Sommartips från Hilkka

Hilkka tipsar om allt från småfifflare till spioner. Gärna att lyssna på.

Sommar banner Hilkka
 

Hej! Jag heter Hilkka Horsma och jobbar på Gällivare bokbuss och Malmbergets bibliotek.

Böcker för mig är som luft och vatten, det går inte att leva utan. Jag läser allt från dagsaktuella romaner, fantasy, biografier, ungdomsböcker. Och allra helst deckare/thrillers. 

Ha en riktigt ljuvlig och avkopplande lässommar 2017!

Massor av boklägen

Vägen till jobbet är inte speciellt lång, 10 till 15 minuter, men nog är det trevligt att lyssna på en bok under tiden. För att koppla av – då läser jag en bok. Om jag har svårt att sova – perfekt att läsa istället. Inget bra att se på TV – då läser jag en bok. Fint väder ute – som gjort för en kopp kaffe och en bok. Behöver jag lära mig något, som till exempel att bygga en vedbod – ja, då söker jag fram en passande bok.

Småfifflaren HP

Böcker i flera delar är härligt tycker jag, då räcker de så mycket längre. Anders De la Motte har skrivit en annorlunda, spännande och rolig trilogi om småfifflaren Henrik HP Pettersson. Böckerna heter Geim, Buzz och Bubble. Jag lyssnade på dem som bok på CD. Mycket bra inlästa av Mattias Linderoth.

Blodregn skildrar framtiden

En annan bokserie som jag gärna rekommenderar är ungdomsserien Blodregn av Mats Wahl. Där heter böckerna Ryttarna, Krigarna, Lagstiftarna och De levande. Blodregn är en framtidsskildring. Ett Sverige efter klimatförändring och miljökatastrofer. Staten övervakar allt men kan trots det inte hindra att en stark motståndsrörelse växer fram. Personen man får följa genom hela serien är tonåriga Elin. Hon hamnar i hetluften på flera sätt. Både via en familjefejd och motvilligt indragen i motståndsrörelsen. Det här är fängslande och lättlästa böcker som passar både ungdomar och vuxna läsare.

Anton Modins spionvärld

Spionthrillers är inte det jag vanligtvis brukar välja att läsa, men böckerna om Anton Modin av Anders Jallai tycker jag om. De är intressanta och spännande och handlar om händelser knutna till Sverige i mer modern tid. Till exempel handlar de om konspirationsteorier kring förlisningen av Estonia, Olof Palme-mordet och oegentligheter hos FRA (Försvarets radioanstalt).

Böckerna heter Spionen på FRA, Landsförrädaren, Natoagenten, Bilderbergmötet, Anton Modin: i rikets tjänst, Vetenskapsmannen och Mördarkommandot. Flera av dessa böcker finns inlästa som ljudböcker av den förträfflige Reine Brynolfsson.

Mördarkommandot finns inlöst som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

Flera av titlarna finns som e-bok, både att läsa och lyssna på.

Hockeygalet

Fredrik Backmans Björnstad är en roman som engagerar och berör. I Björnstad betyder hockeyn allt. Inte ens en våldtäkt av tonåringen Maya rubbar hjälteglorian på förövaren Kevin, stjärnan i ungdomslaget. Fint inläst som bok på CD av Marie Richardsson. Fler böcker om småstaden Björnstad är planerade.

Här hittar du fler tips i sommar >>>