Annelill öppnar dörren till en magisk värld!

Det finns en mängd böcker för den som liksom jag gillar att drömma sig bort till en annan värld. Det kan vara en värld dit du klättrar genom en resväska eller en värld dit du kan gå genom en bok.

Det finns böcker där den magiska världen kan dyka upp i vardagen när du minst anar det eller världar dit du bara råkar trilla in. Fråga gärna på ditt bibliotek så visar vi dig till dessa böcker.

Trevlig lässommar!  

Häxan och lejonet

Bokomslag.
Vem har inte drömt om att kunna öppna en dörr till en värld fylld av magi! 1950 skrevs den första boken om landet Narnia. Det var Häxan och lejonet. Den var banbrytande i sitt upplägg och har lästs och älskats av oändligt många barn. Senare kom totalt sju delar om landet Narnia, där talande djur, häxor och magi är vardagsmat. Böckerna har också filmats i olika versioner. 

Narnia - dit vi vill

Häxan och lejonet utspelar sig mitt under 2:a världskriget då många barn fick evakueras från London och ut på landsbygden. Detta händer syskonen Pevensie. De hamnar i ett stort hus hos en professor. En regnig dag beslutar sig barnen för att leka kurragömma. Den yngsta systern, Lucy, försöker gömma sig i en garderob men kommer till landet Narnia. Det är inledningen på ett spännande äventyr där syskonen får kämpa mot ondskan, i form av Vita häxan, och det många gånger är ytterst nära att sluta illa. 

Läsålder: mellanstadiet.

Jag vill också till Narnia - låna boken

Tilly och bokvandrarna

Bokomslag.
I nutida London bor Tilly. Hon har vuxit upp i Blads bokhandel i London med sin morfar och mormor. Mamma försvann när Tilly var nyfödd och pappa vet hon inget om.
En dag träffar hon en flicka i bokhandeln. Flickan tycks misstänkt lik Alice i underlandet. Kort därefter träffar Tilly Anne som berättar att hon bor på Grönkulla i Avonlea. Tilly vet inte vad hon ska tro. Men när morföräldrarna får vetskap om Tillys nya bekantskaper avslöjar de att Tilly är en bokvandrare, något som går i släkten. 

Att få drömma sig bort

Det här är en magisk berättelse om det underbara med att läsa böcker, att få sjunka in i en bok och drömma sig bort. Boken lämnar en med en känsla av att vilja få veta mer om vad som händer Tilly i böckernas värld och som tur är kommer det en fortsättning. 
Läsålder: mellanstadiet.

Jag vill låna boken om Tilly

 

Resebyrån Främmande världar

Bokomslag till Resebyrån Främmande Världar
Till den lilla byn Little Wyverns kommer Flick och hennes familj. Här ska de bo i det nya bostadsområdet Elm Tree. Flick saknar den gamla lägenheten men föräldrarna menar att det blir bra att få bo utanför stan, särskilt med tanke på lillebror, bebisen Freddy. 
Första dagen i byn beger sig Flick ut för att utforska den. Hon går ner till marknaden och strosar runt, men drar sig så småningom undan och upptäcker då en väldigt speciell butikslokal. Den har en blank svart dörr och ett stort burspråksfönster. På en skylt står det Resebyrån Främmande Världar. 

Hundratals världar

Resebyrån visar skilja sig markant mot vanliga resebyråer. Den har ingen dator, inget biljettsystem och inga glassiga planscher med olika resmål. Föreståndaren Jonathan Mercator visar sig erbjuda ytterst märkliga resor.
Flick får frågan om att bli en del av Sällskapet för främmande världar och efter en viss betänketid så går hon med på det. Jonathan berättar att det finns hundratals andra världar som är möjliga att resa till med hjälp av resebyråns resväsksamling. 
Dock håller det på att gå mycket illa när Flick och Jonathan tar sig till Femlykta stad. De blir tillfångatagna av tjuvar och staden visar sig ha stora problem med att hus, gator och till och med människor försvinner. 
Läsålder: mellanstadiet.

Jag vill också resa till andra världar

Lindormars land

Bokomslag till Lindormars land.
Sem och Immer kom som fosterbarn till tant Tyra då deras föräldrar dog. Hos Tyra har de ett hårt liv med arbete för att förtjäna sitt uppehälle och aldrig tid för lek. 
Men så dyker en talande råtta upp. Råttan berättar om ett land som styrs av den olyckliga drottningen Indra. Indras innerligaste önskan är ett eget barn. 
Lockade av tanken på ett bättre liv följer barnen med till riket där Indra härskar över en borg med djurtjänare.

Läs högt under en filt

Till en början känns allt bra, barnen trivs, de får mat och leksaker och pysslas om. Men så börjar Sem uppleva det allt underligare. När han till slut får veta sanningen håller det på att ta en ände med förskräckelse! 
Lindormars land är en bok som med fördel kan läsas högt, kanske under en filt en regnig sommardag. Och gillar man den här boken så har författaren även skrivit Ishavspirater som också är en rejält tilltagen bok med ett riktigt spännande äventyr. 
Läsålder: lågstadiet.

Låna oss

Kattvännen

 
Bokomslag Kattvännen.
I ett nutida Göteborg ska Lo flytta ut på landet med mamma och hennes nya kärlek Sam. 
Lo är motsträvig och tycker att de väl hade det bra i Bergsjön, mamma och han. Men nu har mamma och Sam bestämt sig för att starta ett pensionat. 
 
Väl framme i Törerud upptäcker de snart att det är många som inte ser med blida ögon på att de köpt den gamla skolan som nyligen beslutades läggas ner. Och det är inte bara grannarna som tittar snett.

Mystiska händelser

Mystiska saker sker, gräsklipparen exploderar och gegga kommer ur kranarna. Det visar sig vara de tidigare hustomtarna som ligger bakom mycket. När Lo blir vän med den konstiga grannen Ove får han veta mer om den osynliga världen där oknytten finns. Hur ska detta sluta? 
Läsålder: lågstadiet.

Läs om Lo och Olle och de andra

 1. Kattvännen

  By: Eriksson Sjögärd, Malin
  Language:
  Swedish
  Published: 2021
 

Under jorden

Isabella bor med sin farmor och är vad hon tror en helt vanlig tonårstjej. Men så en dag får de besök av en främmande man och kvinna. De berättar att Isabella är en maga, en person med magiska krafter, och nu är det dags för henne att börja på en hemlig skola, Artes Magia, om tre dagar. 
Till en början tänker Isabella mest på hur hon ska göra med sitt jobb som hon fått på Coop och vad hon ska säga till bästa kompisen som börjat plugga till sjuksköterska. Men efter ett tag känns det alltmer lockande och väl på skolan följer en spännande tid. 

Harry Potter-liknande

Alla elever får börja med att ta reda på vilket element de tillhör; vatten, luft, jord eller eld. Därefter ska de koncentrera sig på att utveckla sina krafter inom det området. 
Men vad är en fantasyroman utan en kamp mot den allerstädes närvarande ondskan. Här har den formen av mystiska rebeller som upprepade gånger försöker ta sig in på skolområdet. Allting kulminerar med att Isabella håller på att råka riktigt illa ut under första skolårets slutprov.  
Det här var något så ovanligt som en Harry Potter-liknande berättelse för äldre ungdomar. Boken är skriven av en debutant men av det märktes ingenting. Handlingen känns genomarbetad. Innehåller den klassiska kampen mellan gott och ont men har även kärlek, mycket spänning, tonårstankar och ett driv. Dessutom aviseras att det är första delen i en planerad trilogi. 
 
Läsålder: högstadiet/gymnasiet och äldre.

Fler barn- och ungatips från Annelill

Här kommer fler sommartipsare

 1. Mysdeckare och feelgood med Yvonne

  Written by: Yvonne M Nilsson

  Sommar och läsning hör verkligen ihop och den här sommaren tänker jag tipsa om några riktiga bladvändare.

 2. I djurens tecken

  Written by: Hilkka Horsma

  Härliga, ljuvliga sommar! För mig är sommar att vara utomhus. Dessa ljusa sommarnätter fyllda av fågelkvitter, det är svårt att slita sig från pysslet på gården och komma i säng i vettig tid.

 3. Massor om konst och konstnärsliv, Julia tipsar

  Written by: Julia Åhl Kunto

  Sommar och semestertider ger många möjligheter att resa. När jag är på resa besöker jag alltid museum och konsthallar. Det är fantastiskt att få se konsten i verkligheten än bara på bild. Nyskapat, från svunna tider eller vilket medium som använts det spelar ingen roll. Det känns som om man tankar på sig energi och inspiration.

 4. Malene ger dig svalkande skräckklassiker i skuggan

  Written by: Malene Jensen

  Den där krypande obehagskänslan när man läser en bok: varför är den så härlig? Och kanske extra härlig i skuggan en varm sommardag? Här tipsar jag om sommarläsning som är åt det läskigare hållet. Några klassiker värda en omläsning och några nya tips!

 5. Magi och främmande världar

  Written by: Annika Riekkola

  Sommarlov – den mest efterlängtade tiden på året! Sola, bada och vara med kompisar.

 6. Annelill öppnar dörren till en magisk värld!

  Written by: Webbredaktionen

  Det finns en mängd böcker för den som liksom jag gillar att drömma sig bort till en annan värld. Det kan vara en värld dit du klättrar genom en resväska eller en värld dit du kan gå genom en bok.

Audience:

Tags:

Written by: Webbredaktionen Monday, August 9, 2021