Sommartips från Magnus

Finsk sommar och nostalgitrippar.

Sommar banner Magnus
 

Sommartips för njutningsfull läsning på en inglasad balkong

För mig är sommaren att sitta och läsa på den inglasade balkongen. Med hjälp av en filt och fingervantar kan sommarsäsongen bli ganska lång. Men bäst är det efter att isen har gått upp så att jag kan snegla på båtarna som kryssar på fjärden när jag vänder blad i min bok, eller kanske ännu hellre gör svepande rörelser på min läsplatta.

Sommarboken av Tove Jansson

Den svenska sommaren är finsk. Även  om jag aldrig har varit i den finska skärgården så kan jag känna hur granitklippan bränner under fötterna när jag läser Sommarboken. Jag ser verkligen fram emot att än en gång dela ö med Sophia och hennes farmor.

Sommarboken finns även som talbok Daisy för dig med läsnedsättning.

Underbara kvinnor vid vatten av Monika Fagerholm

Sommar och 1960-tal. Sand och solbränna. De vuxnas frustration i sommarparadiset som ett barn bara kan ana men inte förstå. Och på det en bänglig tonårsperiod med utstickande armbågar och fingrar som kommer i kläm. Få böcker kan få mig att längta så efter något som jag inte är så säker på att jag egentligen vill uppleva en gång till.

Romanen finns även att läsa som e-bok.
För dig med läsnedsättning finns Underbara kvinnor vid vatten som talbok Daisy, inläsare är Stina Engström.

Om konsten att resa av Alain De Botton

En djupgående analys av resandets villkor. På ett ganska närgående sätt undersöker Alain de Botton hur länge en resenär ägnar sig åt att betrakta den där havsutsikten som de har längtat efter i minst ett år att få se. Med ett skarpt öga så dissekerar han inte bara resandet utan också den som reser. Om det nu stämmer att en resa handlar mer om vem resenärerna är än vilket resmål som hon far till. Är resan då inte något sorts stillastående?

Hillman-deckarna av Folke Mellvig

Det finns få saker som kan  få 1960-talsnostalgin att gå på högvarv som Hillman-deckarna. Men så idyllisk kan då 1960-talet ändå inte ha varit? Deckarparet Hillman tycks hitta lik överallt. Det är tur att de är minst lika bra på att hitta mördarna också. En av de stora fördelarna med Hillman-deckarna är att du kan avnjuta dem i olika varianter. När du tröttnar på att läsa Folke Mellvigs böcker så kan du istället se en av  Arne Mattsons Hillman-filmer. Den gula bilen är en personlig favorit. Eller varför inte ägna en loj sommar-eftermiddag åt att lyssna på radioteater. I Grönt för mord så talar alla garanterat  Kalle Flygare-svenska.