Mina bästa just nu

Agneta Krohn Strömshed är en av Bibblotipsarna. Agneta tycker att all tid som inte ägnas åt läsning är bortslösad tid.

Jag är en obotlig bokmal som läser mest hela tiden, med öronen eller med ögonen. Sedan jag upptäckt ljudböckernas förlovade värld slösar jag inte bort någon tid. Jag anser nämligen att all tid som inte används till läsning (bortsett från när jag är med mitt barnbarn, som dessvärre får mindre och mindre tid över till sin farmor) är bortslösad tid.

När jag inte arbetar som bibliotekarie tillbringar jag min lediga tid med en bok eller tolv i mitt eget paradis Räktjärv, en liten by åtta mil från Luleå. Du som varit på Flakasands rock- och bluesfestival vet var.

En pärla

Ingrid och Jan i Oslo firar snart silverbröllop, men innan de hinner göra det förälskar sig Jan i en betydligt yngre kollega, Hanne. Ingrid, Jan och Hanne turas om att berätta så vi får följa allas upplevelse av det som händer. Som läsare inser jag att det aldrig är för sent att utvecklas. En riktig pärla som jag tycker har det mesta!

 1. Nej och åter nej

  Av: Lykke, Nina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok

Perfekt bokcirkelbok

Poeten och barnboksförfattaren Lotta Olsson skriver starkt, poetiskt och sorgset.

Victoria, kallad Nicke, är en kvinnlig redaktör som jobbar på olika bokförlag i Stockholm där hon är anställd på frilansbasis. Just nu arbetar hon med ett manus till en barnbok och det har satt fart på de mer eller mindre undanträngda tankarna på barn. Den biologiska klockan tickar, Nicke är singel och över 40 men under 45. Har hon valt att vara barnfri eller är hennes öde att vara barnlös?

Nicke funderar också mycket på livet och tillvaron, inte minst på de personer hon möter i sin omgivning. Tiggaren som sitter utanför Lidl med bild på alla sina barn – vem tar hand om dem när hon är i Sverige? De dödas verkliga antal är en bok som i all sin stillsamhet stannar kvar och som i alla fall hos mig väckte många tankar. 

Detektivbyrå i London

Cormoran Strike är en storvuxen före detta militärpolis som går med en lätt hälta eftersom han förlorade sitt ena underben när hans militärbil körde på en mina i Afghanistan. Numera driver han en detektivbyrå i en sliten fastighet på Denmark street i centrala London, men det råder inte precis någon köbildning av kunder i entrén.

I samma veva som en tillfällig sekreterare kommer från ett bemanningsföretag så dyker det faktiskt upp en klient! Det är John Bristow som vill att Cormoran Strike ska utreda hans adoptivsyster, den berömda fotomodellen Lula Landrys död.

Författaren till Harry Potter-böckerna

Det är med glädje och stort behag som jag läst de hittills utkomna böckerna i serien om Cormoran Strike och hans sekreterare Robin Ellacott. Det skulle dessutom funka med en rundtur i London utifrån de fina miljöbeskrivningarna. Robert Galbraith är pseudonym för ingen mindre än JK Rowling som skrivit böckerna om Harry Potter!

Gökens rop finns även som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

 1. Gökens rop

  Av: Galbraith, Robert
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Finns som: E-bok

Perfekt för dig mellan 5 och 99 år

Och så en vinterbok från Stockholm för 5-99 åringar att svalka sig med i sommarvärmen: Liten svart hund i natten av Rose och Rebecka Lagercrantz.

Hunden Samson bor med sin matte Irma i samma hus som Adina. När Samson och Irma ska åka till hennes kompis så blir Irma akut sjuk och i förvirringen i tunnelbanan springer Samson bort. Hur ska en liten svart hund hitta hem igen? Och hur gick det för hans älskade matte Irma? En solskenshistoria trots dramatik och stora spänningsinslag.

En av de bättre engelska romanerna i år 

På biblioteken i Norrbotten finns många bra böcker på engelska, den här är en av de bästa jag läst i år:
The lie of the land av Amanda Craig.

Lottie och Quentin bor I ett trevligt hus I London. När Lottie blir arbetslös och Quentin varit otrogen en gång för mycket bestämmer de sig för att skiljas, men problemet är att de inte har råd med två boenden. Lottie hyr ut huset i London och hyr ett hus i Devon. Livet på landet är ingen dans på rosor trots att den lokala skolan gläds åt två extra elever (Lotties och Quentins tvillingdöttrar).

Viktig bakgrundsroll

Lotties son Xan får ett tillfälligt jobb på den lokala pajfabriken där också Dawn arbetar. Hon är dotter till Quentins städerska Janet. Barnen är rädda för Janet och tycker att hon är ondskefull. Dawn visar sig vara en duktig pianist som fått lektioner av den tidigare hyresgästen Oliver Randall.

Det är otroligt hur mycket bra Amanda Craig fått in i den här helt underbara boken. Någon som spelar en stor roll (men i bakgrunden) är den Mick jagger-liknande rockstjärnan som visar sig vara Lotties och Quentins hyresvärd.

 1. The lie of the land

  Av: Craig, Amanda
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Biblioterapi

Till sist den bok jag återkommer till varje sommar – som biblioterapi. Den här boken har i mitt tycke allt; härligt tjock, lagom mycket religion och vidskepelse, realistisk tidsresa (jo, faktiskt!), underbart beskriven kärlek och sist men inte minst Skottland. Du fullkomligt uppslukas av Claires dilemma och glömmer allt annat i Främlingen av Diana Gabaldon.

Om sjuksköterskan Claire som tillsammans med sin man Frank reser till Inverness i Skottland där de gifte sig före andra världskriget. Nu är kriget slut och de ska försöka hitta tillbaka till varandra. Men en hög med menhirer (stora stenar) och en stor rödhårig skotte vid namn Jamie kommer mellan dem. Den här boken finns som tv-serie under namnet Outlander. Mitt mycket goda och uppfordrande råd är att du läser boken i stället!

 1. Främlingen

  Av: Gabaldon, Diana
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Finns som: E-bok

Fler sommartipsare

 1. Äntligen filmsommar

  Skrivet av: Magnus Svartvall

  Magnus Svartvall är en av Bibblotipsarna. I år bjuder han på svalkande filmtips, och ett mycket hett sådant.

 2. Upptäck skogen med mig i sommar

  Skrivet av: Hilkka Horsma

  Hilkka Horsma är en av Bibblotipsarna. Här får du tips om blommor och blader, om rysligt skogsmörk deckare och en skogshuggares skägg.

Visa fler sidor...

Fler tips från Agneta

 1. Ensamheten värst

  Av: Johansson, Siri Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  När Sven Teglunds mamma Siri dör är det nära att hennes gedigna mängd virkade dukar hamnar hos Myrorna, men något får konstnären Sven Teglund att spara dem. Det visar sig också att mamman Siri Johansson skrivit dagbok under många år.

 2. Den här boken älskar dig

  Av: PewDiePie Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Den här boken utmanar dig – antingen vrider du dig av skratt eller så slänger du in den i ett hörn.

 3. Systerklockorna

  Av: Mytting, Lars Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Den här fick mig att ligga sömnlös eftersom jag började fundera på historiens gång. De som kom före mig och de som kommer efter.

 4. The time of my life

  Av: Ahern, Cecelia Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Lucy Silchesters hela, snart 30-åriga, liv, går ut på att undvika jobbiga saker och hon ljuger ibland så hon nästan tror sig själv. Hennes vänner tror fortfarande efter nästan tre år att det var Lucy som dumpade den perfekte Blake när det i själva verket var tvärt om. De tror också att hon slutade på sitt förra välbetalda arbete på grund av att hon inte gillade arbetsgivarens etik och moral, när hon i själva verket fick sparken.

 5. Sju dagar med familjen

  Av: Hornak, Francesca Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Ärlighet varar längst – eller? En skarp roman om en julfirande familj.

 6. Jan Svensson

  Av: Lindbäck, Johanna Tipsat av: Agneta Krohn Strömshed

  Jan Svenssons pappas man har fått nytt jobb som polis i Luleå – i Luleå! Kan man verkligen bo där? Mysigt att läsa en bok med hög igenkänningsfaktor.

Visa fler sidor...

Taggar:

Skrivet av: Agneta Krohn Strömshed den 16 juli 2018