Läs för Peppe

Vad är en läshund?

Barn som har svårt att läsa kan få hjälp av en speciellt utbildad hund. Hur kommer det sig? När människor är nära och klappar en hund så händer det bra saker i kroppen, du slappnar av och känner lugn och ro. Att arbeta med läshundar är ganska nytt i Sverige men har funnits lite längre i exempelvis Finland.

Ett barn kan känna att det är jobbigt att läsa fel inför klasskompisarna men en hund är bra på att lyssna och avbryter aldrig.

Ottilia
Skicka e-post till Peppe

Våren 2016 startade Luleå stadsbibliotek ett projekt med tre läshundar. Östra skolan är med i projektet och det är barn från förskoleklass och upp till årskurs 4 som deltar.

Barnen tränar högläsning tillsammans med läshunden, personal från biblioteket finns alltid med. Mellan träffarna har barnen möjlighet att skriva till läshunden som har en egen mailadress.

Förutom träffar med läshunden får varje barn besöka biblioteket för att lära sig att hitta böcker och hur det går till att låna och lämna igen.

Idén med läshundar i undervisning kommer från USA där fenomenet kallas ”reading dog” (läsningshund) och är ganska spritt. I Sverige är det fortfarande nytt men flera skolor runt om i landet har börjat med denna metod.

Med projektet vill biblioteket stärka barns läskunnighet och läslust i tidig ålder och på så sätt också stärka självförtroendet.

Taggar:

Skrivet av: Webbredaktionen den 12 januari 2017