Stora små lögner

Det här är en besvärlig bok. Jag vill läsa fort för att få veta hur det ska gå, men samtidigt sakta så den räcker längre.

På ytan är allt en idyll. Det lilla samhället Pirriwee ligger vackert vid havet. Allt verkar så fridfullt, rent av prydligt. Hit flyttar Jane med sin femårige son Ziggy. Första dagen för Ziggy i förskoleklassen slutar med att han blir anklagad för att ha försökt strypa sin klasskamrat Amabelle. Händelsen delar föräldrarna i två läger när Jane tar sin son i försvar när han säger att han inte gjort något.

Jane har blivit god vän med två av mammorna i klassen. Den glamorösa, spralliga Madeline och vackra, lite oåtkomliga Celeste. När beskyllningarna fortsätter mot Ziggy att han mobbar Amabelle tar intrigerna och maktspelet fart bland föräldrarna på skolgården. Mitt i all turbulens börjar små tecken skymta fram. Alla har hemligheter som de gör allt för att gömma undan. En del stora, andra små.

Liane Moriarty väver skickligt ihop en berättelse som är både intressant, underhållande, spännande och ibland lite rolig. Fastän man redan från början får veta att någon kommer att dö, osäkert om det är en olycka eller ett mord, har man ingen aning om vem och spänningen finns kvar ända till slutet. Men det är absolut ingen deckare. Här är det relationerna mellan människorna som står i fokus och det sympatiska är att personerna inte är antingen goda eller onda, snälla eller elaka. Personerna skildras som vi är, en blandning av allting.

Boken finns också som ljudbok på CD och Mp3, inläsare är Kerstin Andersson. Den finns även att läsa som e-bok

För dig med läsnedsättning finns den som talbok Daisy, inläsare är Elisabet Thorborg.

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Monday, February 6, 2017