Äntligen filmsommar

Magnus Svartvall är en av Bibblotipsarna. I år bjuder han på svalkande filmtips, och ett mycket hett sådant.

Ja, jag erkänner att jag är skyldig. Jag tycker att sommar och film är en given kombination. Det finns inte något mer svalkande än att efter en solig sommardag sätta sig i ett mörklagt rum med en kanna iste för att se på film.

Isande kallt med  Chaplin, Beijbom och London

En av de mest svalkande filmer jag kan tänka mig är Charlie Chaplins Guldfeber. Den bjuder både på snöstormar och glaciärer. Den innehåller till och med en gnutta björnfrossa. Den mest berömda scenen från filmen är när Chaplin tillagar och äter upp sina kängor. Och vem kan säga nej till en film som har en skurk med det nordiskt klingande namnet Black Larsen.

Om du föredrar att läsa om guldrushen så rekommenderar jag Ulf Beijboms Guldfeber: en bok om guldrusherna till Kalifornien och Klondike. När en av de mest legendomsusade guldfynden som skedde i Kalifornien (1848-1854) och i Klondike (1897-1900) gjordes av svenskar.

Om du vill läsa mer om guldgrävaren  Lucky "Swede" Andersson och de rika fyndigheter som han gjorde på sin inmutning vid Eldoradobäcken: låna Jack Londons För mycket guld och andra berättelser från Klondyke.

 1. The gold rush

  Undertitel: Guldfeber
  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD

Andra kalla kårar 

Alfreds Hitchcocks Studie i brott bjuder på kalla kårar av andra slag. Eller handlar det snarare om en svindlande känsla? Det antyder originaltiteln Vertigo. När privatdektiven John "Scottie" Ferguson förälskar sig i sin klients hustru Madelein så borde han inse att det inte lönar sig att blanda ihop arbete och privatliv. Men det gör han inte. Och så gick det som det gick. Exakt vad som händer skall inte avslöjas här men det innefattar ett kyrktorn i varje fall.

Studie i brott bygger på den franska thrillern Vertigo skriven av Pierre Boileau. Handlingen utspelar sig i ett utarmat Frankrike strax efter andra världskrigets slut. I en värld där alla tycks ha samarbetat med fienden på ett eller annat sätt för att överleva, så framstår kärleken som den enda vägen till frälsning och pånyttfödelse. Vad som sedan inträffar när kärleken visar sig vara en landmina är en helt annan sak. Boken är på enegelska.

 1. Vertigo

  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD

 1. Vertigo

  Av: Narcejac, Thomas
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

I hetaste laget

För dig som blir åksjuk av de tvära kurvorna i Vertigo kan jag rekomendera Billy Wilders I Hetaste laget. Ett expresståg till screwball-komedi som när den väl får upp farten kör tills rälsen glöder. Även om handlingen kan tyckas enkel, två jazzmusiker blir vittnen till en gangstermassaker och blir tvungna att fly Chicago klädda i kvinnokläder, så är konsekvenserna både komiplicerade och ihoptrasslade. Men det kanske blir så när det rör sig om äkta kärlek där flicka möter pojke, klädd som flicka.

För den som vill veta mer om inspelningen av filmen så går det bra att låna Laurence Maslons Some like it hot. En bok som är fylld med faktauppgifter om filmen från manusstadiet till det kulturella arv som filmen har lämnat efter sig. Ett stort plus är fotografierna från inspelningen av filmen. Boken är på engelska.

Skvaller om Marilyn Monroe

Om du är mer intresserade av skvaller så är Tony Curtis The making of "Some like it hot" en ovärderlig källa. Curtis tycks ha varit en man med ett stor ego och ännu större mun. Att tiga är guld var uppenbarligen inte hans stil. Och du kommer få reda på ett och annat om Marylin Monroe. En kvinna som tycks ha haft ett komplicerat liv även när Tony Curtis inte var i närheten. Boken är på engelska.

 1. Some like it hot

  Undertitel: I hetaste laget
  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 2. The making of "Some like it hot

  Undertitel: my memories of Marilyn Monroe and the classic American movie
  Av: Curtis, Tony
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Film
  Finns som: Bok
 3. Some like it hot

  Undertitel: the official 50th anniversary companion
  Av: Maslon, Laurence
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Film
  Finns som: Bok

Het, het kärlekshistoria - och några bankrån

För att göra sommarkvällen fullständigt komplett så krävs det en film som håller värmen uppe. Speciellt om det rör sig om en sådan där kylig kväll som ingen vill ha men som allt för många tycks uppleva. Davids Lynchs Wild at Heart är en het, het kärlekshistoria som utspelar sig i en kall, kall värld. Det enda som Sailor och Lula vill är att vara tillsammans med varrandra. Och det enda som som står emellan dem och lyckan är en hel del elaka människor och en hel del elakt våld. Med ett och annat bankrån inslängt.

Sailor och Lula finns också i bokform: Barry Giffords The Wild Life Of Sailor And Lula. Boken innehåller sex stycken romaner som är till brädden fyllda med repliker som är så hårdkokta att de kan få den mest väna sommarkväll att koagulera.

 1. Wild at heart

  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD

Välkommen till filmklubben i höst

Alla film- och boktips är hämtade från Luleå stadsbiblioteks filmklubb. Filmklubben kommer att fortsätta under hösten 2018. Om du är nyfiken på vilka filmer som kommer att visas och vilka böcker som bör läsas så kan du kontat filmklubben på följande maildress: maja.langendoen@lulea.se.

Fler sommartipsare

 1. Det var bättre förr

  Skrivet av: Kristian Priemel

  Det tycker Kristian Priemel, en av tipsarna på Bibblo.se. Här sommartipsar han på tema nostalgi.

Visa fler sidor...

Fler tips från Magnus

Visa fler sidor...

Magnus artiklar

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Magnus Svartvall den 25 juni 2018