänt igen. Polisen har släppt ut en sexdåre. Han har våldtagit och mördat och nu går han fritt omkring igen”. Rykten färdas fort och som dömd brottsling är det svårt att bli kvitt sitt förflutna, särskilt när man bor i glesbygden. Tove Alsterdal har återigen skrivit en roman som håller mig fången från första till sista ordet.

 2. De Kapabla

  By: Ekman, Klas Review by: Solveig Nordmark

  Mörker, humor och överraskningar. De Kapabla är en härlig feel bad-bok där två helt vanliga människor på värsta tänkbara sätt ställer till det för sig.

 3. Vänligheten

  By: Ajvide Lindqvist, John Review by: Solveig Nordmark

  Författaren John Ajvide Lindqvist kallas “Sveriges obestridlige skräckmästare”. Även hans nya roman Vänligheten innehåller vissa hemskheter, men övervägande är vänskap och kärlek. Sammantaget är Vänligheten en fantastisk skildring av nutidssamhället som alla kan känna igen sig i och ingen bör missa.

Show more...

Träffa de andra tipsarna

 1. Magnus: sci/fi och serier

  Content page

  Magnus tipsar helst om fantasy, science fiction och serier/manga. Du hittar honom även i podden Bokspanarna.

 2. Julia: barn och engelskt

  Content page

  Julia tipsar helst om böcker för barn mellan 9-12 år. Den engelska litteraturen har ingen åldersbegränsning.

 3. Yvonne: trädgård & lite annat

  Content page

  Yvonne tipsar helst om trädgård när den säsongen sätter igång. Däremellan blir det allt möjligt. Gärna ljudböcker.

 4. Emma: lyrik & lite annat

  Content page

  Emma tipsar helst om lyrik. Men hon kan inte låta bli att tipsa om lite annat också.

 5. Annika: dataspel och gaming

  Content page

  Annika tipsar helst om böcker om dataspel och gaming. Exempelvis guideböcker för olika spel, faktaböcker om e-sport, serier baserade på spel, skönlitteratur med anknytning till spel, creepypasta och science fiction om till exempel virtual reality.

Här hittar du alla våra tips >>>