Sommartips från Annelill

Några tips för en regnig sommardag

Sommar banner Annelill
 

Förr eller senare kommer det en dag under sommaren när regnet öser ner. Vad passar bättre då än att försjunka i en riktigt tjock bok eller koppla av med en bra film.

Då och nu från Indien och England

Lucinda Riley har skrivit Midnattsrosen, en kärleksroman som utspelar sig i Indien och i England i början av 1900-talet samt i nutid.

Anahita är av fattig men förnäm familj och växer upp i Indien tillsammans med väninnan prinsessan Indira. Då prinsessan ska vidareutbildas i England får Anahita följa med. De hamnar på en traditionell engelsk internatskola där Indira snabbt blir omsvärmad av nya vänner medan Anahita ägnar sig mer åt sina studier.

När första världskriget bryter ut måste de båda flickorna stanna kvar i England längre tid än planerat. Loven får de istället tillbringa hos lady Astbury på ett gods i södra England. Där träffar de också sonen, Donald Astbury, vilken Anahita förälskar sig i. Det är början på en tragisk kärlekshistoria vars effekter kommer att visa sig många år senare.

I nutid anländer den amerikanska skådespelerskan Rebecca Bradley till Astburys gods för att spela in en film. Hon faller för godsets charm och är glad att få bo där under inspelningstiden. Till godset kommer också Anahitas sonson Ari, vilken på Anahitas dödsbädd fick uppdraget att efterforska hennes förlorade sons öde.

Nu börjar en riktigt dramatisk tid där dåtid och nutid spinns samman och mycket måste klarläggas innan boken är slut. En bok som mycket väl skulle kunna bli en film.

Fyrvaktardrama 

Under tiden efter första världskriget utspelar sig Fyren mellan haven, en film som bygger på boken med samma namn. Tom Sherbourne tar jobb som fyrvaktare på en liten ö utanför Australiens kust. Där ser han fram emot att återhämta sig i lugn och ro efter krigets fasor.

På fastlandet träffar han Isabel som han blir förälskad i. De gifter sig och de ser fram emot att bilda familj tillsammans på ön. Dock visar det sig vara svårt för Isabel att få barn och med tiden blir hon deprimerad.

En dag kommer en liten båt drivande med en död man och ett spädbarn i. Isabel övertalar Tom att de ska ta hand om barnet som sitt eget och snart är flickan en del av deras liv. När det blir dags att döpa henne måste de färdas över till fastlandets kyrka och där uppdagas att flickans mor lever. Tom brottas med samvetsbetänkligheter men de åker tillbaka till ön med flickan. Han kan dock inte släppa det utan skickar ett brev där han skriver att hon har det bra och är älskad.

Det visar sig dock vara omöjligt att i längden dölja det inträffade och en dag blir de mycket riktigt avslöjade. Tom försöker i det längsta skydda sin fru och tar på sig skulden.

Det här är en riktigt tårdrypande historia med mycket känslor. När du ska se filmen är det läge att ha näsdukarna beredda.

Filmar besynnerliga barn

En annan bra film är Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Jake har alltid trivts med sin farfar som berättat de mest besynnerliga historier. När farfadern plötsligt dör under mystiska omständigheter börjar Jake misstänka att det kan ha legat mer sanning än han trodde i historierna. 

Med sin far reser han till ön Cairnholm för att försöka hitta det barnhem som fanns i historierna. Han lyckas över all förväntan och hamnar i den tidsloop under andra världskriget där miss Peregrine placerat hemmet.
Det finns dock monster som också letar efter miss Peregrine och de besynnerliga barnen och Jake måste hjälpa dem.

Det här är en riktigt spännande film med många häftiga effekter. Den rekommenderas från 11 år och jag tror verkligen att man inte ska vara för ung när man ser den.

Här hittar du fler Bibblotips >>>

Tags:

Written by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, July 17, 2017