Svålhålet

Är du kräsmagad? Då bör du kanske läsa den här boken med ena ögat stängt,men läs den ändå, för de här science fiction-berättelserna är stundtals sanslöst roliga! Kasta dig ut i äventyret, spring till närmsta bibliotek och låna ett exemplar av Svålhålet!

Mikael Niemi berättar fantasifulla, burleska episoder från ett universum som är sprängfyllt av liv. Det är tentakler, ryggplattor, amfibiefjäll, härsken talg, drägel och gälfladder lite här och där. Långt ifrån de sterila, robotfyllda böckerna jag annars mest förknippar med science fiction.

Men det är inte bara påhittade framtidsscenarion, allt bottnar i den tornedalska myllan på något sätt. Första berättelsen i boken är en stämningsfull skildring av ett bastubad och harrgrillning vid Liviöjoki i Tornedalen. Och då och då skymtar Norrbotten till i berättelserna, som till exempel när vårt universum en gång skapades via en så kallad Big Bang. Det var ett gäng rymdvarelser som av misstag satte igång processen och då utbrast en av dem förskräckt ”Hoja”.

Det är lustfyllt, lekfullt och massor av målande liknelser som gör att jag lätt kan föreställa mig Niemis myllrande Universum. Så varför inte bli en ponorist? Kasta dig ut i äventyret, spring till närmsta bibliotek och låna ett exemplar av Svålhålet! Strunta i alla konsekvenser, börja läsa utan att bry dig om att du kanske kliver över gränsen till the Point of No Return (= ponorist).

Inget vettigt kommer att bli gjort innan du läst klart boken. Men spelar roll! Njut av dagen! Det kommer en ny dag imorgon också!

 

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Tuesday, February 24, 2015