Sommarturné Norrbottensförfattare Boden

Turnébussen gör ett stopp i Boden. Här finns finns flera att lära känna och vi hälsar på hos Andrea Lundgren, nobelpristagaren Eyvind Johnson, Stina Aronson och Peter Englund. Följ med!

Foto: Sara Mac Kay

Andrea Lundgren - Vittjärvslugnet

— Saknar ständigt det säregna lugn som bara finns i Vittjärv, men behöver viss distans. Boden är det centra som jag kretsar kring, både geografiskt och psykiskt. Det är en speciell plats, med barndomens och vuxenblivandets alla minnesskikt som jag stundtals förnimmer.

Hittills har Andrea Lundgren skrivit 3 böcker som alla uppmärksammats positivt av både kritiker och läsare. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Andrea Lundgren >>>

Eyvind Johnson - fosterbarnet

1900  1976

Författarens föräldrar kom med bygget av stambanan till Norrbotten pch byggde ett hus i området Björkelund. Eyvind Johnsons pappa var sjuklig och kunde inte försörja familjen varför Eyvind Johnson togs om hand av mostern och hennes man. Från sin mosters fönster kunde han se sina föräldrars och syskons hus.

I Björkelund finns den lilla bagarstugan kvar där familjen bodde innan huset byggdes. Familjernas hus finns kvar i Björkelund och är uppmärkta så du kan hitta dem.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Eyvind Johnson >>>

Stina Aronson - Sandträsk sanatorium

Trots fattigdom lyckades modern, genom ekonomisk hjälp, ge döttrarna utbildning och Stina Aronson läste till folkskollärare. Hon gifte sig med läkaren Anders Aronson som fick arbete på sanatoriet i Sandträsk och senare i Hällnäs. 

Som poet närmade sig Stina Aronson modernisterna i slutet på 1920-talet och 1930 kom diktsamlingen Tolv hav, som hon skrev under pseudonymen Sara Sand. Kritikerna blev dock provocerade och var nästan hånfulla. Däremot blev samlingen väl mottagen av bland andra Hagar Olson och Elmer Diktonius. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Stina Aronson

Foto: Thron Ullberg

Peter Englund - stol nummer 10

Den 4 april 1957 fick ölutköraren och vårdbiträdet från Boden en liten Peter som kom att bli en uppskattad och nyskapande historiker. Vägen dit var inte spikrak men när han 1988 kom ut med boken Poltava var succén ett faktum. Boken fick genomgående bra recensioner och har sålt i ungefär trehundratusen exemplar.

2002 invaldes han i Svenska akademien.

Peter Englund besöker Norrbotten några veckor varje sommar. Han har en stuga i Gemträsk utanför Boden.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Peter Englund >>> 

Bibblo tipsar - Bodenförfattare

 1. Glupahungern

  Av: Lundgren, Andrea Tipsat av: Hilkka Horsma

  Vilken fascinerande släktsaga det här är, som griper tag och håller fast ända till slutet! Allt utspelar sig i en fiktiv by i Luleälvens närhet i det norrbottniska inlandet.

 2. Romanen om Olof

  Av: Johnson, Eyvind Tipsat av: Jan Olofsson

  Klassikernas klassiker i den norrbottniska litteraturen! En levande, realistisk, språkligt mästerlig version av berättelsen om en barndom i fattigdom och övergivenhet och om vägen ut i världen.

 3. Hitom himlen

  Av: Aronson, Stina Tipsat av: Magnus Svartvall

  Att läsa Hitom himlen är som att pulsa runt i blötsnö. Det kan vara tungt. Det är lätt att tappa färdriktningen. Men samtidigt finns det något där. En känsla, som gör det värt för läsaren att sträva vidare.

 4. Stridens skönhet och sorg 1914

  Av: Englund, Peter Tipsat av: Jan Olofsson

  Krig är populärt, åtminstone i bokform och en bra bit från händelserna. Det ges ut massor av böcker om krig, och de läses av många. Det här är en lite annorlunda bok om första världskriget som nu kommer i en ny, utvidgad upplaga.

Här hittar du fler författare med koppling till Boden

Vi tar oss sakta men säkert inåt landet och nästa vecka rullar vi in i Jokkmokk. Visst följer du med?