Stöld

Stöld är en bok som berör och upprör, på så många plan. Ännu mer när man vet att fast det är en påhittad berättelse så bygger den på verkliga händelser och attityder i vårt samhälle.

Elsa överraskar en granne när han precis har dödat en renkalv vid rengärdet. Han är hotfull och med gester och kroppsspråk visar han tydligt att om inte Elsa håller tyst om det här kommer han att döda mer än bara renar. Elsa törs inget annat än att tiga och förneka att hon sett personen som dödat renen.

Gång på gång hittar familjen spår efter tjuvjagade, slaktade renar. Ofta också plågade renar som förföljts länge, blivit påkörda innan man till sist dödat och slaktat dem. Trots polisanmälningar händer ingenting.

Nedlagda utredningar

Polisen hävdar att de inte har resurser att utreda anmälningarna. För det mesta uteblir polisen helt och kommer inte alls. Antingen är den enda polispatrullen i tjänst miltals borta på annat uppdrag, eller så kan de inte ta sig fram till brottsplatsen eftersom besiktningsdatumet för skoterhjälmarna har gått ut. Och efter några timmar ute i snö och blåst finns det inte så mycket kvar att undersöka. Utredningen läggs ner i brist på bevis.

Ann-Helén Laestadius bok berättar glasklart hur en familj påverkas av att konstant bli utsatta för förakt, påhopp, gliringar, hot och trakasserier. Att bli utsatt för återkommande brott men aldrig få upprättelse eller rättvisa. För det är många samers vardag. Inget verkar uppröra vissa människor mer än när samers urfolksrättigheter kommer på tal. Det är en så infekterad fråga.

Urfolk och skydd

Vi svenskar ojar och förfasar oss över hur illa urfolk behandlas världen över, men låtsas inte om hur vårt eget urfolk bemöts. Det tydligaste exemplet är väl att Sverige inte vill ratificera ILO 169, att juridiskt förbinda sig att följa och skydda samerna som urfolk. Istället har man valt att ansluta sig till FN:s urfolksdeklaration. Det är en politisk intention, ungefär att man ska försöka, om det är möjligt, att kanske skydda samerna som urfolk. Det är inte juridiskt bindande. Om inte myndigheterna erkänner och tar parti för samernas rättigheter, varför ska gemene man då bry sig.

Om du är intresserad av att veta mer om Ann-Helén Laestadius så kan du läsa om henne på Norrbottensförfattare >>>

Fler tips från Hilkka

 1. Den stora verklighetsflykten

  By: Johansson, Lars Review by: Hilkka Horsma

  Det var länge sedan jag skrattade högt när jag läste en bok. Det gjorde jag här. Så vill du lätta upp höstmörkret med en skrattfest, tveka inte - låna hem!

 2. Min man David

  By: Antti, Gerda Review by: Hilkka Horsma

  Visst kan man bli himlastormande kär på gamla dar, få hjärtklappning och vara lika passionerad som den som är ung. Men efter ett tag, något år eller så, blir kärleken som husmanskost – god och närande men inte så mycket att hetsa upp sig för.

 3. Jag lät dig gå

  By: Mackintosh, Clare Review by: Hilkka Horsma

  Ibland har jag knappt tid att läsa. Men om boken jag läser är riktigt bra får den följa med mig överallt. Jag lät dig gå har bott i min väska och jag har stulit några minuter här och där så ofta jag bara kunnat.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, May 21, 2021