I skuggan av Corona - tipslista från Hilkka

Våren 2020 har förändrat min och allas vår tillvaro som inget annat har gjort, någonsin. Coronaviruset tvingar mig att ändra mitt beteende. Jag undviker folksamlingar, affärer. Jag håller kontakt med vänner via telefon, vi möts över en fika emellanåt och helst utomhus.

Bibblotipsaren Hilkka kramar ett träd..

Den här världsomfattande pandemin förstärker mina tankar om att vi lever på ett ohållbart sätt. Med överkonsumtion, global uppvärmning, massutdöende av djur och växter, hårdare samhällsklimat med ökande klyftor. Dessa negativa nyheter och rapporter måste få en motvikt, balanseras upp, annars är ju allt bara nattsvart.

Svaret, mitt svar är böcker. Det jag märker nu är att jag tänker tillbaka på böcker jag läst. Jag läser om en del och tänker fortsätta med det i sommar.

Ta hand om er, läs, gå ut på tur i skogen och ha en fin sommar! / Hilkka.

Pärlan

Det finns en pärla, en fantastisk bok som jag läser om och om igen så fort den passerar mina händer när den blivit återlämnad av en låntagare. Helst vill jag läsa den högt för mig själv, då läser man tillräckligt långsamt så att varje ord får sjunka in. Det är boken När vi blundar av Lotta Olsson och Olof Landström. En bilderbok med ljuvliga illustrationer och en underfundig, tänkvärd text.

 1. När vi blundar

  Av: Olsson, Lotta
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Olika världar

Bodil Malmstens bok Priset på vatten i Finistère innehåller det mesta. Hon berättar om hur det känns att flytta till ett annat land, med andra seder och bruk, ett nytt språk. Hon jämför Frankrike och Sverige, kritiska tankar om välfärdens nedmontering i Sverige. Många tillbakablickar på uppväxten med momma i Jämtland och farmor i Stockholm, två helt olika världar. Mycket handlar om hennes trädgård och vilka växter hon planterar där. Skildringarna av språkförbistringen är tokroliga, jag skrattar så tårarna sprutar.

Gå på tur

När vi tvingas avstå från aktiviteter i dessa coronatider finns det förutom läsning en till sak vi kan ägna oss åt utan några betänkligheter – att vistas ute i skog och mark. En bok som kombinerar dessa två saker är Gån av Roger Melin. Fina, stillsamma, poetiska tankar och iakttagelser om natur och samspelet vi människor har med naturen. Jag minns att jag fick lust att besöka platserna han beskrev i boken, de allra flesta i Muddus nationalpark.

 1. Gån

  Undertitel: vandringar i Muddus och andra nordliga skogar
  Av: Melin, Roger
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Deckartrilogi

En deckartrilogi som jag ofta tänker på är Lewis-böckerna, Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna av Peter May. Nu är tiden mogen för en omläsning av dem känner jag. Det jag minns av böckerna är framförallt miljön, den karga vindpinade ön Isle of Lewis, den nordligaste av öarna som tillhör Yttre Hebriderna. Böckerna är både spännande och har fina skildringar av personer och miljöer.

 1. Svarthuset

  Av: May, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Finns som: E-bok
 2. Lewismannen

  Av: May, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Finns som: E-bok
 3. Lewispjäserna

  Undertitel: Tredje boken i Isle of Lewis-trilogin
  Av: May, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Finns som: E-bok

Hälsa på hos Hilkka

Här kan du träffa fler sommartipsare

 1. Fantasin ger själen vingar - tipslista från Annelill

  Artikel Skrivet av: Annelill Mickelsson Vallin

  Tänk vad häftigt det vore om du plötsligt upptäckte att du kunde förvandlas till ett djur, att vampyrer levde bland oss eller om du träffade på ett troll i skogen. Varför inte försjunka i en härlig fantasivärld och tänka på något helt annat än dagens nyhetsrubriker?

 2. Garanterat bra böcker - tipslista från Magnus

  Artikel Skrivet av: Magnus Svartvall

  Vissa litterära stöd är mer kända än andra. När de flesta känner till åtminstone en nobelpristagare är det få som på rak arm kan nämna en författare till en kulturrådsbok. För att råda bot på det genomför kulturrådet under 2020 kampanjen #garanteratbraböcker. Så om du verkligen vill ge dig ut på ett läsäventyr i sommar så skulle jag rekommendera en kulturrådsbok. Du vet aldrig hur det kommer att sluta, du kan rent av lära dig något nytt :-)

 3. Perfekt sommar för Jane Austen - tipslista från Julia

  Artikel Skrivet av: Julia Åhl Kunto

  I sommar kommer jag inte bara att njuta av solsken, bad och grillat. Men jag kommer även att gästa Jane Austens underbara värld genom hennes böcker. Nu när situationen i världen ser ut som den gör tycker jag att det är skönt att sjunka ner i de gamla välbekanta historierna med en av mina favoritförfattare. Världsläget kan kopplas bort en liten stund och jag känner mig trygg med att jag vet vad som kommer att hända och hur det slutar för Jane Austens huvudpersoner. Ha en fantastisk lässommar!

 4. I skuggan av Corona - tipslista från Hilkka

  Artikel Skrivet av: Hilkka Horsma

  Våren 2020 har förändrat min och allas vår tillvaro som inget annat har gjort, någonsin. Coronaviruset tvingar mig att ändra mitt beteende. Jag undviker folksamlingar, affärer. Jag håller kontakt med vänner via telefon, vi möts över en fika emellanåt och helst utomhus.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Hilkka Horsma den 22 juni 2020