Störst av allt

”Det är varje förälders värsta mardröm.. Att släppa iväg sina barn på morgonen, men inte få hem dem till kvällen.”

Chefsåklagaren inleder sin plädering och Maja som är den enda överlevande i en skolmassaker nio månader tidigare, anklagas för medhjälp och anstiftan till mord. Hur kunde det absolut värsta hända och är Maja skyldig till anklagelserna? Bevisen eller bristen på bevis gör det svårt. Maja höll i ett av vapnen, men avlossade hon det i självförsvar eller för att döda? Svaret är inte givet och vi läsare får följa rättegången från första dagen till den sista då domen faller.

Samtidigt som åklagare och försvar lägger upp sina teorier och bevisning berättar Maja sin historia. Om hur hon lärde känna Sebastian, han med en rik och känd pappa. När Maja lär känna Sebastian upptäcker hon allt eftersom att han bär på ett mörker inombords, en sorg och förtvivlan. Genom Majas berättelse får vi lära känna rikemanssonen, hans vilda fester, drogberoende och destruktiva beteende. Jag älskar honom förklarar Maja för Sander, försvarsadvokaten, men han lyssnar inte. Det är inte viktigt för målet förklarar han.

Under rättegångsveckorna kämpar Maja med känslor som sorg, saknad, skuld och förtvivlan. Mest ont gör det när hon tänker på sin lillasyster Lina, saknar hon mig, vad vet hon och vad har de berättat? Det här är en av de mest spännande böcker jag har läst på länge, en riktig bladvändare.

Störst av allt utsågs den 20 november 2017 av Svenska Deckarakademin till årets bästa svenska kriminalroman. Motivering: ”Ett originellt berättat psykologiskt rättegångsdrama på vasst och roligt språk.”

Tags:

Review by: Yvonne M Nilsson Thursday, November 17, 2016