Stridens skönhet och sorg 1914

Krig är populärt, åtminstone i bokform och en bra bit från händelserna. Det ges ut massor av böcker om krig, och de läses av många. Det här är en lite annorlunda bok om första världskriget som nu kommer i en ny, utvidgad upplaga.

Peter Englunds bok kom i sin första version 2008. Den nya ska komma i fem delar, en för varje år av kriget, hundra år efter själva händelserna, berättad nästan dag för dag. Och nu var det 1914.

Första världskriget går inte beskriva i termer av gott och ont och historikerna tvistar fortfarande om varför det över huvud taget bröt ut. Många års framsteg och utvecklingsoptimism vändes till ett meningslöst lidande som lämnade en sämre värld efter sig.

Det här är ingen bok om de stora linjerna i kriget. Den berättar på mikronivå, genom ögonvittnesdokument hur många enskilda upplevde kriget, vid fronten, hemma i kaosartade byar och städer, i väntan på de stora skeendena. Och ingen vet vad som egentligen pågår.

Vad som förvånar en modern människa är den entusiasm och glädje som människor kände när kriget bröt ut. Här möter vi hurrande människomassor, köer till värvningskontoren, äntligen mål och mening med livet! Likaså förvånar den sanslösa optimismen hos alla stridande parter om hur lätt och snabbt kriget skulle vinnas. Men innan år 1914 är slut börjar de flesta förstå att det kommer att bli ett långdraget utnötningskrig. Mot slutet av boken klingar julsångerna ur skyttegravarna natten till den 25 december. Fiender förbrödras i ingemansland mellan skyttegravarna. Det blir första världskrigets enda goda saga.

Natur & Kultur, 2014

Läs mer om Peter Englund på Norrbottensförfattare.se

Audience:

Tags:

Review by: Jan Olofsson Friday, October 10, 2014