I djurens tecken

Härliga, ljuvliga sommar! För mig är sommar att vara utomhus. Dessa ljusa sommarnätter fyllda av fågelkvitter, det är svårt att slita sig från pysslet på gården och komma i säng i vettig tid.

Bibblotipsaren Hilkka kramar ett träd..

Det finns ju så mycket att se och uppleva bara i sin egen trädgård. Jag har med spänning väntat hela våren och i slutet av maj kom belöningen. En trio igelkottar vaknade upp ur sin vinterdvala och kikade fram ur boet jag placerade ut i höstas.

I min fikakorg finns det alltid plats för en bok. Just nu har jag fastnat för böcker om djur. Så här kommer några tips på intressanta och spännande böcker som jag har läst där djur spelar huvudrollen, på ibland lite oväntade sätt.

Ha en fin sommar med många goda böcker!

Fågeln räddade familjen

Bokomslag.
Biografin och fotoboken Flöjtkråkan Penguin av Cameron Bloom är en fin och berörande skildring av familjen Blooms livskris och räddningen tillbaka till en fungerande vardag tack vare en liten hittefågel.

Tröst

Sam, trebarnsmamma, råkar ut för en allvarlig olycka på semestern och blir förlamad. Efter en lång sjukhusvistelse får hon till sist komma hem och ungefär samtidigt hittar ett av barnen en fågelunge som ramlat ur boet och skadat sig. Att ta hand om fågelungen blir en hjälp och tröst för Sam som har svårt att acceptera och förlika sig med sin totalt förändrade livssituation. Boken är fylld av charmiga, roliga och fantastiska bilder på flöjtkråkan Penguin.

Jag vill också läsa om Penguin

Chockerande och stark läsning

Bokomslag.
En otroligt fascinerande bok är Mannen som älskade Sibirien av Roy Jacobsen. Jag förundras och förfasas om vartannat. Boken är skriven som en roman men handlar om en verklig person, vetenskapsmannen och äventyraren Fritz Dörries. Han tillbringade många år i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet i Sibirien där han dokumenterade och samlade tusentals olika djur, insekter, fåglar och växter.

Eldorado

Sibirien var i stort sett en vit fläck på kartan för vetenskapen. Det var ett eldorado för våghalsiga män att utforska. Långa avstånd, knappt några vägar, extrem kyla vintertid. Jag chockeras av tillvägagångssättet att fånga och samla in alla dessa djur, allt dödande. För att skicka djuren till olika institutioner och privata samlare i hela Europa. En bok som gör ett starkt intryck och stannar kvar länge i medvetandet.

Jag vill också kylas ner av Sibirien

Vargflocken som dödade sin skötare

Bokomslag.
Utan att komma ihåg så många detaljer så minns jag, och säkert många andra med mig, vargflocken i Kolmårdens djurpark 2012 som orsakade en kvinnlig djurskötares död. I reportageboken Vargattacken av Lars Berge undersöker han hur det kunde ske.

Tidsinställd bomb

Han påbörjar sina efterforskningar när fallet varit uppe i domstol 2016. Kolmården och dess ansvarige zoolog döms till böter för missförhållanden i arbetsmiljön och vållande till annans död. Mantrat som hela tiden upprepas under rättegången är att de inte kan förstå hur det kunde hända. Attacken var oförklarlig, plötslig som en blixt från en klar himmel. Lars Berges bok visar tvärtom att hela verksamheten med att socialisera vargar och tillåta besökare ha närkontakt med vargarna var en tidsinställd bomb som bara väntade på att explodera. Otaliga tillbud och farliga situationer nonchalerades under lång tid. Verksamheten var alldeles för lönsam för att avstå.

Läs e-boken direkt

 1. Vargattacken

  Av: Berge, Lars
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018

Får leder mordutredning

Bokomslag
Glennkill av Leonie Swann är verkligen en annorlunda deckare. Fåraherden George hittas död ute på sina marker, helt uppenbart mördad. Fårflocken, med Miss Maple i spetsen, det klokaste fåret i Glennkill, beslutar sig för att ta reda på vem som dödat deras herde.

Feelgood-deckare

Allt berättas ur fårens perspektiv, mycket av det som de ser och hör förstår de inte alls. Förvånansvärt mycket begriper de sig på. Alldeles säkert för att George brukade läsa böcker högt för dem på eftermiddagarna. En underhållande och rolig bok, mer feelgood än deckare trots mordet på George.

Låna och läs mig

 1. Glennkill

  Av: Swann, Leonie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006

Kattkrig

Bokomslag.
Maria Ernestams kortroman Öga för öga, tass för tass är en suggestiv berättelse om grannar som kommer på kant med varandra när deras katter inte lyckas komma överens utomhus.

Snabbläst 

Konflikten trappas upp och slutet blir en riktig överraskning. Perfekt snabbläst bok i vilstolen ute en fin sommardag.

Låna en bok med klös i

 

Fler somriga tips

 1. Annelill öppnar dörren till en magisk värld!

  Artikel Skrivet av: Webbredaktionen

  Det finns en mängd böcker för den som liksom jag gillar att drömma sig bort till en annan värld. Det kan vara en värld dit du klättrar genom en resväska eller en värld dit du kan gå genom en bok.

 2. Magi och främmande världar

  Artikel Skrivet av: Annika Riekkola

  Sommarlov – den mest efterlängtade tiden på året! Sola, bada och vara med kompisar.

 3. Massor om konst och konstnärsliv, Julia tipsar

  Artikel Skrivet av: Julia Åhl Kunto

  Sommar och semestertider ger många möjligheter att resa. När jag är på resa besöker jag alltid museum och konsthallar. Det är fantastiskt att få se konsten i verkligheten än bara på bild. Nyskapat, från svunna tider eller vilket medium som använts det spelar ingen roll. Det känns som om man tankar på sig energi och inspiration.

 4. Malene ger dig svalkande skräckklassiker i skuggan

  Artikel Skrivet av: Malene Jensen

  Den där krypande obehagskänslan när man läser en bok: varför är den så härlig? Och kanske extra härlig i skuggan en varm sommardag? Här tipsar jag om sommarläsning som är åt det läskigare hållet. Några klassiker värda en omläsning och några nya tips!

 5. I djurens tecken

  Artikel Skrivet av: Hilkka Horsma

  Härliga, ljuvliga sommar! För mig är sommar att vara utomhus. Dessa ljusa sommarnätter fyllda av fågelkvitter, det är svårt att slita sig från pysslet på gården och komma i säng i vettig tid.

 6. Mysdeckare och feelgood med Yvonne

  Artikel Skrivet av: Yvonne M Nilsson

  Sommar och läsning hör verkligen ihop och den här sommaren tänker jag tipsa om några riktiga bladvändare.

Fler djurtips från Hilkka

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Hilkka Horsma den 7 juli 2021