Magi och främmande världar

Sommarlov – den mest efterlängtade tiden på året! Sola, bada och vara med kompisar.

En evighet av frihet, utan krav på att kliva upp tidigt eller plugga. Böcker att läsa eller lyssna på bara för att man vill. Jag berättar om mina magiska somrar och ger tips för dig som söker spännande läsning att fördriva dagarna med!

Sommarhallon, kanelbullar och spökdimma

Jag älskade sommarlovet när jag var liten. Vi packade bilen knökfull med saker som vi samlat på oss under vintern och så åkte vi upp till stugan långt, långt i norr. Det var som att resa till en annan värld. Landskapet förändrades. De frodiga lövträden och svällande trädgårdarna vid kusten gav vika för glödande tallskog och solstekta hedar. "Taiga" fick jag senare lära mig att det heter, barrskogsbältet som sträcker sig djupt in i Sibirien. Vi hade kört hela dagen. De stora vägarna smalnade av, trafiken minskade och till slut färdades vi på en dammig skogsväg som glimmade av kattguld i sommarkvällen. När vägen till sist tog slut var vi framme.

Sommarstället var en magisk plats, omfamnad av djupa skogar. I dessa tassemarker var varje bärrisbevuxen sten ett slumrade troll, varje stubbe en tomtehåla. Oskyltade stigar försvann in bland träden, och ledde till hemliga skattgömmor för de som visste att följa dem. En stig mynnade ut vid ett stenröse där det gick att finna vackra skrävor av gammalt blommigt porslin. En annan gick ner till ladorna, vars väggar bar på inristade namn och budskap från glömda tider. Bland tuvor och vita hjortronblommor fanns ett spår som slutade vid en glittrande kallkällebäck. I källan bodde en hemlighetsfull lake som visade sig lika sällan som en blodmåne.

Tiden står still

Farmor och farfars hus låg ett stenkast från vår stuga. Runt gården löpte halvt förvildade hallonbuskar, ogenomträngliga som en mur runt en fästing. Men bland virrvarret av grenar gömde sig mogna hallon i feta, rubinröda klasar. I farmors kök doftade det alltid av nybakade kanelbullar. Det är i alla fall så jag minns det: Jag sitter på sofflocket, med en ungsvarm bulle i handen och spejar ut över ängarna ner mot sjön. Fastrar och farbröder och kusiner rumsterar om i huset. Farmor gungar försiktigt i den blå gungstolen som min pappa en gång hämtat hem med häst och vagn. En klocka tickar någonstans. Ändå står tiden stilla. På ett tryggt och bra sätt.

I byns nedlagda skola fanns ett sommaröppet bibliotek. När folk gick in knarrade det i golvet och doftade sällsamt av trä och böcker. Bakom disken väntade en bibliotekarie tålmodigt medan jag letade igenom hyllorna på jakt efter spännande läsning, helst en gastkramande spökhistoria. Sedan satt jag uppe hela kvällen och läste medan åskan mullrade och regnet trummade mot plåttaket. På natten blev den regnvåta marken till dimma. Sensommarmörkret smög sig in tillsammans med de första stjärnorna. Skogen kändes plötsligt kuslig och med spökhistorierna i färskt minne skyndade jag på stegen från utedasset.

Evig sommar

Eftersom det inte fanns indraget vatten så var vi aldrig i stugan på vintern. Det gick som inte föreställa sig stället i snö och kyla. Som barn var jag därför övertygad om att det rådde evig sommar där. En plats längst uppe i norr som inte rättade sig efter årstiderna.

Och det var ju inget konstigt med det. Magiska platser följer sina egna regler.

Glaskulans värld - likt Narnia

Bokomslag del 1 i serien Glaskulans värld - Resan till Pandoria.
Mitt första tips på temat främmande världar och magi består av en bokserie i serieformat. I del ett, Resan till Pandoria, får vi träffa Linnea som precis har fyllt åtta år. I födelsedagspresent får hon en vacker glaskula som har tillhört hennes mamma. När Linnea tar upp presenten på sitt rum och undersöker den, ser hon plötsligt en flicka som vinkar till henne inne i kulan. Linnea vrider om den lilla nyckeln i kulans fot och plötsligt krymper hon till en tummelisas storlek! Linnea blir så liten att hon kan krypa in genom nyckelhålet.

Magisk portal

Inne i glaskulan finns en alldeles egen värld, med skogar, gröna fält och en by där flickan, som heter Andrea, och hennes bror Hugo bor. Någon har förgiftat dricksvattnet i byn och folket behöver Linneas hjälp. Kulans magiska portal för tankarna till Lucy och garderoben i Narnia.

Äventyret om Linnea och hennes vänner är en spännande berättelse med superfina illustrationer!

Låna båda delarna

Kattvännen - konstiga hyss

Bokomslag Kattvännen.
I trolska gamla skogar är det inte svårt att föreställa sig att det bor magiska väsen. I boken Kattvännen har Los familj just flyttat ut i glesbygden för att driva ett pensionat. De har köpt byaskolan i det lilla samhället Törerud. Skolan har nyligen fått lägga ner på grund av avfolkningen. 

Skäggig grötälskare

Snart märker Lo att det är något besynnerligt med grannen Ove, som bor ensam i en liten stuga tillsammans med 42 katter. Ove är ganska kortvuxen och skäggig. (Kan ni lista ut vilket slags väsen Ove är? Ledtråd: han lagar kalasgod gröt!) Alla ser dock inte med blida ögon på att det dyker upp nykomlingar i byn. Det börjar hända märkliga saker, som att föremål flyttar på sig och duschvattnet luktar fisk. Ove är snäll och skulle aldrig hitta på såna hyss, men kanske finns det andra filurer som tomtar runt i trakten?

Låna och läs

 1. Kattvännen

  Av: Eriksson Sjögärd, Malin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021

Spöksomrar - nackhåren reser sig

Bokomslag för Spöksomrar.
Spöken lämpar sig absolut lika bra till ljusa sommarnätter som till någon annan årstid. Därför vill jag passa på att tipsa om Spöksomrar; tre berättelser som får nackhåren att stå på ända. I första delen, Flickan i trädet, ska Nova besöka sin bästa kompis Elsa.

Synvilla?

Elsas familj har ett stort sommarställe och Nova får ett eget rum att bo i. Men redan när hon kliver in i rummet får Nova en konstig känsla. Genom fönstret ser hon ett körsbärsträd och det luktar sockervadd när vinden blåser in genom fönstret. Det är bara det att det inte står något träd på utsidan av huset.

Här finns alla tre delarna

Solmörkret - magisk pärla

Bokomslag för Solmörkret.
Jag forstätter med att tipsa om en helt magisk liten pärla bland fantasyböcker. Vi befinner oss i ett land utan människor, befolkat av förunderliga väsen som träsk-älvor, racklar och groll. En morgon drabbas världen av en katastrof när solen inte går upp som vanligt.

En frassla och sumpgumma

Det blir mörkt och kallt, skogen dör och täcks av klegglav. I sådana svåra tider brukar det födas en människa till världens räddning. Det var många hundra år sedan sist, men nu kläcks människobarnet Ellin. Även om hon inte vet hur hon ska lyckas tända solen igen, så ger hon sig av på ödesstigen. På vägen slår hon följe med en äventyrslysten frassla och en elak gammal sumpgumma. Tillsammans måste de bege sig till drämmelkungens rike. Vägen dit är fylld av faror och i skogarna patrullerar gångartroll. Och kan de verkligen lita på gumman? Kanske ruvar hon på en alldeles speciell hemlighet.

Låna och res till en magisk värld

 1. Solmörkret

  Av: Fogelberg, Anna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020

Resebyrån Främmande Världar

Bokomslag till Resebyrån Främmande Världar
Nästa tips är en humoristisk fantasyberättelse i pittoresk, engelsk miljö, som påminner en hel del om Dr Who. Föreställ dig att kliva ner i en resväska och plötsligt hamna i en annan värld!

Vär är pappa Mercator?

När tolvåriga Flick Hudson promenerar in på resebyrån Främmande Världar vet hon inte att det är precis vad hon snart kommer att göra. Hon vet inte heller att den unge mannen som sitter och tuggar kex bakom sitt skrivbord, Jonathan Mercator, nyss har ärvt resebyrån efter att hans pappa försvunnit spårlöst. Men Flick hittar en lista som pappan lämnat efter sig. På listan står namn på besynnerliga platser: Femlykta stad, Tams skog, Snöamera, Klyftan, Korallstaden och Drömmarnas öken. Tillsammans ger de sig iväg för att leta efter Jonathans far.

Låna en fantasy

Amari och nattbröderna - magisk skola

Bokomslag för Amari och nattbröderna.
Om du tycker om Harry Potter och magiska skolor så är det här en bok för dig! För ett halvår sedan försvann Amaris älskade storebror utan ett spår. Det enda Amari vet är att Quinton har sagt att han arbetar med något topphemligt. En dag kommer det ett bud till Amari, med ett meddelande från Quinton som hon bara skulle ha fått om något mycket allvarligt hade hänt.

En flygande båt

Amari blir instruerad att gå upp på taket till höghuset där hon bor. Där upptäcker hon förbluffat att det står en båt parkerad! Och inte vilken båt som helst, utan en som lyfter från taket och seglar iväg över staden när hon kliver ombord. Från relingen ser hon silverglänsande tåg glida fram på havets botten.När resan är över har Amari fått en inbjudan att följa i sin brors fotspår. Ett större öde och äventyr väntar på henne än hon någonsin kunnat drömma om.

Riktigt, riktigt bra läsning som jag rekommenderar varmt!

Låna och läs

Fler somriga tips

 1. Magi och främmande världar

  Artikel Skrivet av: Annika Riekkola

  Sommarlov – den mest efterlängtade tiden på året! Sola, bada och vara med kompisar.

 2. I djurens tecken

  Artikel Skrivet av: Hilkka Horsma

  Härliga, ljuvliga sommar! För mig är sommar att vara utomhus. Dessa ljusa sommarnätter fyllda av fågelkvitter, det är svårt att slita sig från pysslet på gården och komma i säng i vettig tid.

 3. Massor om konst och konstnärsliv, Julia tipsar

  Artikel Skrivet av: Julia Åhl Kunto

  Sommar och semestertider ger många möjligheter att resa. När jag är på resa besöker jag alltid museum och konsthallar. Det är fantastiskt att få se konsten i verkligheten än bara på bild. Nyskapat, från svunna tider eller vilket medium som använts det spelar ingen roll. Det känns som om man tankar på sig energi och inspiration.

 4. Annelill öppnar dörren till en magisk värld!

  Artikel Skrivet av: Webbredaktionen

  Det finns en mängd böcker för den som liksom jag gillar att drömma sig bort till en annan värld. Det kan vara en värld dit du klättrar genom en resväska eller en värld dit du kan gå genom en bok.

 5. Malene ger dig svalkande skräckklassiker i skuggan

  Artikel Skrivet av: Malene Jensen

  Den där krypande obehagskänslan när man läser en bok: varför är den så härlig? Och kanske extra härlig i skuggan en varm sommardag? Här tipsar jag om sommarläsning som är åt det läskigare hållet. Några klassiker värda en omläsning och några nya tips!

 6. Mysdeckare och feelgood med Yvonne

  Artikel Skrivet av: Yvonne M Nilsson

  Sommar och läsning hör verkligen ihop och den här sommaren tänker jag tipsa om några riktiga bladvändare.

Fler tips från Annika

 1. Annika: dataspel och gaming

  Annika tipsar helst om böcker om dataspel och gaming. Exempelvis guideböcker för olika spel, faktaböcker om e-sport, serier baserade på spel, skönlitteratur med anknytning till spel, creepypasta och science fiction om till exempel virtual reality.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Annika Riekkola den 12 juli 2021