Stolthet och fördom

När Mrs Bennets främsta mål i livet är att gifta bort sina döttrar rikt så tycks Mr Bennets främsta mål i livet vara att undvika Mrs Bennet och de fem döttrarna så mycket som det går (möjligen favoritdottern Elizabeth undantagen).

När Kitty och Mary Bennets främsta mål i livet tycks vara att hamna i så dåligt sällskap som möjligt, och det lyckas åtminstone en av dem göra med besked, så verkar Jane Bennet inte ha något främsta mål i livet. Inte blir det enklare av att Janes älskade Mr Charles Bingley inte heller tycks ha det. Och vad Elizabeth Bennet har för främsta mål i livet är svår att av avgöra, åtminstone när Mr Fitzwilliam Darcy närheten. Men en sak är säker. Nog blixtrar det till när de möts.

Komiska bifigurer

Det är inte svårt att inse varför Stolthet och fördom är den roman som uppskattas mest av Jane Austens fans. Även om romanen i första hand brukar betraktas som en kärlekshistoria får den ett djup av Jane Austens humor. Till stor del bärs historian framåt av de komiska bifigurerna. Mr Collins totala oförmåga att inse att Elizabeth Bennet avvisar hans frieri skulle kunna stå i Nationalencyklopedin som definition på manlig uppblåsthet.

Vanebildande

Den enda invändningen som jag har mot Stolthet och fördom är att den är vanebildande. När du har läst boken är det dags att läsa den tecknade serien och när du har läst den tecknade är det bara att läsa manga-versionen och sedan är det dags att läsa boken igen. Om du nu inte föredrar att se filmen istället. Att se filmen är ett måste ifall du vill uppleva Mr Darcy dyka ner i dammen på sitt gods Pemberley, eller snarare när han kommer upp ur dammen med skjortan fastklistrat på sin manliga överkropp. En scen så het att Jane Austen inte kunde förmå sig att skriva den.

Många olika sätt att läsa

Stolthet och fördom finns i olika format. Du kan låna den som e-bok, både att läsa och lyssna på. Den finns i talboksformat i ett flertal upplagor. Inläsare är Anna Godenius och Anna Döbling. Den finns även som lättläst bok.

När du klickar på reservera så ser du vilka  olika format som boken finns i.

Audience:

Tags:

Review by: Magnus Svartvall Tuesday, August 22, 2017