Sommarturné Norrbottensförfattare Piteå

Sommarturnén rullar nu in i Piteå och här avslutar vi sommarturnén. Men först ska vi träffa författarna Ann-Marie Ljungberg, Lars Gyllenhaal, Berit Ölund och Lasse Eriksson. Men du - missa inte de andra författarna från Piteå! Nu parkerar vi turnébussen men vi kommer tillbaka igen nästa sommar.

Ann-Marie Ljungberg - författare och översättare 

Jag har alltid har rört mig i minoriteter. Att min vardag är udda. Så var det när jag bodde i Nordnorge, så var det också när jag bodde i Färjenäs, och så är det med mitt ensamma mammaskap, Också det är alldeles udda. Under perioder har hela mitt liv kretsat kring mitt eget ensamma mammaskap, mitt ensamma mamma-barn och mina ensamma mamma-vänner och deras barn. En märklig värld, så spännande som en rysare, och så tråkig som experimentell radioteater, och väldigt lycklig, och sedan, så extremt otrygg, och alldeles genomtrygg samtidigt. 

Romanen om attentatet mot Norrskensflamman, Mörker, stanna hos mig, har dramatisterats till radioteater. 

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Anne-Marie Ljungberg

Lars Gyllenhaal - Barentshistoriker

Intresset för Barentsområdet kom sig av ett arv från en släkting, det var minnessaker från Finlandskriget. Han är dessutom släkt med kung Johan III som härjade här uppe i norr.
– Jag har en passion för de människor jag skriver om. Jag behöver få ut de här böckerna ur mitt system, säger Lars Gyllenhaal.

Efter de planerade faktaböckerna vill Lars Gyllenhaal skriva skönlitterärt.
— Det är målet, men det är svårare för då måste jag fantisera ihop en berättelse.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Lars Gyllenhaal

Berit Ölund - utlandsresornas vikt

 I januari 1987 följde Berit Ölund med EPLF-gerillan i Eritrea mitt under brinnande krig, för att skriva en bok om martyrernas barn.
”Att se liken efter nattens strider när jag kikade över skyttegravarna var hemskt. Att leva med de många föräldralösa barnen bland bergen och känna maktlöshet över att inte kunna hjälpa, var hemskt. Vi var ständigt rädda för bombplanen som flög över oss. De etiopiska piloterna visste var de tusentals barnen fanns. Deras uppgift var att fälla bomberna. Och det gjorde de.”

Upplevelserna från den resan resulterade i boken Eritreas Hopp.

OBS fiffa till Låna och läs i Norrbottenförfattare.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Berit Ölund

Lars Gunnar "Lasse" Eriksson - jordnära & filosofisk

1949  2011

Det var främst som ståupp-komiker och föreläsare som Lasse Eriksson blev känd (hans föreläsning Alla är olika, utom jag, nådde närmare 200 000 personer). Han strävade efter att se på tillvaron klarsynt och humoristiskt; hans komik avsåg att vara jordnära och filosofisk.

Lasse Erikson skrev i huvudsak två typer av böcker, dels ”humorfilosofiska” sådana som är kopplade till hans verksamhet som komiker, dels historiska verk som är kopplade till hans vetenskaps- och idéhistoriska sida.

På Norrbottensförfattare kan du läsa mer om och av Lasse Eriksson

Låna och läs

 1. I fallinjen

  Subtitle: en essä om prekärfeminism
  By: Ljungberg, Ann-Marie
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: Ohja
  Available as: Book
 2. Boken om Bitte

  Subtitle: fortsättning på 'Boken om Albin och Märta
  By: Ölund, Berit
  Language:
  Swedish
  Published: 2011
  Classification: Hc.01
  Available as: Book

Här hittar du fler författare med koppling till Piteå

Det här var sista stoppet med den digitala Bibblobussen. Lite sorgligt är det förstås. Men vi packar om bussen och planerar för nästa års (2020) digitala författarturné i länet. Då ska vi besöka Arjeplog, Gällivare, Haparanda, Luleå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå. Det ser vi fram emot. Hoppas ni är med oss då också! 

Nu njuter vi av sommarens sista veckor!