Spår

Den 17 december 2001 lyfter ett plan från Bromma flygplats utan att göra så mycket väsen av sig. Men det skulle bli upptakten till en lång och besvärande historia för myndigheter och folkvalda. Det blir spännande som en thriller, men boken berättar bara fakta. Och vad finns det för skuggvärld vid sidan om det välordnade, trygga samhälle vi tror vi lever i?

Ombord på planet fanns två egyptiska män, boende i Sverige. Men de reste inte frivilligt, de var fängslade och neddrogade. På planet fanns också svensk säkerhetspolis och några som inte alls borde ha haft nåt att göra i Sverige, agenter från CIA.

Det var inte fråga om någon vanlig utvisning, för något sådant beslut hade aldrig fattats. Bakgrunden var i stället det globala krig mot terrorismen som USA hade startat efter 11 september. Det kunde räcka med att se arabisk ut eller ha ett arabiskt namn - eller möjligen känna någon kusins kusin till någon som kanske hade med Al-Qaida att göra.

Hur kunde det här genomföras helt i strid med svensk lagstiftning? Genom ett spel i det fördolda mellan CIA och regeringen. Fallet helst väckte först ingen större uppmärksamhet. Men när några journalister på TV4:s Kalla fakta började gräva rullades en lång historia av blånekanden, halvsanningar och rena lögner fram. Männen utlämnades inte till någon riktig rättegång utan till tortyr och isolering. Några konkreta åtalpunkter presenterades aldrig. I Sverige tvingades deras familjer att leva under utvisningshot. Genom att identifiera planet och att följa "planespotters" på nätet lyckas journalisterna kartlägga dess vägar över världen. Och finner ett mönster, en världskarta över rättsövergrepp, godtyckliga omhändertaganden och utvisningar till fångläger och tortyrceller. De har hittat CIA:sspecialchartrade plan för tvivelaktiga uppdrag.

Att följa jakten på pusselbitarna i detta drama är spännande. Mer deprimerande är det att läsa om våra politikers blåljugande i frågan. Något politiskt ansvar har aldrig utkrävts - och som vanligt har förstås ingen gjort något fel!

Audience:

Tags:

Monday, February 23, 2015