Sommarturné Norrbottensförfattare Gällivare
Vi lämnar Arjeplog och rullar in i Malmfälten, närmare bestämt Gällivare. Här träffar vi tre författare, och det finns fler.
Maj Lis Skaltje - främjar samisk kultur
För en icke-same kan det vara svårt att riktigt förstå vidden av jojkens betydelse. Maj Lis Skaltje skriver: "Jojken når bortom orden, för samman och enar släkten, kamrater och generationer. Den når även de personer som redan befinner sig i den andra världen."
I boken Minsta lilla liv har en jojk beskriver Maj Lis Skaltje bland annat hur samerna (tvångs-)kristnades på 1500-talet och att det då gällde för kyrkan och staten att krossa den religion som samerna utövade. Shamaner och trummor brändes på bål. Jojken fick syndastämpel, men man lyckades aldrig utrota den helt. Jojken är en alltför integrerad del i samernas liv och kultur för att låta sig utplånas.
Fortfarande kan jojk förknippas med synd och ogudaktighet, men det är undantag snarare än regel. Det händer till och med att de kristnas Gud jojkas, i synnerhet sedan prästen Johan Märak jojkade i kyrkan med dåvarande ärkebiskop Gunnar Wemans välsignelse.
På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Maj Lis Skaltje >>>
Björn-Erik Höijer - folkskollärarens son
Björn-Erik Höijer har en imponerande utgivning som omfattar drygt femtio titlar. Han har framför allt skrivit romaner och noveller men även lyrik och dramatik för scen. Till detta kan läggas ett tjugotal radiopjäser. Återkommande teman i Björn-Erik Höijers texter är den norrbottniska naturen, arbetare, nykterhetsrörelsen, laestadianismen och moraliska frågor. Han räknas till en av de betydande arbetarskildrarna.
Den självbiografiskt inspirerade Martin går i gräset har blivit mycket uppmärksammad, den räknas till svensk litteraturs klassiska barndomsskildringar.
På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Björn-Erik Höijer >>>
Andreas Labba - färdledare och författare
Sensommaren 1935 träffade Andreas Labba Dag Hammarskjöld i Kebnekaise. Andreas Labba var färdledare där. ”Vi vandrade tillsammans till Suorva”, berättar han, ”och bestämde träff till nästa år. Vi gjorde fyra långa vandringar tillsammans och även en vintertur”. Han fick rådet av Dag Hammarskjöld att lära sig skriva och att inte vara rädd för att skriva fel: ”Dag uppmuntrade mig att skriva kort och att anteckna minnen som jag bar inom mig. Och utan den säkerhet som Dags vänskap gav mig”, fortsätter han, ”hade jag nog aldrig satt som mål att skriva ner de sagor och sägner jag hört som barn”.
Han fick sin bok Anta utgiven på Bonniers förlag hösten 1969. Den uppmärksamhet som då kom honom till del har säkert förunnats mycket få debutanter före honom. En över sextioårig same med det liv och den bildningsgång Andreas Labba hade bakom sig söker inte var dag sin förläggare.
På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Andreas Labba >>>
Här hittar du fler författare med koppling till Gällivare >>>