Spegelskärvor

Maria Gustavsdotter är en skicklig historisk författare som glatt oss med serien Fem pärlor i jungfruns krona(Dottern, Hustrun, Änkan)med Gertraud från medeltidens Kalmar som huvudperson.

I Spegelskärvor mejslar hon fram ytterligare ett kvinnoliv. Vi har nu kommit fram till Sankt Marcus dag 1574 och då framträder Agda, Gertrauds begåvade och fantasifulla dotterdotter, hon med ett blått och ett brunt öga och som kan se det andra inte ser.

När mormor Gertraud dör står Agda ensam, osedd av andra, upplärd av sin mormor. I sin förtvivlan vänder hon sig till sin kusin Ingrid, som dessvärre sviker henne. Agda tvingas till äktenskap med en man som hon föraktar. Maken förskingrar hennes hemgift men Agda lyckas behålla bårtäcket som hennes mormor sydde. När Agda till sist finner kärleken blir livet allt mer komplicerat. Maria Gustavsdotter skildrar ett samhälle med enorma klassklyftor. Kvinnorna i romanen har ett liv fullt av rigorösa förhållningsregler även om de kan ha en viss handlingskraft och makt över sitt liv i familjen.

Alla delarna i serien är mycket trovärdigt skrivna och människorna kliver fram och blir levande. Till min stora glädje ser jag att det blir en bok till om Agda. Det blir till att längta!

Audience:

Tags:

Review by: Irene Wallin Tuesday, October 21, 2014