Våra händer skapar världen

Hur man stickar sockar, det var allt min mamma lärde mig i handarbetsväg. Hon tillhörde den generation som hade skaffat sig en utbildning och såg handarbete som "förspilld kvinnokraft". Men hon ville inte vara den som, så att säga, klippte av tråden.

När hon var liten flicka hade hon ju lärt sig sticka av sin mamma som i sin tur lärt sig det av sin mamma och så löpte tråden bakåt genom tiden, ända bort till 1600-talet då det sägs att stickningen konkurrerade ut nålbindningen i Sverige. Jag ser kvinnors huvuden framför mig, böjda över stickorna. Kanske i skenet av en öppen eld eller på vandring i skogen när de vallade kor med garnnystanet nedstoppat i förklädesfickan. Garnet färdas genom deras händer till mina händer. Vi stickar hälsteget på samma sätt fast det är decenier mellan oss.

Låt det ta tid

Min mormor levde i ett jordbrukarhem i Lillpite där vävstolen hade sin självklara plats i köket. Vävning fick passas in mellan skötseln av familj, hem och kreatur. Då männen ofta var borta i skogen under längre perioder, låg ansvaret för gården tungt på kvinnorna som var hemma. Även om jag inte har plats för en vävstol i mitt kök så har jag tagit bilden till mig. Handarbetet ska alltid vara inom syn- och räckhåll. Det gör att chansen är större att det blir något gjort. Två varv på en stickning är bättre än inget varv. 

Som tonåring var jag helt fokuserad på att bli färdig med det jag höll på med. Kanske genade jag lite i kurvorna för att bli klar snabbt och kunna börja med nästa projekt. Mormor bara log och sa "Du ska ha det längre än det tar att göra det" (fast på pitemål naturligtvis) och som vanligt hade hon rätt. Senare på en textil utbildning fick jag lära mig att det enda sätt man kan spara tid, det är genom att tillverka något. Den tid man använt under skapandet, den lagras i maskor, i täljmärken, i hammarslag. Det är en fin tanke.

Prästrutor och perfektion

Men i slutet av sitt liv tyckte mormor att man gott kunde släppa på perfektionen. "Det är inte så noga" (återigen får ni tänka er det på pitemål). Kanske var det ett utslag av gamla tider då man skulle komma ihåg att endast Gud är fullkomlig. Under ett besök på en textilkammare fick jag se mängder av så kallade dubbelvävar. Det var vackra vävnader som användes för att täcka bordet när prästen förr kom för att hålla husförhör.  I ena kortsidan bröts mönstret av en tom ruta, "Prästrutan", där bibeln skulle ligga. Jag fick berättat för mig att man med vilje vävde in ett fel någonstans i mönstret, för att visa för Gud att man inte hade glömt att man inte var perfekt.

Jag kan tänka på mormors ord idag när sociala medier fylls av perfekt slöjdade föremål. Vad är det vi vill att andra ska se och tycka om oss? Och vem är det som säger att det måste vara så perfekt alltid? Nä, hellre en krokigt täljd smörkniv med glädje än en tillsynes felfri krympburk fullproppad med ångest. Det viktigaste är väl att man börjar och sen "håller på". Det är ett uttryck som kommer från musikern och författaren Svante Lindqvist - Jag brukar säga att man måste hålla på, och med många olika saker. Det behöver inte vara så bra egentligen, strävan och längtan efter det gudomliga är viktigare än målet. Så vänta inte på rätt tillfälle eller på att du måste vara "duktig" innan du börjar med något hantverk. Nu räcker jag tråden till dig, så skapar våra händer världen. 

 

"Where It Begins" av Barbara Kingsolver - om gräs, får, garn och stickning.

Mina bästa boktips

 1. Stora vantboken

  Undertitel: 40 unika stickbeskrivningar
  Av: Linvik, Jorid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 2. Slöjda i färskt trä

  Av: Lindberg, Anders
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 3. Nålbindning

  Undertitel: nu och då
  Av: Gustafsson, Kerstin Paradis
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 4. Virka muddar

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 5. Brodera på ylle!

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 6. Börja väv

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Hem och hushåll
  Finns som: Bok
 7. Slöjden börjar i skogen

  Undertitel: konsten att läsa ett träd
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 8. Grönt är skönt

  Undertitel: av gräs och mossa, blommor och löv, vidjor och vass
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Botanik
  Finns som: Bok
 9. De gamla hantverken

  Undertitel: [redskap och metoder från självhushållningens tid]
  Av: Seymour, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1985
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok

Taggar:

Skrivet av: Ulrika Persson den 15 februari 2021