Sommarturné Norrbottensförfattare Pajala

I Tornedalens Pajala bor många författare, både kända och okända. Turnébussen rullar in och träffar Bengt Kostenius, Kerstin Tuomas Larsson och Mikael Niemi. Häng med!

Författaren Bengt Kostenius

Bengt Kostenius - skrönor och filosofi

På sin fritid skriver Bengt Kostenius böcker och teatermanus, mest på meänkieli, men även en roman på svenska har lämnat hans dator. Han debuterade med Aysyyrialehmän päivä (1986), berättelsen om en dag i en välmjölkande aysyyria-kos liv. I den första romanen på svenska, Döden sover (2009)kryper huvudpersonen Bertil in i ett björnide och förflyttas till sin barndom då morfar dör i hjärtinfarkt.

När han fick se sitt första luciatåg tyckte han att lucian, Göta, var mycket vacker, men han förstod inte mycket av vad hon och tärnorna sjöng. ”Natten går tunga fjät” var obegripligt. Men när de sjöng Staffansvisan förstod han plötsligt allt. ”Ingen tager Sunes säng, vi tackom nu så gärna” lät väldigt bra. Hans pappa hette Sune, jobbade i skogen, blev trött och behövde verkligen sin säng. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Bengt Kostenius

Kerstin Tuomas Larsson - om att våga

Från att inte ha tagit någon större plats till att våga börja skriva och säga vad jag tycker och tänker har vägen varit lång, mycket lång. Jag har inte känt mig tillräckligt bra, ”not good enough”, kanske det är en anledning till att jag i skolan jobbat med personlig utveckling, livskunskap och psykologi. 

Nu var det fint att hon tog steget, Kerstin Tuomas Larsson, för hon har gett ut böcker för såväl barn som för vuxna. Hon har många kvar i huvudet som ska ut. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Kerstin Tuomas Larsson

Foto: Dan Norrå/Conatum

Mikael Niemi - byter genrer

Långt innan Populärmusik från Vittula erövrade världen hade Mikael Niemi debuterat inom två andra genrer: lyrik och rapportböcker. 1988 kom diktsamlingen Näsblod under högmässan och Mitt i skallen, en bok om gymnasieeleverna på Midskogsskolan i Luleå.

Nu senast får vi följa orosten Lars Levi Laestadius som med samepojken Jussi löser mord, de är Tornedalens Sherlock och Watson. Vi får också, naturligtvis, lära oss att koka björn. Om du läser boken får du veta hur den maträtten smakar.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Mikael Niemi 

 1. Döden sover

  By: Kostenius, Bengt
  Language:
  Swedish
  Published: 2009
  Classification: Hc.01
  Available as: Book
 2. Elämyyksiä

  Subtitle: runoja
  By: Tuomas Larsson, Kerstin
  Language:
  Meänkieli
  Published: 2014
  Classification: Hub
  Available as: Book

 1. Koka björn

  By: Niemi, Mikael Review by: Yvonne M Nilsson

  ”Prosten ögnade igenom mina anteckningar och lade dem sedan i sin rockficka. Tysta stod vi där och försökte återfå lugnet. Jag kände mig skamsen, och märkte att prosten kände detsamma. Vi hade trätt över en gräns. Försiktigt blåste han ut ljuslågan vid hennes huvud.”

Här hittar du fler författare med koppling till Pajala

Nästa vecka kör vi mot kusten och hälsar på i Kalix. Häng med!