Starta en egen bokcirkel

Visste du att du kan låna en bokcirkelkasse på biblioteket? Nu kan du välja bland flera kassar i Norrbotten.

Hur ser jag vilka titlar som finns?

Skriv in Bokcirkelkasse i sökrutan för att se vilka titlar som finns. Finns inte kassen på ditt bibliotek, eller är utlånad, kan du reservera den. Just nu finns drygt 130 kassar. 

 • Kassarna innehåller 6-8 böcker av samma titel. En del kassar kan innehålla en ljudbok.
 • Lånetiden är 6 veckor.

Du kan såklart besöka ditt bibliotek och välja bland de kassar som finns inne på hyllan också. Just nu finns det bokcirkelkassar i Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Övertorneå. Men alla i Norrbotten får låna kassarna.

Tips för dig som vill komma igång

Det vanligaste sättet att hitta gruppdeltagare är bland sina vänner eller arbetskamrater. Ett annat sätt kan vara att fråga om du får sätta upp en lapp på ditt bibliotek eller bokhandel.

Man bör vara minst fyra personer i gruppen och helst inte fler än åtta. Var ska man träffas? Fråga på ditt bibliotek, om det finns ett rum ni kan låna. Ett annat förslag är att fråga ett studieförbund på orten. Bestäm gärna vem som ska vara samtalsledare. Det är tryggt att ha någon som har funderat lite mer och tänkt ut några frågor.

Digital bokcirkel?

Just nu när vi ska hålla lite distans och inte träffas så mycket kan en digital bokcirkel vara ett bra alternativ. På Bokcirklar.se kan du gå med i någon av de bokcirklar som redan är startade eller starta en egen. Du registrerar dig i två steg och sedan är det bara att cirkla loss! Läs mer på Bokcirklar.se.

Träffen

Börja med en runda där var och en får berätta om sin upplevelse av boken. Det är alltid okej att låta ordet gå vidare om man inte vill säga något. Var inte rädd för livliga diskussioner - själva poängen är att läsare med olika erfarenheter och uppfattningar delar med sig av sina tankar. 

Förslag på frågor

 • Vad tyckte du om boken?
 • Tar boken upp något särskilt ämne?
 • Kändes berättelsen trovärdig?
 • Vad tyckte du om språket i boken?
 • Påminner boken dig om någon annan bok du läst?
 • Vad tyckte du om bokens slut?

 1. Bokcirkelkasse: Sverigevänner

  Subtitle: historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn / Sanari, Arash
  Language:
  Swedish
  Published: 2020
  Classification: Lz Sanari, Arash
  Available as: Book
 2. Bokcirkelkasse: Aniara

  Subtitle: en revy om människan i tid och rum / Harry Martinson
  Language:
  Swedish
  Published: 2004
  Classification: Hc.03
  Available as: Book
Show more...

Litteraturbanken

På Litteraturbanken.se finns över 1 000 digitala böcker att läsa. Här hittar du författare som exempelvis Selma Lagerlöf, Hjalmar Söderberg, Karin Boye, Harry Martinsson och Astrid Lindgren. Här hittar du alla e-böckerna >>>

Tags:

Written by: Hannele Kylmämaa Monday, June 1, 2020