Garanterat bra böcker - tipslista från Magnus

Vissa litterära stöd är mer kända än andra. När de flesta känner till åtminstone en nobelpristagare är det få som på rak arm kan nämna en författare till en kulturrådsbok. För att råda bot på det genomför kulturrådet under 2020 kampanjen #garanteratbraböcker. Så om du verkligen vill ge dig ut på ett läsäventyr i sommar så skulle jag rekommendera en kulturrådsbok. Du vet aldrig hur det kommer att sluta, du kan rent av lära dig något nytt :-)

Spelboken

Även om företagsbiografier är en genre som jag inte skulle beskriva som het så kommer Boken om Alga inte att ge dig någon svalka i sommarvärmen. Att spela spel handlar trots allt om att vinna. Förutom barnspel, då handlar det om att kunna fuska på ett kreativt sätt. I varje fall om man följer Algas policy för konstruktion av barnspel.

Besserwisser-läge

Jag måste erkänna att den här boken tilltalar besserwissern i mig. Det är en perfekt bok för att ligga i hängmattan en lat sommareftermiddag och bläddra i, alltmedan du fyller ditt huvud med trivia som kommer att göra dig till kvällens segrare i Monopol.

Någon annan kan köpa Norrmalmstorg. Men det är du som vet vem det var som designade Monopol, vilket material spelpjäserna var gjorda i från början, vilka valörer de första sedlarna hade och tusen andra fakta som kommer att göra dig till kvällens vinnare oavsett om du vinner eller inte. Och som en extra bonus kommer du få att lära dig vad He-man heter på franska. En oumbärlig kunskap när du ska spänna dina kontinentala muskler.

 1. Boken om Alga

  Av: Johannesson, Ika
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Ekonomi och näringsliv
  Finns som: Bok

Boken om boken och typerna

En gång skrev August Strindberg en bok som hette Röda rummet som gavs ut, för att sedan ges ut igen, för att ytterligare ges ut en gång till, och så vidare. Många år senare skrev Alexandra Borg en bok om hur alla dessa utgivningar har gått till. Vilken typsättning som har valts för de olika upplagorna, hur breda marginalerna har varit.  Boken innehåller till och med färgbilder på rättad korrektur som kommer att få dig att sucka. Antingen tungt eller längtansfullt. Det beror på hur stor boknörd du är :-)

 1. Strindbergs lilla röda

  Undertitel: boken om boken och typerna
  Av: Borg, Alexandra
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Boktryckerihistoria
  Finns som: Bok

Sympatiskt om tyger

Vissa böcker är mer sympatiska än andra. Det kanske beror på att tyger är mjuka men det kan också beror på att de är färgglada. Det är i varje fall något med den här boken som gör att det är risk för att du inte får tillbaka den i första taget om du sätter den i händerna på någon annan.

Bokens bildmaterial blandar nytagna bilder med arkivmaterial. Och det är svårt att säga ifall det är de nya eller gamla bilderna som har den högsta nostalgifaktorn. Boken har ett högt sommarläsningsvärde. För var har gamla handdukar, dukar och sänglinnen en tendens att hamna. Just det. I sommarstugan. Så vid nästa regniga sommardag är det bara att dra fram alla textiler ur gömmorna och ta reda på var, när och vem som har designat dem.

Kulturrådsbok, vad är det?

Varje år ger Kulturrådet stöd till utgivningen av kvalitetslitteratur i Sverige. Omkring 800 böcker får stöd. Stödet betyder att böckerna köps in och skickas till folkbibliotek. 285 bibliotek i Sverige får böcker från Kulturrådet. Det är böcker för både barn och vuxna, Och det är fackböcker, skönlitteratur, tecknade serier, konstböcker och fotoböcker.

Källa: Kulturrådet >>>

Hälsa på hos Bibblotipsaren Magnus

 1. Magnus: sci/fi och serier

  Magnus tipsar helst om fantasy, science fiction och serier/manga. Du hittar honom även i podden Bokspanarna.

Här kan du träffa fler sommartipsare

 1. I skuggan av Corona - tipslista från Hilkka

  Skrivet av: Hilkka Horsma

  Våren 2020 har förändrat min och allas vår tillvaro som inget annat har gjort, någonsin. Coronaviruset tvingar mig att ändra mitt beteende. Jag undviker folksamlingar, affärer. Jag håller kontakt med vänner via telefon, vi möts över en fika emellanåt och helst utomhus.

 2. Perfekt sommar för Jane Austen - tipslista från Julia

  Skrivet av: Julia Åhl Kunto

  I sommar kommer jag inte bara att njuta av solsken, bad och grillat. Men jag kommer även att gästa Jane Austens underbara värld genom hennes böcker. Nu när situationen i världen ser ut som den gör tycker jag att det är skönt att sjunka ner i de gamla välbekanta historierna med en av mina favoritförfattare. Världsläget kan kopplas bort en liten stund och jag känner mig trygg med att jag vet vad som kommer att hända och hur det slutar för Jane Austens huvudpersoner. Ha en fantastisk lässommar!

 3. Garanterat bra böcker - tipslista från Magnus

  Skrivet av: Magnus Svartvall

  Vissa litterära stöd är mer kända än andra. När de flesta känner till åtminstone en nobelpristagare är det få som på rak arm kan nämna en författare till en kulturrådsbok. För att råda bot på det genomför kulturrådet under 2020 kampanjen #garanteratbraböcker. Så om du verkligen vill ge dig ut på ett läsäventyr i sommar så skulle jag rekommendera en kulturrådsbok. Du vet aldrig hur det kommer att sluta, du kan rent av lära dig något nytt :-)

 4. Fantasin ger själen vingar - tipslista från Annelill

  Skrivet av: Annelill Mickelsson Vallin

  Tänk vad häftigt det vore om du plötsligt upptäckte att du kunde förvandlas till ett djur, att vampyrer levde bland oss eller om du träffade på ett troll i skogen. Varför inte försjunka i en härlig fantasivärld och tänka på något helt annat än dagens nyhetsrubriker?

Taggar:

Skrivet av: Magnus Svartvall den 13 juli 2020