Magnus blir nostalgisk med B. Wahlströms ungdomsböcker

Även om de flesta nog skulle tycka att e-böcker inte har något med nostalgi att göra så vill jag hävda att de har fel. Helt fel.

Det är få saker som gör mig så nostalgisk som tanken på B. Wahlströms ungdomsböcker. De var helt enkelt så rätt. Allt i från det läsvänliga formatet som låg så bra i händerna till de braskande omslagen med stegrande hästar eller spionerande barn gömda i en buske. En rejäl garant för att en tillfredställande läsupplevelse väntade. 

Gröna och röda ryggar

Men det bästa var förstås böckernas ryggar. Gröna ryggar för ungdomsböckerna och röda för flickböckerna. Var pojkböckerna hade tagit vägen hade jag ingen aning om och jag hade inte heller någon tid att bekymra mig för det. Jag var fult upptagen med att sortera, och sortera om böckerna efter ryggarnas färg. I böckerna fanns det en svartvit teckning på en bokhylla där jag kunde fylla i rött eller grönt med färgkrita. Att vara fan av B. Wahlströms ungdomsböcker var en heltidssyssla.
 
Det påstås ofta att det inte gick att låna B. Wahlströms ungdomsböcker på svenska folkbibliotek under 1970-talet. Jag kan personligen intyga att den uppgiften inte stämmer. Vid sidan av två plastkassar med B. Wahlströms ungdomsböcker som jag hade ärvt av mina kusiner så var biblioteket i Tyresö huvudförmedlaren till mitt läsberoende.

Nu som e-böcker

Att böckerna inte finns tillgängliga på bibliotek idag är en annan sak. Det gavs ut för över femtio år sedan och det finns en gräns för hur många läsningar en bok tål. Och så är väl värderingarna i dem inte alltid så fräscha. Men trots ett nattståndet innehåll måste det betraktas som en kulturgärning att det går att låna några av B. Wahlströms ungdomsböcker i e-boks format. Och det trots att e-böcker inte har några bokryggar, varken gröna eller röda.
 

Lotta-böckerna

Bokomslag till Det är Lotta förstås.
Även om jag älskade Merri Viks Lotta-böcker när jag var liten skulle jag nog inte rekommendera någon att läsa alla 47 stycken.

Men de första tio är en läsupplevelse som räcker ett tag och ett exempel så gott som något på hur bra svensk barnlitteratur kan vara även om den inte är skriven av Astrid Lindgren.

Att landa på fötterna i sommarstugan

Läst med vuxna ögon är böckerna fylld med kitschiga detaljer men det tar inte många kapitel innan jag är tillbaks i våningssängen i mina föräldrars sommarstuga. Ihopkrupen med en bok tryggt förvissad om att hur mycket man än klantar till det så kommer man alltid att landa på fötterna. I varje fall om man heter Lotta.

De tre första Lotta-böckerna

Tvillingdetektiverna

Bokomslag.

Även om koppling mellan Klarabohemerna och B Wahlströms ungdomsböcker kan tyckas vara en inte fullt självklar kombination så föddes pseudonymen Sivar Ahlrud när två fattiga Klarabohemer funderad ut en kommersiell strategi för att överleva.

Det händer i Vindsele

Och det är kanske lika bra att erkänna det. Framgångsrik litteratur består inte alltid av konst för konstens skull utan kan lika gärna vara inriktad på raffel och naturskildringar från den fiktiva norrländska orten Vindsele.
För vem kan säga nej till två ständigt trettonåriga tvillingdetektiver och deras nördiga kusin.


Låna och läs någon av de tre första böckerna

 

Danteböckerna

Bokomslag för Dante, toppsmart kille.
För den som tycker att ungdomsdeckare i regel bjuder på en alltför välkammad läsupplevelse kan Bengt Linders bokserie om Dante vara ett alternativ.  Även om det svider att erkänna det så är vuxna rejält trista jämfört med amoraliska trettonåringar som inte drar sig för att skolka utan att höja på ögonbrynen. Eller vad det nu kan heta på den högst märkliga stockholmsslang som böckerna är skrivna på.

Hör hur man inte pratade förr

Jag upplever texterna som någon sorts näst intill abstrakta ljuddikter.  Så det är bara att samla ihop barn och barnbarn och låta dem höra hur man, antagligen inte, talade förr i ett Sverige som bara hade två TV-kanaler.
Med fraser som “Knacka till dej med en skägga i nyllet så att du fick fram snushornet i friska luften" och  “Tjenixen sa Dante. Hängis ylar en hälsning” kan det inte bli helt fel.

Triss i Dante

 
 
 
 
 
 
 
 

Besök Magnus egen tipsarsida

 1. Magnus: sci/fi och serier

  Magnus tipsar helst om fantasy, science fiction och serier/manga. Du hittar honom även i podden Bokspanarna.

Här är årets sommartipsare

 1. I djurens tecken

  Article Written by: Hilkka Horsma

  Härliga, ljuvliga sommar! För mig är sommar att vara utomhus. Dessa ljusa sommarnätter fyllda av fågelkvitter, det är svårt att slita sig från pysslet på gården och komma i säng i vettig tid.

 2. Massor om konst och konstnärsliv, Julia tipsar

  Article Written by: Julia Åhl Kunto

  Sommar och semestertider ger många möjligheter att resa. När jag är på resa besöker jag alltid museum och konsthallar. Det är fantastiskt att få se konsten i verkligheten än bara på bild. Nyskapat, från svunna tider eller vilket medium som använts det spelar ingen roll. Det känns som om man tankar på sig energi och inspiration.

 3. Mysdeckare och feelgood med Yvonne

  Article Written by: Yvonne M Nilsson

  Sommar och läsning hör verkligen ihop och den här sommaren tänker jag tipsa om några riktiga bladvändare.

 4. Malene ger dig svalkande skräckklassiker i skuggan

  Article Written by: Malene Jensen

  Den där krypande obehagskänslan när man läser en bok: varför är den så härlig? Och kanske extra härlig i skuggan en varm sommardag? Här tipsar jag om sommarläsning som är åt det läskigare hållet. Några klassiker värda en omläsning och några nya tips!

 5. Magi och främmande världar

  Article Written by: Annika Riekkola

  Sommarlov – den mest efterlängtade tiden på året! Sola, bada och vara med kompisar.

 6. Annelill öppnar dörren till en magisk värld!

  Article Written by: Webbredaktionen

  Det finns en mängd böcker för den som liksom jag gillar att drömma sig bort till en annan värld. Det kan vara en värld dit du klättrar genom en resväska eller en värld dit du kan gå genom en bok.

Tags:

Written by: Magnus Svartvall Monday, August 16, 2021