Sommarturné Norrbottensförfattare Kalix

Vi bromsar in vid kuststaden Kalix. Här hälsar vi på hos författarna Bosse Johansson, Anna Rönnqvist och Folke Isaksson. Det finns fler författare från Kalix. Häng på!

Bosse Johansson - om att vara rättvis

Då min pappa sänktes ned i graven 1984 gav jag ett tyst löfte som jag strävat efter att hålla sedan dess. Det handlade om att vara rättvis, att alltid försöka stå på ”den lille människans” sida. Att följa den ledstjärnan har inte varit lätt alla gånger.

Det verkar som om han följer det löftet. Han har skrivit böcker om människor han mött efter vägarna, om flottningen och nu senast den uppmärksammade boken om nazisterna i Norrbotten, Kattmamman

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Bosse Johansson

Författaren Anna Rönnqvist.

Anna Rönnqvist - kvinnoporträtt

1899  1989

Det var framför allt ett par farbröder och en nyutexaminerad lärarinna som fick betydelse för Anna Rönnqvists litterära intresse. Den ene var predikanten Oskar som visade henne dragkistan som innehöll hans böcker från utbildningstiden och religiösa tidskrifter. Senare tråcklade hon sig in hos en ingift farbror, läraren, som hade ett eget privat bibliotek. När den unga lärarinnan kom till byn, som inackorderad hos Anna Rönnqvists familj, kom hon i kontakt med författare som Selma Lagerlöf och senare August Strindberg.

Genom att skriva på dialekt om så kallade vanliga människor mutade hon definitivt in sitt litterära område. Ofta nämns hennes förmåga att porträttera kvinnor i denna livsmiljö.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Anna Rönnqvist

Foto: Ulla Montan

Folke Isaksson - mångsidig poet

1927  2013

Jag har vuxit upp på två orter i Norrbottens kustland: i det dynamiska Kalix och i Gammelstad, nu en antikvitet med internationell renommé. Så inleder Folke Isaksson sin presentation från 2005 på Norrbottensförfattare.

Folke Isaksson har skrivit lyrik, reportage och essäer men även gjort både radio- och teveprogram. Mellan 1949 och 1975 var han kulturskribent för Expressen, Morgontidningen och Dagens Nyheter. Han nominerades för Augustpriset för diktsamlingen Stenmästaren (2003).

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om Folke Isaksson

Låna och läs - Kalixförfattare

 1. Kattmamman

  Av: Johansson, Bosse
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Hösten är liv

  Undertitel: dikter
  Av: Rönnqvist, Anna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1987
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok

Här hittar du fler författare med koppling till Kalix

Visst följer du med nästa vecka? Då hälsar vi på i Boden.