Sommartips från Yvonne

Tid för att odla, pyssla och vara nyfiken på de polyglotta älskarna.

Sommar banner Yvonne

Jag heter Yvonne Nilsson och arbetar på Kvinnobiblioteket Björkskatan i Luleå. Det är ett roligt jobb där jag har hand om utställningar, inköp av vuxenlitteratur, finns ute i biblioteket, svarar på frågor och tipsar om böcker. 

Jag hoppas att du får en fin sommar med mycket sol, bad och fantastiska läsdagar.

Artemisiasällskapet – berättelser ur trädgårdsliv

När vår och sommar närmar sig läser jag gärna böcker om odling och trädgårdsarbete. En lite annorlunda bok inom ämnet är Artemisiasällskapet – berättelser ur trädgårdsliv, en antologi med berättelser av tolv trädgårdsexperter.

Redaktör Christel Kvant samlar gamla vänner och kollegor med idén om att bilda Artemisiasällskapet, uppkallat efter malörten Artemisia absinthium. Sällskapet träffas i ett slottstorn med en flaska absint och där börjar berättelser ta form med inspiration från deras trädgårdar. Agneta Ullenius skriver att ”vi alla har ett medfött behov av grönska. Det gör oss gott att vara omgivna av natur och växtlighet.” Och visst är det så, det finns ingenting som är så mysigt som en skogspromenad eller att bara vara ute och lukta på blommorna. Det fina med den här boken är att skribenterna skriver om hur de blivit berikade, gladare och friskare av att inte bara arbeta utan också njuta av sin trädgård.

Christel Kvant skriver att hon öppnat dörren till ett hemligt rum, humlornas, och att hon upptäckt att trädgården inte bara är hennes. Utan även tillhör humlorna, fjärilarna, nyckelpigorna, blomflugorna och fåglarna. Det har betydelse, skriver Christel Kvant, vad jag gör i min trädgård för den biologiska mångfalden och att det har betydelse för tusentals små ”individer”. 

Potatis: om pumatassar, kupning och obändig livsvilja

Jag tror att vi alla har någon slags relation till potatis, endera gillar vi den eller inte. Den finns alltid med när vi pratar om husmanskost och riktig mat. I den här superfina boken av Anna Froster kan du läsa om allt från odling till potatisens innersta väsen, myter och sanningar.Visste du att potatisen är släkt med tomaten, paprikan och auberginen men också med giftiga växter som tobak och nattskatta?

Olof Rudbeck importerade den första potatisen till Sverige från Peru 1628, som prydnadsväxt. Den möttes med misstänksamhet och det var i slutet på 1700-talet som vi i Sverige upptäckte potatisen som föda.

Det här är en spännande bok med massor av tips och råd för den som odlar själv, men kan lika gärna läsas av den som bara vill få lite fakta och kika på fina fotografier av Marcus Elmerstad. Som avslutning finns härliga potatisrecept som till exempel Papa rellena, en sydamerikansk variant på palt och kroppkakor som man äter med salsa istället för lingonsylt. 

De polyglotta älskarna

Ibland läser jag en bok av nyfikenhet, om den fått pris till exempel. De polyglotta älskarna av Lina Wolf fick Augustpriset 2016 och min nyfikenhet väcktes, både av priset men också av titeln.

Boken är indelad i tre historier som handlar om tre helt olika personer, Den första historien handlar om Ellinor som söker den rätte men inte hittar det hon söker. Historia två handlar om Max vars äktenskap är olyckligt och han börjar fantisera om en receptionist han mött i World Trade Center. Den tredje historien utspelar sig i Italien och handlar om Lucrezia som får se sin mormor gå under. De tre historierna flyter samman och knyts ihop i sista historien om Lucrezia.

Jag tycker om den här boken, den har ett fint språk med många lager och djup. En slumpartad händelse får konsekvenser genom alla tre historier och det läsaren och karaktärerna ser som sanning är egentligen något annat.

Måla på stenar

Till sist vill jag tipsa om en mysig pysselbok av Denice Scicluna. Att plocka stenar är roligt speciellt om de är släta och runda eller har någon annorlunda form. I den här boken får du tips på vilken färg och vilka verktyg som du kan använda för bästa resultat. Varför inte måla en dörrstopp, en brosch eller ett bokstöd till exempel?

Med tydliga steg för steg-instruktioner kan det inte bli fel. Men först måste du hitta den perfekta stenen och bra ställen att leta är vid älvar och sjöar. Lycka till!

Fler Bibblotips hittar du här >>>