Sommartips från Agneta

Sommar banner Agneta
 

Ingen vet vad som lurar under ytan på oss människor

Dagen då vi försvann av Lucy Robinson.

En riktigt spännande och annorlunda berättelse med två unga kvinnor i huvudrollen, Annie och Kate. Annie har traumatiska erfarenheter från barndomen och det har gjort att hon har svårt med närhet. Hennes syster och hennes goda vänner skämtar om att hon bara har haft ett halvt förhållande i hela sitt 32-åriga liv. Hon arbetar som massageterapeut och får en dag ett erbjudande av en kund, ett erbjudande hon bara inte kan säga nej till.

Kunden är företagsledaren, miljonären, charmören Stephen och han har precis byggt ett nytt företagsimperium. Där får Annie en lokal och där är det meningen att hon ska ta hand om företagets stressade personal. En av de ivrigaste kunderna är Stephen – och snart börjar kärleken spira. Hennes vänner tycker att det hela går alldeles för fort, de är skeptiska och det leder till en brytning – något som Stephen naturligtvis ligger bakom – men det fattar inte den naiva Annie.

Kate är på flykt från någonting som vi som läsare inte får ta del av. Mot alla odds får hon jobb på en hästgård hos stjärnryttaren Mark och hans team, trots att hon inte kan något om hästar – men hon ljög friskt hela intervjun igenom – för hur svårt kan det egentligen vara. Mycket svårt ska det visa sig. Här tänker hon att hon kan gömma sig för världen och fokusera på hårt arbete för att slippa tänka. Både Annie och Kate har hemligheter, men det tar lång tid innan det blir uppenbart vad det är de döljer.

Romanen finns även att läsa som e-bok om du vill läsa direkt.
För dig med läsnedsättning finns den som talbok Daisy. 

Hur många chanser ska en förälder få?

Du sjöng mig hem av Ulla-Maria Andersson.

Romanen är Ulla-Maria Anderssons tredje, även denna baserad på hennes eget liv om kampen att bli drogfri – hennes dotter var elva år när Ulla-Maria Andersson bedömdes kunna ta hem henne. Som familjehemsförälder kände jag igen mycket av det romanen handlar om. Det är den tredje boken om Katta, men den kan med fördel läsas fristående. 

Katta har vuxit upp i ett hem av droger, fylla och övergrepp och hon börjar redan som mycket ung att dricka alkohol för att döva smärtan och oron hon har inom sig. När hon får barn fungerar det hyfsat – ett tag – men till sist får den lilla dottern Maria flytta hem till sin pappa och hans nya familj, där verkar det bra tycker Katta.

Hennes livs stora kärlek Larry är en mycket charmig och karismatisk man som arbetar mellan varven och det gör att han har ett bra hem, men Kattas våldsamma humör när hon drogar gör att det finns risk om vräkning så Larry kastar ut henne. Socialförvaltningen försöker hjälpa henne med boende eftersom hon fortfarande har vårdnaden om sin dotter – hon är frivilligt omhändertagen, så Katta skärper till sig – men det går snart överstyr igen. 

Skriva en bästsäljare – hur svårt kan det vara?

En nästan sann historia av Mattias Edvardsson.

Zakaria Levin gick som ung en skrivarutbildning vid Lunds universitet. Som lärare hade han den berömda poeten Li Karpe. I samband med utbildningen skedde en väldigt traumatisk händelse och när Zakaria 12 år senare står utan jobb, flickvän och bostad är han ytterst motvilligt tvungen att återvända hem till sin mamma i den lilla skånska byn där han vuxit upp.

Han bestämmer sig för att skriva en roman som ska bygga på hans tid bland bohemerna på skrivarutbildningen och om det fortfarande olösta försvinnandet av stjärnförfattaren Leo Stark. Det visar sig att Zakaria rör upp känslor och väcker saker till liv som nog helst borde fått förbli oupptäckta.

Från hikikomori till filosofi

En saga om tidens väsen av Ruth Ozeki. En underbar roman som täcker in både hikikomoris och filosofiska funderingar kring tid och rum, liv och död, eller för den som bara tycker om en helt fascinerande berättelse.

Romanfiguren Ruth (som precis som författaren Ruth Ozeki är japansk/amerikan) bor med sin man och deras katt (som Ruth kallar Pesten) på en enslig ö i västra Kanada. En dag under sin vanliga strandpromenad hittar hon en soppåse  på stranden och hon tar hem den för att kasta den. När hon synar påsen närmare ser hon ett välförslutet paket, en Hello Kitty-matlåda, som vid första anblicken visar sig innehålla en bok, Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Men när Ruth börjar bläddra i det slitna exemplaret ser hon att det bara är pärmarna som stämmer – inuti har boken skickligt gjorts om till anteckningsbok.

Det är en dagbok från en japansk tjej, Nao. Nao riktar sig till en ”närvarande” som läser hennes dagbok. När Ruth hittar dagboken har jordbävningen, tsunamin och utsläppet från kärnkraftverket i Fukushima nyligen skett och hon tänker att havsströmmarna fört dit påsen – men det stämmer inte riktigt med tiden.

Det är en fängslande berättelse som Ruth får ta del av. Nao, som faktiskt bott i Kalifornien största delen av sitt liv, har svårt att förstå reglerna som gäller för en japansk tonårstjej. Av sina så kallade klasskamrater utsätts hon för mobbing, först genom veritabla tjuvnyp som tvingar henne att ständigt skyla sina armar, och sedan genom att de totalt ignorerar henne – hon finns inte! Inte ens för läraren som är otroligt konflikträdd. Spiken i kistan (!) blir när klasskamraterna anordnar Naos begravning och lägger ut filmen på sociala medier.

Hennes pappa är självmordsbenägen och har blivit hikikomori efter att ha förlorat såväl jobb som förmögenhet efter IT-kraschen som tvingade familjen tillbaka till Japan.

I lådan ligger det också ett fotografi på en japansk soldat och ett gammalt, fortfarande fungerande, armbandsur. Så småningom får vi veta att klockan tillhör Naos gammelmorbror Haruki som tjänstgjorde som kamikazepilot under andra världskriget. Nao berättar också om sin gammelmormor Jiko, en 104-årig nunna som bor i ett zenbuddhistiskt tempel. Nao vill leva i nuet men kämpar för att hålla sig kvar i det.  Ruth, som egentligen håller på att skriva en roman, blir besatt av att följa Naos öde och försöker ta reda på om flickan fortfarande finns  kvar i Japan. Lever hon?

Tags:

Written by: Agneta Krohn Strömshed Monday, August 7, 2017