Sommar är tjocka böcker eller en bokserie - tipslista från Yvonne

Sommar, sol och en stor trave med böcker är alltid rätt. När sommarledigheten närmar sig brukar jag kika på min att läsa lista och väljer då gärna en bokserie eller riktigt tjocka böcker. Trevlig sommarläsning!

Många sidor

En bok med många sidor är Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elisabeth Gilbert. Handlingen utspelar sig på 1800-talet och vi får följa Alma Whittaker genom hela hennes liv.

Hon är dotter till två välbärgade botaniker och hon kommer själv att bli botaniker och forskare. Alma fick tidigt vara med på familjens middagar med kända vetenskapsmän där det både diskuterades och gjordes upp affärer.

Livsval och följder

Lekkamrater var det inte tal om förrän de fick en ny granne som hade en jämnårig dotter. Alma ser på sin nya vän med förundran, hon är vacker och verkar så sorglös. Det är något som Alma fascineras av och stundtals avundas eftersom Alma har ett ansikte som en gröttallrik enligt fadern, och hon är både kort och kompakt. Trots det kommer Alma att drabbas av kärleken och Ambroce är vacker som en dag, en konstnär och drömmare. Men kommer de att förstå varandra och klara av att hålla kärleken vid liv, en drömmare och en vetenskapsman?

Det här är spännande långläsning med intressanta ingredienser som vänskap, kärlek och meningen med livet. Det handlar om olika val som Alma gör, om dess konsekvenser och om sökandet efter sanningen. 

Luleå och Gustav Wasa

Den här sommaren passar det extra bra att resa i böckernas värld och varför inte resa i tiden dessutom. Tidsbrott av Mathias Kunto är första delen i en planerad bokserie (Evigheten) där resan tar sin början i Luleå och fortsätter på Gustav Wasas tid.

Det handlar om Kevin och hans två kompisar Simon och Anton som rymmer från ett boende där de inte trivs. Det dröjer inte länge förrän de faller ner i ett dolt rum med en massa historiska kläder och när de ser ett ljussken i väggen blir de nyfikna.

Det är spännande med oväntade vändningar och möten med historiska personligheter. Livet blir med ens både farligt och intressant för pojkarna speciellt när de upptäcker att de inte är ensamma om att resa i tiden. Vem kan de lita på och vem är det som vill ändra på framtiden?

 1. Tidsbrott

  By: Kunto, Mathias
  Language:
  Swedish
  Published: 2019
  Classification: Hc.01,u
  Available as: Book

Blod och mord i hängmattan

Perfekt läsning i hängmattan när solen står som högst är Cecilia Sahlströms böcker om Kommissarie Sara Vallén och inspektör Rita Anker.

Första boken Vit syren börjar med att en ung tjej hittas brutalt misshandlad med en vit syren i sin hand. Det är ett svårt fall att lösa och när Saras egen son Johannes blir huvudmisstänkt blir hon bortplockad från fallet. Men det stoppar inte henne från att försöka hjälpa sin son och att ta fast mördaren. Det är spännande från första till sista sidan.

De övriga böckerna heter: I egna händer, Pojken som försvann och del 4 som kom i januari 2020 Hatet vi bär. Alla delar i serien är spännande med till synes nästan omöjliga fall att lösa. 

 1. Vit syren

  By: Sahlström, Cecilia
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Available as: E-book
 2. I egna händer

  By: Sahlström, Cecilia
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Available as: Audio book digital
 3. Pojken som försvann

  By: Sahlström, Cecilia
  Language:
  Swedish
  Published: 2019
  Available as: E-book
 4. Hatet vi bär

  By: Sahlström, Cecilia
  Language:
  Swedish
  Published: 2020
  Classification: Hc.01
  Available as: Book

Hälsa på hos Yvonne

 1. Yvonne: trädgård & lite annat

  Yvonne tipsar helst om trädgård när den säsongen sätter igång. Däremellan blir det allt möjligt. Gärna ljudböcker.

Här kan du träffa fler sommartipsare

 1. I skuggan av Corona - tipslista från Hilkka

  Written by: Hilkka Horsma

  Våren 2020 har förändrat min och allas vår tillvaro som inget annat har gjort, någonsin. Coronaviruset tvingar mig att ändra mitt beteende. Jag undviker folksamlingar, affärer. Jag håller kontakt med vänner via telefon, vi möts över en fika emellanåt och helst utomhus.

 2. Perfekt sommar för Jane Austen - tipslista från Julia

  Written by: Julia Åhl Kunto

  I sommar kommer jag inte bara att njuta av solsken, bad och grillat. Men jag kommer även att gästa Jane Austens underbara värld genom hennes böcker. Nu när situationen i världen ser ut som den gör tycker jag att det är skönt att sjunka ner i de gamla välbekanta historierna med en av mina favoritförfattare. Världsläget kan kopplas bort en liten stund och jag känner mig trygg med att jag vet vad som kommer att hända och hur det slutar för Jane Austens huvudpersoner. Ha en fantastisk lässommar!

 3. Garanterat bra böcker - tipslista från Magnus

  Written by: Magnus Svartvall

  Vissa litterära stöd är mer kända än andra. När de flesta känner till åtminstone en nobelpristagare är det få som på rak arm kan nämna en författare till en kulturrådsbok. För att råda bot på det genomför kulturrådet under 2020 kampanjen #garanteratbraböcker. Så om du verkligen vill ge dig ut på ett läsäventyr i sommar så skulle jag rekommendera en kulturrådsbok. Du vet aldrig hur det kommer att sluta, du kan rent av lära dig något nytt :-)

 4. Fantasin ger själen vingar - tipslista från Annelill

  Written by: Annelill Mickelsson Vallin

  Tänk vad häftigt det vore om du plötsligt upptäckte att du kunde förvandlas till ett djur, att vampyrer levde bland oss eller om du träffade på ett troll i skogen. Varför inte försjunka i en härlig fantasivärld och tänka på något helt annat än dagens nyhetsrubriker?

Tags:

Written by: Yvonne M Nilsson Monday, July 20, 2020