Fantasin ger själen vingar - tipslista från Annelill

Tänk vad häftigt det vore om du plötsligt upptäckte att du kunde förvandlas till ett djur, att vampyrer levde bland oss eller om du träffade på ett troll i skogen. Varför inte försjunka i en härlig fantasivärld och tänka på något helt annat än dagens nyhetsrubriker?

Alla böcker jag berättar om är spännande äventyr i olika former. Här får du möjlighet att drömma dig bort till en verklighet som gränsar till vår men erbjuder så mycket mer. Kanske vill du prova någon av dem som sommarlovsläsning?

Både puma och människa

I boken Carags förvandling (serien Woodwalkers) får du lära känna Carag som är en vandrare, det vill säga en person som kan byta mellan djur- och människoskepnad.

Han har vuxit upp som puma i vildmarken, med föräldrarna och lillasyster Mia, men vill nu prova att leva som människa. Carag går in på en polisstation och låtsas att han tappat minnet. Han blir då fosterhemsplacerad hos familjen Ralston och får börja i en vanlig skola.

Lömska planer

Det är dock inte lätt att passa in i skolan och samtidigt hålla undan sin puma-gestalt. När Lissa Clearwater kontaktar honom och erbjuder en plats på internatskolan Clearwater High, en skola för vandrare, så accepterar han snabbt.

På Clearwater High får han snabbt nya vänner i bisonoxen Brandon och ekorren Holly. Han får lära sig om livet som vandrare, men han får också några ovänner i varggänget som leds av Jeffrey.

Dessutom börjar han misstänka att den från början så trevlige företagsledaren tillika vandraren Andrew Millings som verkat vilja vara hans mentor, har lömska planer i åtanke.

 1. Carags förvandling

  Av: Brandis, Katja
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Bråfall eller Teneriffa

Trollen i skogen inleder en ny serie, skriven av Charlotte Cederlund, känd för Idijärvi-trilogin. Sedan tidigare har författaren visat kunskap om folktro vilket även märks i denna bok.

Här skriver hon om Astrid och Love som är på väg med tåg till mormor som bor i Bråfall, en liten by mitt i skogen. Egentligen skulle lovet tillbringas på Teneriffa med sol och bad, men när föräldrarnas bageri blev översvämmat så fick planernas ändras. Astrid är jättebesviken medan Love ser fram emot en vecka hos mormor. Visst tycker Astrid också om att hälsa på hos mormor men nu var det ju Teneriffa de skulle vara på.

Man med svans

På tåget ser Love en man med svans men när han försöker berätta om det för Astrid så slår hon bara ifrån sig med att det inte finns män med svans. Hon tycker att han beter sig lika underligt som mormor gör ibland.

Väl framme i Bråfall kommer mormor och möter dem. Love berättar glatt om hur tågresan var men när han även berättar om mannen med svans tycker Astrid att det blir pinsamt. Men mormor verkar ta det på allvar.

Dagen därpå ska de besöka höstmarknaden i stan. Tidigt på morgonen väcker mormor Astrid och berättar att hon måste gå ut en stund men kommer tillbaka innan det blir dags att åka till stan. Barnen väntar men allteftersom timmarna går utan att mormor dyker upp så börjar de bli fundersamma. Så knackar det på dörren.

 1. Trollen i skogen

  Av: Cederlund, Charlotte
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Mysterier i Grimsrud

Från troll till vampyrer och andra övernaturligheter. Det hittar du i Kung Grimms hämnd.

Edward Rubikon bor i den lilla staden Grimsrud. Han gillar att lösa mysterier, helst i sällskap med bästa kompisen Kasper.

Grimsrud verkar vid första anblicken vara en helt vanlig stad men skenet bedrar. Där händer allehanda konstigheter men alla tycks inte märka det.

Gömd grav

Just den här dagen är Edwards pappa oväntat hemma när han stiger upp. Pappa jobbar på Grimsrud fästning. De har hittat en gömd grav men när de skulle öppna den började hela fästningen att skaka, så nu ska räddningstjänsten undersöka om det är säkert att vara där.

Edward anar att här är det något onormalt som ligger bakom. Han ringer Kasper och de bestämmer sig för att smyga in på fästningen under natten och undersöka det. Med sig tar de olika grejer som kan vara bra att ha under spökjakt såsom andemätare, monsterbok och nycklar till fästningen (som han lånat av pappa utan att fråga om lov). Det blir en mycket spännande natt som väntar dem.

 1. Kung Grimms hämnd

  Av: Brown, Aleksander R. Kirkwood
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Sjömonstrets ägg

Ett legendariskt sjömonster spelar huvudrollen i äventyrsboken Malamander. Handlingen utspelar sig i en liten engelsk kuststad. Här arbetar 12-årige Herbert Lemon som hittegodsare på hotell Pärlbåten. En dag kommer en flicka inrusande. Det är Violet Parma som är jagad av en mystisk enarmad man. Herbert gömmer Violet och det är början på ett fartfyllt äventyr.

När Violet var liten försvann hennes föräldrar från hotell Pärlbåten och själv togs hon om hand av en äldre släkting. Nu är hon övertygad om att Herbert, som är van vid hittegods, kan hjälpa henne att hitta sina föräldrar.

Hennes far forskade om Malamandern, ett sjömonster som sägs leva utanför kusten. Malamanderns ägg ska vara speciellt. Den som får tag i det kan önska sig vad som helst. Att Violet efter så många år kommit tillbaka till staden får mystiska personer att misstänka att hon vet något om ägget och nu är hon eftersökt. Herbert gör sitt bästa för att hjälpa henne men de råkar ut för både det ena och det andra innan svaren uppenbarar sig.

 1. Malamander

  Av: Taylor, Thomas
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Hälsa på hos Annelills tipsarsida

Här kan du träffa fler sommartipsare

 1. I skuggan av Corona - tipslista från Hilkka

  Artikel Skrivet av: Hilkka Horsma

  Våren 2020 har förändrat min och allas vår tillvaro som inget annat har gjort, någonsin. Coronaviruset tvingar mig att ändra mitt beteende. Jag undviker folksamlingar, affärer. Jag håller kontakt med vänner via telefon, vi möts över en fika emellanåt och helst utomhus.

 2. Perfekt sommar för Jane Austen - tipslista från Julia

  Artikel Skrivet av: Julia Åhl Kunto

  I sommar kommer jag inte bara att njuta av solsken, bad och grillat. Men jag kommer även att gästa Jane Austens underbara värld genom hennes böcker. Nu när situationen i världen ser ut som den gör tycker jag att det är skönt att sjunka ner i de gamla välbekanta historierna med en av mina favoritförfattare. Världsläget kan kopplas bort en liten stund och jag känner mig trygg med att jag vet vad som kommer att hända och hur det slutar för Jane Austens huvudpersoner. Ha en fantastisk lässommar!

 3. Garanterat bra böcker - tipslista från Magnus

  Artikel Skrivet av: Magnus Svartvall

  Vissa litterära stöd är mer kända än andra. När de flesta känner till åtminstone en nobelpristagare är det få som på rak arm kan nämna en författare till en kulturrådsbok. För att råda bot på det genomför kulturrådet under 2020 kampanjen #garanteratbraböcker. Så om du verkligen vill ge dig ut på ett läsäventyr i sommar så skulle jag rekommendera en kulturrådsbok. Du vet aldrig hur det kommer att sluta, du kan rent av lära dig något nytt :-)

 4. Fantasin ger själen vingar - tipslista från Annelill

  Artikel Skrivet av: Annelill Mickelsson Vallin

  Tänk vad häftigt det vore om du plötsligt upptäckte att du kunde förvandlas till ett djur, att vampyrer levde bland oss eller om du träffade på ett troll i skogen. Varför inte försjunka i en härlig fantasivärld och tänka på något helt annat än dagens nyhetsrubriker?

Taggar:

Skrivet av: Annelill Mickelsson Vallin den 27 juli 2020