Sommarturné Norrbottensförfattare Arvidsjaur

Med vägdammet bakom oss fortsätter sommarturnén i Norrbotten. Vi rullar in i Arvidsjaur och här träffar vi författarna Anna Holmström Degerman och Sture Hammenskog.

Anna Holmström Degerman - mot Alexandria

Anna Holmström Degermans språkintresse gjorde att hon flyttade till Uppsala för att studera Orientalistiklinjen på universitetet: arabiska, hebreiska och om Mellanöstern. Tack vare utbildningen fick hon möjlighet att studera en sommar i Alexandria. Målet var att forska i semitiska språk.

Istället återvände Anna Holmström Degerman med maken till Arvidsjaur där de drev mammans hotell och dessutom startade en pizzeria.
— Efter två år kände jag ända att livet måste vara något annat än att vika pizzakartonger och städa på hotellet.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Anna Holmström Degerman

Författaren Sture Hammenskog.

Sture Hammenskog - en hang around

1932  1988

Debuten kom 1965 med den originella romanen Farmarna, som har karaktäriserats som en ”piratiskt fabulerad glesbygdspikaresk”.

Boken beskriver ett märkligt gäng som kallades just Farmare. I 1940-50-talets Arvidsjaur, som var uppburet av plikt och arbetsmoral, gick deras tid åt till att göra just ingenting. Enligt sägnen var deras ambition blott att överleva till nästa dag och då och då få sig en rejäl rundsmörjning och tillmötesgående kvinnligt sällskap. Sorglösare än liljorna på marken framlevde de sina liv; försvann en dag en Farmare så kommer det strax en ny. Kvar fanns alltid gruppen med sitt suveräna förakt för ordnad livsföring och omsorger om morgondagen.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Sture Hammenskog

Låna och läs 

 1. Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs

  By: Holmström Degerman, Anna Review by: Hilkka Horsma

  Ladda upp med en kopp te eller kaffe, kryp upp i soffhörnet och njut av Annies underhållande försök att skapa sig en ny tillvaro i Norrbottens glesbygd på ett ärvt förfallet hotell.

 1. Farmarna

  Subtitle: en roman
  By: Hammenskog, Sture
  Language:
  Swedish
  Published: 1965
  Classification: Hc.01
  Available as: Book

Här hittar du alla Norrbottensförfattare

Sista stoppet på den här digitala sommarturnén blir nästa vecka. Vi hoppas du gör oss sällskap när vi rullar in och träffar några digitala norrbottensförfattare i Piteå!