Jan Olofsson

Vår tipsare Jan Olofssons bästa sommartips.

Janne Olofsson

Janne Olofsson
Jag tycker att böcker ska underhålla men ändå lära mig något, ge mig en tanke jag inte har tänkt förut. Lusten och slumpen får styra och då kan det bli nästan vad som helst. Jag läser gärna sånt som handlar om våra trakter men jag har lite svårt för långrandiga relationsromaner.

 

Sommarens boktips

Hilary Mantel, Frihet
Kanske såg ni TV-serien Wolf Hall om England under Henrik VIII:s tid? Den byggde på Hilary Mantels succéromaner Wolf Hall och För in de döda. Nu kommer hennes trilogi om franska revolutionen, den viktigaste historiska händelsen någonsin enligt författaren. I första delen, Frihet, är man nästan fysiskt på plats där det händer. Det jäser i landet, folket svälter men hovet och adeln lever i omåttlig lyx. Vi följer tre arga unga män, Robespierre, Danton och Desmoulins, blivande revolutionsledare, fram till 14 juli 1789 då Bastiljen stormas. ”Efter oss syndafloden” sade Madame de Pompadour några decennier tidigare. Här kommer den.

Christoffer Carlsson, Mästare, väktare, lögnare, vän
På 1980-talet hittades en bil på sjöbotten vid Hammarbyhamnen. I bilen fanns två kvinnor, journalister båda två. Spekulationerna tog fart. Var de något stort på spåren? Hade de röjts ur vägen? Handlade det om smuggling av högteknologi till DDR? Om vem var i så fall inblandad? Med denna verkliga händelse i bakgrunden har Christoffer Carlsson skapat ett drama med kusliga intriger och återverkningar i vår egen tid. Det är makalöst spännande och boken blir också en berättelse om Sverige från 80-tal till nutid.

Sommarens filmtips 

The Salt of the Earth – Jordens salt
En dokumentär av Wim Wenders om den legendariske brasilianske fotografen Sebastião Salgado, som mer än de flesta fotografer har berättat hur världen egentligen ser ut, bortom vår lugna horisont. Han har fotograferat de bortglömda, de som jobbar med det vi vill slippa se, han har besökt krigszoner, bevittnat folkmord och följt människor på flykt över världen. Vill du se fler bilder av Sebastião Salgado finns det flera böcker på biblioteken i Norrbotten.

Taggar:

Skrivet av: Webbredaktionen den 10 juni 2016