Stefans lilla gröna

"En handbok i utanförskap" kallar Stefan Sundström sin odlarbok - som en känga mot samhällets överideologi där livets mening är att jobba så mycket som möjligt för att konsumera så mycket som möjligt.

Artisten, vissångaren och låtskrivaren Stefan Sundström vill berätta om ett annat liv än en väg "mellan 3-årigt gymnasium och krematoriet via ett radhus i Täby." Den väg han rekommenderar är att gräva i jorden, så och skörda och försörja sig själv med det så mycket som det går. Det gör han med en stil som är en fröjd även för oss som bor i radhus!

Odlingstipsen börjar från scratch, som Stefan Sundström, "en fritidsmusiker med dålig fysik", en gång själv började, Han berättar om egna misstag och hur han lärde sig mer. Ett av de första tipsen är att starta en nässelodling, vilket vem som helst bör klara av. Nässlan är för övrig en av de mest näringsrika grönsaker som finns i våra trakter. Man bryter av toppskotten och värmer dem i en stekpanna eller i varmt vatten så försvinner taggarna, enligt författaren.

Snus och får

Metoderna blir mer avancerade allt eftersom. Här blandas traditionell kunskap med nyare och författaren har bra koll på många olika odlingsmetoder från olika delar av världen. Genomgående ifrågasätter han stordrift och industrialisering i jordbruket, även om han inser att världens befolkning inte kan försörja sig med varsin egen liten jordlott.

Det handlar inte bara om odling utan också om fårskötsel och han slår också ett slag för att ta vara även på det som kallas skräpfiskar. Varför inte laga till surmört?

Man får till och med veta hur man kan odla tobak och tillverka sitt eget snus. Och dessutom många nya recept med inspiration från många håll på hur man kan laga till det man har odlat själv.

Kort sagt: En uppfriskande kompostmodernistisk odlingsbok - som författaren själv uttrycker sig.