Sommarturné Norrbottensförfattare Överkalix

Med en känsla av tomhet avslutar vi sommarens digitala författarbesök. Men först ska vi få veta mer om fyra författare. Följ med på den här avslutande delen. Och om du har missat en artikel från de andra besöken så finns allt samlat här.

Bild på författaren Lina Stoltz mot en målad stenvägg. Foto: Susanne Lindholm

Lina Stoltz - succéartad debut

Lina Stoltz gjorde en succéartad debut vid 23 års ålder med ungdomsromanen Quenas konung (1998). Det är berättelsen om tonåringarna Sofia, Daniel och Mona som hittar vapen och träskulpturer från ett gammalt ugriskt folk, Quena, i en nygrävd grav på den kyrkogård där de två förstnämnda sommarjobbar. 

Hon har skrivit litteratur främst för barn och unga. Men hon har även gett sig i kast med det finska nationaleposet Kalevala. Hon har återberättat och förkortat prosan på ett väl sammanhängande sätt  för yngre och äldre läsare. Lina Stoltz har krympt detta epos på 50 sånger om närmare 400 sidor till en bok på cirka 100 textsidor. Det borde inte vara möjligt, men resultatet har blivit ”förvånansvärt bra”, skriver Ying Toijer Nilsson i sin uppskattade recension i Svenska Dagbladet (2008-03.03).

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Lina Stoltz >>> 

Dekorationslist i orange.

Författaren Roger Melin Foto: Albert Södgård

Roger Melin - stad och landsbygd

Foto: Albert Södgård

Roger Melin fick många och fina recensioner när han debuterade med diktsamlingen Under träden pågår samtal (1994). Som till exempel i Aftonbladet (28 mars 1994) där recensionen bär rubriken Sylvass och träffande debut: "Och djupast i Under träden pågår samtal vilar ett etos. Man förnimmer det inte bara i hävdandet av andra livsvärden än den urbana konsumtionskulturens, utan kanske än mer i kravet på besinning, insisterandet på att människan är en en del av den natur hon så enträget föröder.", skriver Magnus William-Olsson.

Många recensenter skriver att han är en av Sveriges främsta naturlyriker. Vad betyder naturen för dig?
– Det är nog ganska svenskt, kanske ganska ålderdomligt också. Naturen är viktig för mig, men också staden. Kontrasten däremellan är fruktbar. Idag är vi ju urbana men vi kommer ändå från jordbruk och skog. Jag finner ett lugn i naturen. Hinner själv fundera på vem jag är, vad håller jag på med? Lite existentiellt. Landsbygd, stad och natur är en projektionsyta för det existentiella jaget.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Roger Melin >>> 

Dekorationslist i orange.

Svartvit bild på författaren som ligger ner mot en vit matta med det svarta långa håret som en solfjäder, händerna håller hon framsträckta. Bild: Umeå universitet

Siv Cedering - sinnligt och handfast

Siv Cedering har gett ut flera böcker i USA och har vunnit framgångar med dem. Hon skrev barn- och ungdomsböcker, diktsamlingar och romaner. Hon har också tolkat indiansk lyrik och översatt svensk poesi till amerikanska, bland annat av Werner Aspenström, Gösta Friberg och Göran Palm.

Siv Cedering debuterade 1973 med diktsamlingen Cup of Cold Water. Denna, och den senare Mother Is, har tolkats till svenska av författaren Maria Wine och gavs ut 1977 under titeln En dryck kallt vatten. Den förra delen av diktsamlingen har motiv från barndomens Norrbotten medan den senare delen undersöker kvinnans liv på ett tämligen udda, sinnligt och handfast vis.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Siv Cedering >>> 

Dekorationslist i orange.

Rune B Samuelsson - nordiska spetsar

Rune Bertil Samuelsson var torparson från Brännmyra, ett torp vid sidan av vägen mellan Nytorp vid Kompelusvaara och Lansjärv, i Korpilombolo socken. Som sina fyra syskon skaffade Rune B Samuelsson sig en utbildning. Han blev skogstekniker och arbetade som skogsvårdskonsulent under hela sitt yrkesverksamma liv, bland annat i Överkalix och Gällivare. Sina sista år levde han i Segersta i Hälsingland.

Rune B Samuelsson engagerade sig i hundar och i jakt på olika sätt. Han var specialist på nordiska spetsar och skrev flera böcker om rasen. Han var också framgångsrik uppfödare av spetsar; från hans ”Ukkos kennel” kom både nordiska mästare och ett antal svenska skallkungar. Hans stora intresse för jakt började tidigt och han blev med tiden en skicklig och kunnig jägare, vilket hans många jaktböcker vittnar om.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Rune B Samuelsson >>>

Här hittar du fler författare med koppling till Överkalix 

Hit reste vi i år

 1. Sommarturné Norrbottensförfattare Överkalix

  Article Written by: Maria Öman

  Med en känsla av tomhet avslutar vi sommarens digitala författarbesök. Men först ska vi få veta mer om fyra författare. Följ med på den här avslutande delen. Och om du har missat en artikel från de andra besöken så finns allt samlat här.

 2. Sommarturné Norrbottensförfattare Luleå

  Article Written by: Maria Öman

  En härlig sommar väntar oss! I år fortsätter vi med den digitala författarturnén med Bibblobussen, som nu är upprustad. Vi börjar i Luleå och presenterar 7 författare. Häng med!

Hit for vi förra året

 1. Sommarturné Norrbottensförfattare Kiruna

  Content page

  Häng med och träffa nya författare. Turnébussens första stopp är i Kiruna. Här träffar vi Ann-Helén Laestadius, Lars Wilhelm Svonni, Sara Ranta-Rönnlund och Elsa Forsgren. Nyfiken på att träffa fler från staden? Vi visar vägen!

 2. Sommarturné Norrbottensförfattare Jokkmokk

  Content page

  Turnébussen fortsätter inåt landet, mot Jokkmokk. Härifrån kommer många fina författare. Idag hälsar vi på Paulus Utsi och syskonen Lilian Ryd och Yngve Ryd. Men missa inte de andra!

 3. Sommarturné Norrbottensförfattare Piteå

  Content page

  Sommarturnén rullar nu in i Piteå och här avslutar vi sommarturnén. Men först ska vi träffa författarna Ann-Marie Ljungberg, Lars Gyllenhaal, Berit Ölund och Lasse Eriksson. Men du - missa inte de andra författarna från Piteå! Nu parkerar vi turnébussen men vi kommer tillbaka igen nästa sommar.

 4. Sommarturné Norrbottensförfattare Boden

  Content page

  Turnébussen gör ett stopp i Boden. Här finns finns flera att lära känna och vi hälsar på hos Andrea Lundgren, nobelpristagaren Eyvind Johnson, Stina Aronson och Peter Englund. Följ med!

 5. Sommarturné Norrbottensförfattare Kalix

  Content page

  Vi bromsar in vid kuststaden Kalix. Här hälsar vi på hos författarna Bosse Johansson, Anna Rönnqvist och Folke Isaksson. Det finns fler författare från Kalix. Häng på!

 6. Sommarturné Norrbottensförfattare Arvidsjaur

  Content page

  Med vägdammet bakom oss fortsätter sommarturnén i Norrbotten. Vi rullar in i Arvidsjaur och här träffar vi författarna Anna Holmström Degerman och Sture Hammenskog.

 7. Sommarturné Norrbottensförfattare Pajala

  Content page

  I Tornedalens Pajala bor många författare, både kända och okända. Turnébussen rullar in och träffar Bengt Kostenius, Kerstin Tuomas Larsson och Mikael Niemi. Häng med!

Audience:

Tags:

Written by: Maria Öman Monday, August 10, 2020